Rasende Bolsjunov kastet ski i reklameskilt, Iversen slakter russerne: – Amatørfeil

GRANÅSEN/OSLO (NRK): Pål Golberg vant Ski Tour 2020 etter at Alexandr Bolsjunov og resten av det russiske laget gjorde en smøretabbe som ga Emil Iversen sjokk.

bBrNa5XYR-8

RASENDE: Bolsjunov ledet Ski Tour 2020, men fikk løpet ødelagt av dårlige ski.

Foto: Ole Martin Wold8BIMBH

Dette er fiasko av det russiske smøreteamet, det er en fadese for russerne, kommenterte NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

For etter kun fire kilometer hadde Golberg hentet Bolsjunov og distansert ham. Samtidig dukket bilder opp av russerens lagkamerater på «påsketur».

Denis Spitsov og Ivan Jakimusjkin hadde så store klumper under skiene at de så å si stod helt stille i løypa. Litt senere stod en løper og febrilsk prøvde å fjerne klumpene under skiene.

Og Bolsjunov som ledet sammenlagt, var regelrett sjanseløs. I mål kastet en forbannet russer skiene og rev av seg vesten.

SMØREBOM: De russiske løperne hadde forferdelige ski.

Emil Iversen, som gikk inn til dagens beste etappetid, er enig med Aukland.

– Det er amatørfeil, spør du meg. En time før start var det klisterføre, men da det lavet ned mens jeg varmet opp, kunne jeg ikke engang gå på klisterskia. Jeg fikk et sjokk da jeg så at russeren foran meg gikk med klister. Da tenkte jeg «du er ferdig», sier Iversen til NRK.

– Hva kan vi gjøre?

Like etter målgang forsvant Bolsjunov ut fra stadion, og ønsket ikke å gi noen kommentarer.

Det har Iversen full forståelse for.

– Han får lov til å være skuffet, han blir smurt bort så til de grader, fastslår han.

Russerens trener, Markus Cramer, forteller til NRK at det var vondt å se på Bolsjunov i sporet.

cFIbnrAw0Rc

VONDT: Den russiske landslagstreneren Markus Cramer fikk vondt av å se på Bolsjunov i Granåsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpi

– Det var veldig tungt å se utøverne i sporet. De kjempet for harde livet og hadde ingen sjanse. Det er tøft å se på og jeg føler med dem. Men hva kan vi gjøre? Vi kan ikke endre på skiene underveis, sa Cramer til NRK etter rennet.

Videre forteller han at valget om å gå med festesmøring, og ikke med «rubb»-ski slik som nordmennene, til syvende og sist var løpernes eget valgt, samtidig som han er klar på at elevene Bolsjunov hadde vunnet med andre forhold.

– Mener du fortsatt at Aleksandr er den beste utøveren?

– Ja, jeg mener det. Jeg er sikker på at hvis det hadde vært normale forhold, slik som under kvinnenes renn, så er jeg sikker på at han ville ha vunnet, avsluttet Cramer.

– Det er trist

Russeren hadde fra start en luke på 34 sekunder ned til Golberg, i mål var han 1,40 bak Golberg som vant Ski Tour 2020.

WcO5jcWHqKs

GODE SKI: Pål Golberg hentet inn Bolsjunov og vant Ski Tour.

Foto: Ole Marti

– Det er trist at det avgjøres på denne måten her, kommenterte Torgeir Bjørn.

Ikke bare ble Bolsjunov parkert av Golberg. Også fem andre nordmenn kom seg forbi russeren på forferdelige ski. I mål var Simen Hegstad Krüger, som knep andreplassen foran Hans Christer Holund, klar på at han følte med russeren.

– Jeg synes synd på ham i dag. Han har vært ekstremt sterk i denne Touren, og han får mest sannsynlig ødelagt løpet på grunn av skiene, sa Krüger etter målgang.

– Erfarne fjellfolk

Der hvor russerne slet, hadde de norske løperne tilsynelatende strålende ski, og det takket være det norske smøreteamet og noen meteorologer.

Vi vet at smøreteamet, det er ingen av dem som er spåmenn, men de hører til erfarne fjellfolk. De har snakket med meteorologer for å høre hvordan være skal te seg. Så dette er en stor takk til alle som hjelper, fortalte Eirik Myhr Nossum underveis i løpet.

QHhpmlnSDDc

KONTROLL: Stein Olav Snesrud og resten av smøreteamet hadde kontroll på forholdene i Granåsen.

Foto: Terje Pedersen

Og smøresjef Stein Olav Snesrud kunne fortelle at det «rubb»-ski ikke var en del av den opprinnelige planen.

– Vi bestemt oss for den rubben, for det alternativet vi hadde sluttet å funke 20 min før start, fortalte Snesrud og fortsatte:

– Snøen så ut som den skulle slutte, men vi har fulgt med på værradaren.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Snudde til etterlengtet seier

  Southampton har vært Premier Leagues svakeste lag i 2021, men fikk en liten opptur ved å vende til 3-1-seier over Crystal Palace i tirsdagens hengekamp.

  Christian Benteke sendte gjestene i ledelsen etter bare to minutter, men to mål fra Danny Ings og ett fra Che Adams sendte Southampton opp på 14.-plass på tabellen. Laget hadde bare tatt 11 poeng i 2021.

  Ings og Minamino
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters
 • Foss mistet den hvite trøya

  Tobias Foss falt i sammendraget på den fjerde etappen av Giro d`Italia. Nordmannen lå som nummer to i sammendraget, kun 16 sekunder bak italienske Filippo Ganna før etappen, men fikk det tungt inn i den siste bakken for dagen.

  23-åringen seilet akterut etter å ha beskyttet lagets kaptein George Bennett hele dagen. I mål var nordmannen rett over tre minutter bak etappevinner Joe Dombrowski.

  Dermed ligger Foss på en 31. plass i sammendraget etter fire etapper. Samtidig seilet italienske Alessandro De Marchi inn i den rosa ledertrøyen etter at han ble nummer to på etappen.

  Italy Giro Cycling
  Foto: Fabio Ferrari / AP
 • Helomvending rundt Bråtveit

  Tirsdag meldte VG at målvakten Per Kristian Bråtveit (25) kan bli Brann-keeper før overgangsvinduet stenger onsdag kveld. Djurgåden bekrefter interessen fra Bergen overfor avisen.

  Det er derimot ikke opp til Stockholms-klubben å bestemme det, men nederlandske Groningen. Bråtveit ble lånt ut til klubben og avtalen varer fram til 30. juni.

  Og tirsdag ettermiddag kom beskjeden om Groningen ikke vil slippe keeperen, melder VG.

  Landslaget trener før kampen mot Sverige.
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal