Rasende Bolsjunov kastet ski i reklameskilt, Iversen slakter russerne: – Amatørfeil

GRANÅSEN/OSLO (NRK): Pål Golberg vant Ski Tour 2020 etter at Alexandr Bolsjunov og resten av det russiske laget gjorde en smøretabbe som ga Emil Iversen sjokk.

bBrNa5XYR-8

RASENDE: Bolsjunov ledet Ski Tour 2020, men fikk løpet ødelagt av dårlige ski.

Foto: Ole Martin Wold8BIMBH

Dette er fiasko av det russiske smøreteamet, det er en fadese for russerne, kommenterte NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

For etter kun fire kilometer hadde Golberg hentet Bolsjunov og distansert ham. Samtidig dukket bilder opp av russerens lagkamerater på «påsketur».

Denis Spitsov og Ivan Jakimusjkin hadde så store klumper under skiene at de så å si stod helt stille i løypa. Litt senere stod en løper og febrilsk prøvde å fjerne klumpene under skiene.

Og Bolsjunov som ledet sammenlagt, var regelrett sjanseløs. I mål kastet en forbannet russer skiene og rev av seg vesten.

SMØREBOM: De russiske løperne hadde forferdelige ski.

Emil Iversen, som gikk inn til dagens beste etappetid, er enig med Aukland.

– Det er amatørfeil, spør du meg. En time før start var det klisterføre, men da det lavet ned mens jeg varmet opp, kunne jeg ikke engang gå på klisterskia. Jeg fikk et sjokk da jeg så at russeren foran meg gikk med klister. Da tenkte jeg «du er ferdig», sier Iversen til NRK.

– Hva kan vi gjøre?

Like etter målgang forsvant Bolsjunov ut fra stadion, og ønsket ikke å gi noen kommentarer.

Det har Iversen full forståelse for.

– Han får lov til å være skuffet, han blir smurt bort så til de grader, fastslår han.

Russerens trener, Markus Cramer, forteller til NRK at det var vondt å se på Bolsjunov i sporet.

cFIbnrAw0Rc

VONDT: Den russiske landslagstreneren Markus Cramer fikk vondt av å se på Bolsjunov i Granåsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpi

– Det var veldig tungt å se utøverne i sporet. De kjempet for harde livet og hadde ingen sjanse. Det er tøft å se på og jeg føler med dem. Men hva kan vi gjøre? Vi kan ikke endre på skiene underveis, sa Cramer til NRK etter rennet.

Videre forteller han at valget om å gå med festesmøring, og ikke med «rubb»-ski slik som nordmennene, til syvende og sist var løpernes eget valgt, samtidig som han er klar på at elevene Bolsjunov hadde vunnet med andre forhold.

– Mener du fortsatt at Aleksandr er den beste utøveren?

– Ja, jeg mener det. Jeg er sikker på at hvis det hadde vært normale forhold, slik som under kvinnenes renn, så er jeg sikker på at han ville ha vunnet, avsluttet Cramer.

– Det er trist

Russeren hadde fra start en luke på 34 sekunder ned til Golberg, i mål var han 1,40 bak Golberg som vant Ski Tour 2020.

WcO5jcWHqKs

GODE SKI: Pål Golberg hentet inn Bolsjunov og vant Ski Tour.

Foto: Ole Marti

– Det er trist at det avgjøres på denne måten her, kommenterte Torgeir Bjørn.

Ikke bare ble Bolsjunov parkert av Golberg. Også fem andre nordmenn kom seg forbi russeren på forferdelige ski. I mål var Simen Hegstad Krüger, som knep andreplassen foran Hans Christer Holund, klar på at han følte med russeren.

– Jeg synes synd på ham i dag. Han har vært ekstremt sterk i denne Touren, og han får mest sannsynlig ødelagt løpet på grunn av skiene, sa Krüger etter målgang.

– Erfarne fjellfolk

Der hvor russerne slet, hadde de norske løperne tilsynelatende strålende ski, og det takket være det norske smøreteamet og noen meteorologer.

Vi vet at smøreteamet, det er ingen av dem som er spåmenn, men de hører til erfarne fjellfolk. De har snakket med meteorologer for å høre hvordan være skal te seg. Så dette er en stor takk til alle som hjelper, fortalte Eirik Myhr Nossum underveis i løpet.

QHhpmlnSDDc

KONTROLL: Stein Olav Snesrud og resten av smøreteamet hadde kontroll på forholdene i Granåsen.

Foto: Terje Pedersen

Og smøresjef Stein Olav Snesrud kunne fortelle at det «rubb»-ski ikke var en del av den opprinnelige planen.

– Vi bestemt oss for den rubben, for det alternativet vi hadde sluttet å funke 20 min før start, fortalte Snesrud og fortsatte:

– Snøen så ut som den skulle slutte, men vi har fulgt med på værradaren.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Friidretten fryser OL-kvalifisering

  Det internasjonale friidrettsforbundet har satt kvalifiseringsperioden for Tokyo-OL på vent til desember. Det skriver de i en pressemelding.

  Det betyr at det ikke vil være mulig å kvalifisere seg til OL frem til 1. desember. Utøvere som allerede er kvalifisert etter at kvalifiseringsperioden åpnet i fjor, vil fortsatt være kvalifisert.

  Avgjørelsen er tatt etter samtaler med utøverkommisjonen. Resultater oppnådd før 1. desember kan registreres som verdensrekorder, kontinentale eller nasjonale rekorder, men de vil ikke kvalifisere til OL eller telle på verdensrankingen.

  FILE PHOTO: A 3D printed Olympics logo is seen in front of displayed "Tokyo 2021" words in this illustration
  Foto: Dado Ruvic / Reuters
 • Eliteseriestart utsatt igjen

  Forbudet mot idrettsarrangementer til 15. juni betyr at Norges Fotballforbunds planer for sesongstart i norsk toppfotball må utsettes igjen.

  Kulturminister Abid Raja (V) opplyste tirsdag at regjeringens tiltak for å hindre videre smitte av koronaviruset forlenges inn i juni. Folk skal holde minst to meters avstand til hverandre og ikke samles i grupper på flere enn fem.

  – Det finnes en rekke scenarioer nede på tegnebrettet hos oss, men de avhenger helt av hvor lenge denne krisen varer og hvilke muligheter vi har på de gjenstående dagene i 2020, sa NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt til NTB mandag.

  Eliteserien fotball 2019: Rosenborg - Ranheim (3-2).
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Bislett Games utsatt

  Bislett Games, som skulle vært arrangert 11. juni 2020, blir utsatt eller avlyst.

  – Vi jobber nå med alternative kalendere. Det jobbes også med alternative formater. Over påske kommer Diamond League ut med en pressemelding hvor man har noe å melde. Det samme gjør vi fra Bislett, sier stevneleder Steinar Hoen til NRK.

  Han sier han støtter tiltakene som regjeringen har gjort, og vil jobbe med å finne en løsning for å arrangere et Bislett Games, i ett eller annet format, senere.

  Bislett Games 2019
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal