Hopp til innhold
Kommentar

Golfkrigen trappes opp

Spillerne som har signert for den saudiarabiske golftouren, LIV, tok konflikten enda ett hakk videre ved å gå til retten mot hovedkonkurrenten, PGA. Det vil ikke stoppe med det.

LIV Golf

OMSTRIDT: Henrik Stenson er ikke blant utøverne som har saksøkt PGA, men er en av stjernene Donald Trump fikk hilse på under turneringen han arrangerte i slutten av juli, som Stenson vant.

Foto: Seth Wenig / AP

For de kommende rettsoppgjørene mellom golfens tradisjonelle hovedaktør, PGA, og spillerne fra den nye utfordreren vil ikke bare bidra til å bestemme hvordan hele golfsporten vil se ut i fremtiden – de vil også kunne få betydning for andre sporter, inkludert fotballen.

De kalles «the LIV 11», de, ja, 11 spillerne som saksøkte PGA-touren for retten til å få spille deres turneringer, mens de samtidig har skrevet under for konkurrenten LIV.

Kakefest

«You can’t have your cake and eat it too», som ordtaket som stadig gjengis i disse sammenhenger er på engelsk.

På norsk noe veldig nær dette med ikke å kunne få i både pose og sekk.

Posene og sekkene er i disse sammenhengene fulle av oljemillioner fra golfstaten Saudi-Arabia.

Altså at man ikke kan sa ja til dette og samtidig ville velge fritt å fortsette å spille turneringer også hos konkurrenten.

Har du valgt de avsindige summene som de beste spillerne har fått for å spille for LIV, har man valgt bort det som er de viktigste konkurransene under PGA-fanen.

LIV Golf

KONSEKVENSER: Saken til Talor Gooch kan få omfattende konsekvenser.

Foto: Seth Wenig / AP

Tre truet PGA-touren

Mens man venter på den ordentlige rettssaken, ville tre av de nevnte spillerne, Talor Gooch, Hudson Swafford og Matt Jones, prøve denne tirsdagen å få en såkalt midlertidig forføyning for å få spille allerede i kommende helgs PGA Play Off, hvor de er de eneste av de nevnte 11 som var kvalifisert.

De fikk ikke medhold - denne gang. Amerikansk konkurranserett er i utgangspunktet restriktiv når det gjelder dette med å utnytte dominerende posisjon, som PGA-touren uansett er i nærheten av.

Den varslede rettssaken vil likevel kunne få et annet resultat - og med det atskillig mer omfattende konsekvenser.

Smitteeffekten av en saudiarabisk seier

Får de 11 LIV-spillerne medhold, vil veien til et slags samarbeid med PGA-touren være kortere enn noen hadde drømt om.

Da har Saudi-Arabia og deres petroleumsfond vunnet en større prestisjeseier enn noen golfturnering kunnet gi.

Derfor skal man også følge nøye med på hva som skjer videre, om man er golfinteressert eller ei.

FILE PHOTO: Saudi Arabia's Crown Prince Mohammed bin Salman shakes hands with U.S. President Donald Trump, at the G20 leaders summit in Osaka

GOD TONE: Donald Trump er blant støttespillerne til kronprinsen i Saudi-Arabia, Mohammed Bin Salmans golfprosjekt.

Foto: HANDOUT / Reuters

I Europa har Superligaen i fotball gått til EU-domstolen med det de mener er UEFAs utnyttelse av monopolmakt til egen fordel. Vel er europeisk rett annerledes, men signaleffekten vil være betydelig.

Og andre sporter kan fort la seg friste til å tenke de samme skruppelløse tanker – når man likevel ikke kan hindre idrettens mørkeste krefter.

Saudi-Arabia har lykkes mye bedre med sitt forsøk på å ta over dominansen av golfsporten enn alle hadde trodd. Det har i hvert fall gått mye raskere å få overtalt mange av de beste spillerne til å bli en del av prosjektet enn noen hadde gjettet.

Kanskje er det ikke så rart.

Absurde pengesummer gjør ofte noe med menneskelig moral og følelser.

Sportens egen fiksstjerne, Tiger Woods, er langt fra å være den spilleren han en gang var. Likevel har han blitt tilbudt et beløp på opp mot ufattelige 8 milliarder norske kroner bare for å skrive under for saudiaraberne.

Woods har format nok – og penger nok – til å si bastant nei.

APTOPIX British Open Golf

NEI: Var svaret til Tiger Woods da LIV ville ha han med.

Foto: Peter Morrison / AP

Spillerne snur

Det dreier seg om hele golfsportens fremtid. Og de som prøver å beholde den slik den har vært, er på sterkt vikende front.

For en stadig mer forbløffende rekke av spillere har sagt ja til å spille for denne nye konstruksjonen, som er helfinansiert av den saudiarabiske stat gjennom deres oljefond PIF – og har støttespillere som Donald Trump, som er vert for to av rundene på touren, når han ikke bruker tiden på å bli ransaket.

Etter at LIV i starten nærmest sa ja til alle som ville være med, skal de allerede nå ha begynt å si nei til topp 50-spillere i verden, som vil ha en av de 48 plassene de har i sin turnering.

Og denne økende rastløsheten blant de beste skaper bare enda mer uro på PGA-touren.

Vår egen Viktor Hovland har fått respekt ved å være veldig tydelig på sin avvisning, etter lengre tids spekulasjon.

Les også Norsk OL-utøvar er ambassadør for Saudi-Arabia – eige forbund visste ingenting

Sommer-OL i Rio 2016

Kapteinen som forlot skipet først

Den siste som brøt ut av rekkene er i stedet svenskenes største stjerne, Henrik Stenson. Med dette fikk LIV også brutt enda en psykologisk barriere. Stenson ble nemlig i vinter utnevnt til det meget prestisjetunge vervet som Ryder Cup-kaptein for Europa i neste års etterlengtede oppgjør mot USA. I den forbindelse bedyret han på direkte spørsmål at han ikke kom til å signere for noen utbryterturnering, altså LIV.

«Kaptein har en avtale», som han sa.

En avtale som i golfens verden skal symbolisere noe mer og noe større. Løftet holdt i under fem måneder.

LIV Golf

TIL TOPPS: Svenske Stenson vant LIV-turneringen på Trump National i Bedminster, New Jersey.

Foto: Seth Wenig / AP

Som takk ble han umiddelbart sparket som Ryder Cup-kaptein.

Men historien, laget og verdensdelen tapte for oljepengene.

Sist helg spilte Stenson sin første LIV-turnering i New Jersey – og vant. Svenske Stenson har mistet sin ære og troverdighet, vil mange mene, men ble likevel mer enn 40 millioner norske kroner rikere på de 54 hullene LIV-konkurransen spilles over.

54, også kjent som nettopp LIV, for dem som fortsatt definerer verden i romertall.

For dem som mener dette er like forhistorisk som en del av de maktmidlene Saudi-Arabia bruker for å oppnå sin vilje i sportssammenheng, kan det snart bli å svelge det bitre nederlaget, puste dypt og telle til X.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal