Hopp til innhold
Kommentar

Golfkrigen trappes opp

Spillerne som har signert for den saudiarabiske golftouren, LIV, tok konflikten enda ett hakk videre ved å gå til retten mot hovedkonkurrenten, PGA. Det vil ikke stoppe med det.

LIV Golf

OMSTRIDT: Henrik Stenson er ikke blant utøverne som har saksøkt PGA, men er en av stjernene Donald Trump fikk hilse på under turneringen han arrangerte i slutten av juli, som Stenson vant.

Foto: Seth Wenig / AP

For de kommende rettsoppgjørene mellom golfens tradisjonelle hovedaktør, PGA, og spillerne fra den nye utfordreren vil ikke bare bidra til å bestemme hvordan hele golfsporten vil se ut i fremtiden – de vil også kunne få betydning for andre sporter, inkludert fotballen.

De kalles «the LIV 11», de, ja, 11 spillerne som saksøkte PGA-touren for retten til å få spille deres turneringer, mens de samtidig har skrevet under for konkurrenten LIV.

Kakefest

«You can’t have your cake and eat it too», som ordtaket som stadig gjengis i disse sammenhenger er på engelsk.

På norsk noe veldig nær dette med ikke å kunne få i både pose og sekk.

Posene og sekkene er i disse sammenhengene fulle av oljemillioner fra golfstaten Saudi-Arabia.

Altså at man ikke kan sa ja til dette og samtidig ville velge fritt å fortsette å spille turneringer også hos konkurrenten.

Har du valgt de avsindige summene som de beste spillerne har fått for å spille for LIV, har man valgt bort det som er de viktigste konkurransene under PGA-fanen.

LIV Golf

KONSEKVENSER: Saken til Talor Gooch kan få omfattende konsekvenser.

Foto: Seth Wenig / AP

Tre truet PGA-touren

Mens man venter på den ordentlige rettssaken, ville tre av de nevnte spillerne, Talor Gooch, Hudson Swafford og Matt Jones, prøve denne tirsdagen å få en såkalt midlertidig forføyning for å få spille allerede i kommende helgs PGA Play Off, hvor de er de eneste av de nevnte 11 som var kvalifisert.

De fikk ikke medhold - denne gang. Amerikansk konkurranserett er i utgangspunktet restriktiv når det gjelder dette med å utnytte dominerende posisjon, som PGA-touren uansett er i nærheten av.

Den varslede rettssaken vil likevel kunne få et annet resultat - og med det atskillig mer omfattende konsekvenser.

Smitteeffekten av en saudiarabisk seier

Får de 11 LIV-spillerne medhold, vil veien til et slags samarbeid med PGA-touren være kortere enn noen hadde drømt om.

Da har Saudi-Arabia og deres petroleumsfond vunnet en større prestisjeseier enn noen golfturnering kunnet gi.

Derfor skal man også følge nøye med på hva som skjer videre, om man er golfinteressert eller ei.

FILE PHOTO: Saudi Arabia's Crown Prince Mohammed bin Salman shakes hands with U.S. President Donald Trump, at the G20 leaders summit in Osaka

GOD TONE: Donald Trump er blant støttespillerne til kronprinsen i Saudi-Arabia, Mohammed Bin Salmans golfprosjekt.

Foto: HANDOUT / Reuters

I Europa har Superligaen i fotball gått til EU-domstolen med det de mener er UEFAs utnyttelse av monopolmakt til egen fordel. Vel er europeisk rett annerledes, men signaleffekten vil være betydelig.

Og andre sporter kan fort la seg friste til å tenke de samme skruppelløse tanker – når man likevel ikke kan hindre idrettens mørkeste krefter.

Saudi-Arabia har lykkes mye bedre med sitt forsøk på å ta over dominansen av golfsporten enn alle hadde trodd. Det har i hvert fall gått mye raskere å få overtalt mange av de beste spillerne til å bli en del av prosjektet enn noen hadde gjettet.

Kanskje er det ikke så rart.

Absurde pengesummer gjør ofte noe med menneskelig moral og følelser.

Sportens egen fiksstjerne, Tiger Woods, er langt fra å være den spilleren han en gang var. Likevel har han blitt tilbudt et beløp på opp mot ufattelige 8 milliarder norske kroner bare for å skrive under for saudiaraberne.

Woods har format nok – og penger nok – til å si bastant nei.

APTOPIX British Open Golf

NEI: Var svaret til Tiger Woods da LIV ville ha han med.

Foto: Peter Morrison / AP

Spillerne snur

Det dreier seg om hele golfsportens fremtid. Og de som prøver å beholde den slik den har vært, er på sterkt vikende front.

For en stadig mer forbløffende rekke av spillere har sagt ja til å spille for denne nye konstruksjonen, som er helfinansiert av den saudiarabiske stat gjennom deres oljefond PIF – og har støttespillere som Donald Trump, som er vert for to av rundene på touren, når han ikke bruker tiden på å bli ransaket.

Etter at LIV i starten nærmest sa ja til alle som ville være med, skal de allerede nå ha begynt å si nei til topp 50-spillere i verden, som vil ha en av de 48 plassene de har i sin turnering.

Og denne økende rastløsheten blant de beste skaper bare enda mer uro på PGA-touren.

Vår egen Viktor Hovland har fått respekt ved å være veldig tydelig på sin avvisning, etter lengre tids spekulasjon.

Les også: Norsk OL-utøvar er ambassadør for Saudi-Arabia – eige forbund visste ingenting

Sommer-OL i Rio 2016
Sommer-OL i Rio 2016

Kapteinen som forlot skipet først

Den siste som brøt ut av rekkene er i stedet svenskenes største stjerne, Henrik Stenson. Med dette fikk LIV også brutt enda en psykologisk barriere. Stenson ble nemlig i vinter utnevnt til det meget prestisjetunge vervet som Ryder Cup-kaptein for Europa i neste års etterlengtede oppgjør mot USA. I den forbindelse bedyret han på direkte spørsmål at han ikke kom til å signere for noen utbryterturnering, altså LIV.

«Kaptein har en avtale», som han sa.

En avtale som i golfens verden skal symbolisere noe mer og noe større. Løftet holdt i under fem måneder.

LIV Golf

TIL TOPPS: Svenske Stenson vant LIV-turneringen på Trump National i Bedminster, New Jersey.

Foto: Seth Wenig / AP

Som takk ble han umiddelbart sparket som Ryder Cup-kaptein.

Men historien, laget og verdensdelen tapte for oljepengene.

Sist helg spilte Stenson sin første LIV-turnering i New Jersey – og vant. Svenske Stenson har mistet sin ære og troverdighet, vil mange mene, men ble likevel mer enn 40 millioner norske kroner rikere på de 54 hullene LIV-konkurransen spilles over.

54, også kjent som nettopp LIV, for dem som fortsatt definerer verden i romertall.

For dem som mener dette er like forhistorisk som en del av de maktmidlene Saudi-Arabia bruker for å oppnå sin vilje i sportssammenheng, kan det snart bli å svelge det bitre nederlaget, puste dypt og telle til X.

Sportsnyheter

Treneren lo av nytt Haaland-show: – Født med det instinktet

Det var spilt under sju minutter av mesterligakampen mot FC København da Erling Braut Haaland scoret sitt første av to mål. Manageren både lo og ristet på hodet på sidelinjen, men tok nordmannen av banen i pausen.

Siste nytt

 • Norsk fall på Fifa-ranking

  Det norske herrelandslaget i fotball har falle frå 36.- til 42.-plass på Fifa-rankinga etter tapa mot Slovenia og Serbia.

  Brasil toppar lista framfor Belgia og Argentina. Frankrike, England, Italia og Spania følger på plassane bak.

  Noreg gjekk på tap mot både Slovenia (1–2) og Serbia (0-2), som gjorde at dei mista gruppesigeren i nasjonsligaen.

  Landslagsgutane enda på 2.-plass i gruppe 4 på nivå B i nasjonsligaen. Serbia sikra gruppesiger og rykkjer opp til nivå A, medan Sverige enda siste i gruppa og rykkjer ned til nivå C.

  Canada, Skottland, Egypt, Australia, Algerie og Ungarn har alle gått forbi Noreg på den nye rankinga.

  Ein finn også nasjonar som Tunisia (30.-plass), Peru (23.) og Iran (20.) over Noreg på lista.

  Football, Nations League, Norway - Serbia
  Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN
 • Hyundai vrakar Oliver Solberg

  Hyundai Motorsport vil ikkje fornye rallykontrakten med Oliver Solberg (21) for neste år, skriv selskapet i ei pressemelding.

  Dei grunngjev avgjerda med at dei neste sesong vil satse på meir erfarne førarar.

  – Oliver har vore eit godt tilskot til laget vårt denne sesongen. Han har vist fleksibilitet og iver til å lære, seier assisterande teamsjef Julien Moncet.

  – Vi ønskjer han lykke til vidare. Vi skiljast i vennskap, og veit at han vil ta dei rette stega for sin vidare karriere, legg Moncet til.

  Solberg skal halde fram i Hyundai ut sesongen.

  – Sjølvsagt er eg skuffa, men eg må respektere avgjerda om at dei vil halde fram med berre tre bilar og meir erfarne køyrarar. Eg er glad for at dei har vore opne med meg om det, seier Solberg i den same pressemeldinga.

  Solberg har køyrt åtte rally denne sesongen, med ein fjerdeplass i Belgia som beste resultat.

  Oliver Solberg Rally Sweden
  Foto: Micke Fransson/TT / NTB
 • Derfor blei Haaland byttet ut ved pause

  Erling Braut Haaland fekk berre 45 minutt i meisterligaen mot FC København. Då han hadde scora to mål, og. City-trenaren bytte han ut.

  Det med tanke på laurdagens Premier League-møte heime mot Southampton.

  – Han har spelt mange minutt, og vi hadde god kontroll. Hadde kampen vore jamn, hadde Erling halde fram, men det var betre å la ham kvile før kampen mot Southampton, som vi ikkje klarte å slå førre sesong, sa Guardiola til Manchester Evening News.

  Guardiola understreka likevel at bytet ikkje berre handla om å la spelarar kvile.

  – Det handla ikkje om å kvile spelarar. Vi har ein tropp på 20 spelarar. Om du berre bruker elleve av dei, har du ikkje 20 spelarar. Dei andre må også prøve seg, elles fungerer det ikkje når vi treng dei, sa spanjolen.

  Haaland
  Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste