Hyret Northug-trener - vant LPGA

Etter flere måneder med seierstørke på golfbanen hyret Suzann Pettersen inn Erik Bertrand Larssen som mental trener for tre måneder siden. Det resulterte i to LPGA-titler på rad i sesongavslutningen.

Erik Bertrand Larssen og Tutta

Da «Tutta» fikk inn Erik Bertrand Larssen som mental trener, snudde resultatene hennes på golfbanen.

Foto: NRK

Suzann Pettersen

Suzann Pettersen hadde mye å glise for under turneringen i Taiwan. – Vanskelig å si at Erik ikke hadde noe med resultatene å gjøre, sier hun.

Foto: Wally Santana / Ap

– Det er vanskelig å si at det ikke er en sammenheng. Hvis du ser på resten av sesongen hvor mye har vært stang ut, så er det er et eller annet som har skjedd opp i topphuet. Jeg stoler på meg selv og tør å være aggressiv og hakket hvassere enn de jeg spiller mot, sier Suzann Pettersen til NRK.

Hun er hjemme i Norge på juleferie etter elleve måneder med valfarting til golfbaner verden rundt. Elleve måneder hun nå kan sitte og beskrive som «ganske bra», mye takket være seier i to strake LPGA-turneringer i oktober.

Northug-trener

Frem til seieren i Korea 19. oktober hadde det gått 14 måneder siden «Tutta»s siste turneringsseier. Seierstørke gikk hardt inn på golfesset og hun så stadig etter nye metoder for å komme på vinnersporet igjen.

Erik Bertrand Larssen Petter Northug

Erik Bertrand Larssen har vært mental trener for mange norske topputøvere. Her sammen med Northug i forberedelser til Tour de Ski i 2010.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Svaret fant hun altså i mannen som har hjulpet flere norske topputøvere, blant andre Petter Northug, med de mentale utfordringene både i og utenfor konkurranse.

– Jeg hadde hørt om Erik og til syvende og sist var jeg nysgjerrig nok til å treffe han. Jeg ønsket å ta tak i et par løse skruer og følte jeg trengte litt hjelp for å komme på riktig vei igjen, sier Pettersen.

Er med under konkurranser

De to har de siste tre månedene hatt et tett samarbeid og det tok dem ikke lang tid å finne en formel for hva som funker på golfbanen.

Da Pettersen vant LPGA-turneringen i Taiwan 28. oktober, var Erik Bertrand Larssen med og ga henne råd underveis i turneringen.

– Hun er i verdensklasse allerede, så dette handler om å finne de små prosentene i hverdagen og i konkurransesituasjoner. Det er snakk om små justeringer hos en utøver som allerede er i toppen, sier Bertrand Larssen til NRK.

han beskriver rollen sin i teamet til Suzann Pettersen som liten, men ambisjonene han har for henne er ikke det.

– Mitt mål er å få Suzann best i hodet. Hun skal bli den mentalt sterkeste på LPGA-touren, sier han.

– Erik kan hjelpe meg å bli best

Bertrand Larssen vil ikke ta æren for de to LPGA-seirene, men synes det er hyggelig at Pettersen sier det er en sammenheng. Han mener det ikke har vært vanskelig å få «Tutta» til å fokusere på de riktige tingene.

– Det hun skal ha for er at når vi snakker om oppgaver så gjør hun ting helhjertet. Da gir det resultater, sier Bertrand Larssen.

Med sine 31 år føler Suzann Pettersen at hun har sine beste år på golfbanen foran seg. Hennes mål er som det alltid har vært - å bli best. Ikke bare i hodet, men også ute på banen.

– Og jeg er sikker på at Erik kan hjelpe meg til å bli best, sier hun.

Siste nytt

 • Foss overlegen på NM-tempoen

  Tobias Foss sikret seg gullet på temporittet i sykkel-NM i Evje. Syklisten fra Vingrom var i en klasse for seg og vant med 1.18 minutter foran nestemann.

  Det var ventet en duell mellom de OL-uttatte Tobias Foss og Andreas Leknessund. Det ble tidlig klart at det skulle handle bare om en mann.

  I mål ble det 1.18,8 til Søren Wærenskjold og 2.26 til Leknessund. Sistnevnte klarte så vidt å berge bronsen med en margin på 3,9 sekunder.

  Katrine Aalerud vant kvinnenes temporitt i NM foran Vite Heine og Mie Bjørndal Ottestad.

  Sykkel-NM 2021. Tobias Foss
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Eriksen med beskjed til laget

  Danmark var nær å toppe en mektig kamp med poeng mot verdensener Belgia, men innbytter Kevin de Bruyne snudde kampen. Nå forteller Martin Braithwaite at Christian Eriksen har sendt en Whatsapp-melding til lagkameratene. – Jeg mener at han skrev: «Dere er bare så kule». Jeg har ikke hatt tid til å se mer på den, fordi jeg skulle i et intervju. Men jeg så at vi hadde fått en beskjed allerede, sier Braithwaite etter kampen, ifølge BT.

  Denmark
  Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Reuters
 • To straffebom da Ukraina vant

  Ukraina hadde en liten kniv på strupen etter tapet i åpningskampen mot Nederland.

  Seier mot Nord-Makedonia sendte dem på lang vei mot sluttspillet, mens poengtap ville betydd at de hadde blitt nødt til å slå Østerrike i neste kamp.

  Før pause dreide det meste seg om West Ham-stjernen Andrij Jarmolenko, som både scoret det første målet og spilte gjennom Roman Jaremtsjuk på den andre scoringen. Ukraina kjørte hele omgangen, og burde også ledet mer.

  Men da Ezgjan Alioski reduserte for Nord-Makedonia ti minutter etter hvilen, ble det spenning i kampen igjen. Men debutantene fra Balken kom ikke noe nærmere enn den ene scoringen, og det var Ukraina som var nærmest en ny scoring da Ruslan Malinovskyj brente det andre straffesparket i kampen fem minutter før slutt.

  De to straffebommene betyr at fire av fem straffer har endt uten scoring så langt i mesterskapet. I tillegg til Alioski og Malinovskyj i dag, har også Pierre-Emile Højbjerg og Gareth Bale bommet.

  – Det er vanskelig å se noen særlig forklaring på akkurat det. Det er nok tilfeldigheter det vi har sett til nå. Når det er sagt var det to dårlige straffer i dag, og Bale så også preget ut før sin straffe, sier NRK-ekspert Carl Erik Torp.

  Resultatet betyr at det skal et lite mirakel til for at Nord-Makedonia skal ta seg videre, mens Ukraina har et godt utgangspunkt før den siste kampen mot Østerrike.

Sendeplan

Kl. Program Kanal