Hopp til innhold

Gjert Ingebrigtsen lei av fellesstart: – Vaser rundt i skogen en time eller to

OBERSTDORF (NRK): Gjert Ingebrigtsen synes fellesstart i langrenn er kjedelig å se på. Før VM-femmila foreslår han et nytt konkurranseformat.

hNOzGeoIfG0

KJEDER SEG MED FELLESSTART: Gjert Ingebrigtsen synes for mange sparer seg til spurten.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Ja, jeg går nå bare rundt og vaser rundt i skogen og gjør stort sett veldig lite. Han får nå si og mene akkurat det han vil om det der, sier Johannes Høsflot Klæbo når NRK konfronterer ham med uttalelser fra Gjert Ingebrigtsen.

NRK intervjuet den profilerte friidrettstreneren på vei til innendørs-EM i friidrett tidligere i uka. I tillegg til spørsmål om hans egen idrett, fikk han også noen spørsmål om ski-VM.

Som: Finnes det noen paralleller mellom friidrett og langrenn? Kan Klæbos rykk overføres til friidrett?

iPNNW86ubTQ

SKAL DILTE BAK: Johannes Høsflot Klæbo lever godt med at Aleksandr Bolsjunov gjør drajobben.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Og Ingebrigtsen var ikke tung å be.

– Jeg synes det internasjonale Skiforbundet burde gjort noe med øvelsesoppsettet, sånn at ting ble litt mer actionpreget og spennende.

– Har du noen eksempler?

– For eksempel kunne de innføre et system der de plukker ut noen for hver runde. For eksempel kan de som ikke er blant de 30 beste etter én runde bli tatt ut, så de som ikker er blant de 25 beste etter to runder og så videre. Da må de som nå bare er haleheng gjøre noe for å være med.

I friidrett ble et slikt elimniasjonsløp testet ut under kontinentalcupen i Ostrava i 2018. Henrik Ingebrigtsen deltok på 3000-meteren og likte formatet som de fleste andre slaktet.

– Som sykkel

Ingebrigtsens begrunnelse for synspunktene er like lang som den er spissformulert og interessant.

– Fellesstartene i langrenn har jo blitt litt transportetappeprega, litt som sykkel. Det er ikke så galt som sykkel, der man sitter i fem og en halv time og så tråkker man på de siste fem minuttene. Men langrenn har fått et litt sånt preg over seg, spesielt når bredden i toppen er så tynn.

xReBQ2WSYeA

MONSTERLØP: Aleksandr Bolsjunov ristet av seg en etter en og til slutt også Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Så kommer han til dette med Klæbos rykk, som han mener har liten overføringsverdi.

– Nei, det blir på en annen måte. En helt annen type øvelse, en helt annen type egenskap, og det ser man litt – i individuelt langrenn er det ikke noe rykk, altså i en individuell start, sier Gjert Ingebrigtsen.

Han fortsetter:

– Det er kun når man har fellesstartene det er noe rykk i den forstand, for da har man gått og dillet der, normalt sett gått og vaset rundt i skogen der en time eller to, og så har man et lite rykk igjen på slutten. Og jeg ser at de som har det rykket, de ligger bak og får seg en jævlig billig tur, og så håper de det går så sent at de kan bruke rykket sitt. Av og til kan de det, og av og til ikke, for da er det noen framme som drar så hemningsløst fort at de har mer enn nok med å holde følge.

UMNYP7NfYo4

UNIKUM: Petter Northug gjorde det som ifølge Gjert Ingebrigtsen er naturstridig: Vant både sprinten og femmila under VM i Falun i 2015.

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

– Ikke en menneskerett

Her er han framme ved hovedpoenget.

– Det er det som er litt av vår greie: Hvis du bare løper fort nok underveis, så kan spurterne være så raske de bare vil, for det hjelper ikke å spurte når de andre er i mål. Og det er ingen av guttene mine som er raske, så det hadde ikke vært noe rykk i den forstand, men det gjelder å springe fort underveis.

Gjert Ingebrigtsen understreker at han har stor respekt for både langrennssporten og de beste utøverne.

– Jeg har stor respekt for både Klæbo og Iversen og alle de beste. Men det er ikke en menneskerett å være best på både sprint og femmil. Det er to helt forskjellige øvelser, og det er egentlig naturstridig at man skal kjempe om gull i begge deler. Det er dumt for langrennssportens egenart at man ikke klarer å skape et skille mellom sprintere og utholdenhetsutøvere, påpeker han.

Klæbo: – Vet utholdenheten ikke er der

Hans Christer Holund, som er regjerende verdensmester på femmil, er ikke direkte uenig.

xkLzw3Y-vvo

UTHOLDENHETSLØPER: Hans Christer Holund mangler de raske genene, men kompenserer med stor utholdenhet.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det er litt naturstridig å gå fort på sprint og femmil, det er vel jeg et bevis på. Men så er ikke langrenn som friidrett. Det går opp og ned, det er hvile underveis, ski har mye å si og det taktiske har mye å si, påpeker han.

– Johannes er en sprintertype, men så klok og god på andre egenskaper at han kompenserer for litt dårlig utholdenhet. Det så vi Northug også var god på, og da kan man faktisk vinne en femmil, påpeker Holund.

Akkurat der ligger Klæbos håp, bekrefter han selv.

– Det har vært folk som har vist de kan gå fort på sprint og femmil. Det er ikke umulig. Det blir tøft, men man får prøve å gjøre et taktisk godt løp når man vet at utholdenheten ikke er der, sier han til NRK.

Langrennsstjernene er derimot ikke enige i at fellesstart er kjedelig og lureløp.

– Han kan få prøve dille og dalle baki der og se hvor lett det er. Men spør du meg så har det endret seg litt og blitt ganske tøft å gå fellesstarter, dessverre, sier Emil Iversen.

Iversen erkjenner at Ingebrigtsen kanskje hadde hatt et poeng for 10–15 år siden, da Petter Northug herjet i fellesstartene.

S3sEGEbsOvs

HVER SIN PLAN: Mens Hans Christer Holund trolig blir å se i front, kommer Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen og Pål Golberg mest sannsynlig til å dilte bak på VM-femmila.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Holder ikke å ha et lite rykk

– Jeg vet ikke om Gjert Ingebrigtsen så tremila, men det er ikke sånn at det er et par hundre som er med og diller bak der. Det går ganske tøft. Det har endret seg litt de siste årene med fellesstarter, at det går ganske hardt over lang tid. Det holder ikke bare å ha et lite rykk lenger. Der tar han litt feil, sier Iversen.

– Gjert Ingebrigtsen har jo fryktelig god greie på friidrett. Men langrenn sluttet de vel med etter hovedlandsrennet, sier Pål Golberg, som forventer ei brutal femmil.

– Vi skal åtte ganger opp til høyeste punktet av løypa her, og det kommer til å bli tøft for noen hver, det.

Johannes Høsflot Klæbo gir imidlertid Ingebrigtsen i hvert fall delvis rett. Han har nemlig ikke til hensikt å bidra til å dra opp farten i femmila.

– Det er opp og ned stort sett hele tiden. Du kan si hva du vil om at man bare ligger bak og har igjen noe til slutten, men du må jo henge på inn også. Det blir tøft på søndag, det er det ikke tvil om, sier Klæbo.

For Emil Iversen er femmila siste mulighet i VM til å innfri målet om en individuell medalje.

– Jeg tenker at sjansen er stor. Den var stor på sprinten, stor på tremila og den er kanskje enda litt større på femmila. Alt må klaffe og det har det ikke gjort hittil. Så får vi se om jeg har mest hår på brystkassa.

Selv om de er i EM, følger familien Ingebrigtsen med det som skjer i Ski-VM.

– Jeg blir inspirert, sier Jakob Ingebrigtsen, som spesielt holder et øye med Johannes Høsflot Klæbo.

Siste nytt

  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    – Det er en av de beste kampene vi har spilt her. Prestasjonsmessig er vi ganske nære, og så er det et par situasjoner hvor vi kommuniserer ganske dårlig, sier Nedregotten til NRK.

    – I etterpåklokskapens navn var det dumt av meg å trene dem i fjor, men slik ble det, sier Nedregotten med et smil.

    I forkant av VM i fjor hjalp han det estiske paret med både teknikk og taktikk.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal