Hopp til innhold

Gjert Ingebrigtsen lei av fellesstart: – Vaser rundt i skogen en time eller to

OBERSTDORF (NRK): Gjert Ingebrigtsen synes fellesstart i langrenn er kjedelig å se på. Før VM-femmila foreslår han et nytt konkurranseformat.

hNOzGeoIfG0

KJEDER SEG MED FELLESSTART: Gjert Ingebrigtsen synes for mange sparer seg til spurten.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Ja, jeg går nå bare rundt og vaser rundt i skogen og gjør stort sett veldig lite. Han får nå si og mene akkurat det han vil om det der, sier Johannes Høsflot Klæbo når NRK konfronterer ham med uttalelser fra Gjert Ingebrigtsen.

NRK intervjuet den profilerte friidrettstreneren på vei til innendørs-EM i friidrett tidligere i uka. I tillegg til spørsmål om hans egen idrett, fikk han også noen spørsmål om ski-VM.

Som: Finnes det noen paralleller mellom friidrett og langrenn? Kan Klæbos rykk overføres til friidrett?

iPNNW86ubTQ

SKAL DILTE BAK: Johannes Høsflot Klæbo lever godt med at Aleksandr Bolsjunov gjør drajobben.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Og Ingebrigtsen var ikke tung å be.

– Jeg synes det internasjonale Skiforbundet burde gjort noe med øvelsesoppsettet, sånn at ting ble litt mer actionpreget og spennende.

– Har du noen eksempler?

– For eksempel kunne de innføre et system der de plukker ut noen for hver runde. For eksempel kan de som ikke er blant de 30 beste etter én runde bli tatt ut, så de som ikker er blant de 25 beste etter to runder og så videre. Da må de som nå bare er haleheng gjøre noe for å være med.

I friidrett ble et slikt elimniasjonsløp testet ut under kontinentalcupen i Ostrava i 2018. Henrik Ingebrigtsen deltok på 3000-meteren og likte formatet som de fleste andre slaktet.

– Som sykkel

Ingebrigtsens begrunnelse for synspunktene er like lang som den er spissformulert og interessant.

– Fellesstartene i langrenn har jo blitt litt transportetappeprega, litt som sykkel. Det er ikke så galt som sykkel, der man sitter i fem og en halv time og så tråkker man på de siste fem minuttene. Men langrenn har fått et litt sånt preg over seg, spesielt når bredden i toppen er så tynn.

xReBQ2WSYeA

MONSTERLØP: Aleksandr Bolsjunov ristet av seg en etter en og til slutt også Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Så kommer han til dette med Klæbos rykk, som han mener har liten overføringsverdi.

– Nei, det blir på en annen måte. En helt annen type øvelse, en helt annen type egenskap, og det ser man litt – i individuelt langrenn er det ikke noe rykk, altså i en individuell start, sier Gjert Ingebrigtsen.

Han fortsetter:

– Det er kun når man har fellesstartene det er noe rykk i den forstand, for da har man gått og dillet der, normalt sett gått og vaset rundt i skogen der en time eller to, og så har man et lite rykk igjen på slutten. Og jeg ser at de som har det rykket, de ligger bak og får seg en jævlig billig tur, og så håper de det går så sent at de kan bruke rykket sitt. Av og til kan de det, og av og til ikke, for da er det noen framme som drar så hemningsløst fort at de har mer enn nok med å holde følge.

UMNYP7NfYo4

UNIKUM: Petter Northug gjorde det som ifølge Gjert Ingebrigtsen er naturstridig: Vant både sprinten og femmila under VM i Falun i 2015.

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

– Ikke en menneskerett

Her er han framme ved hovedpoenget.

– Det er det som er litt av vår greie: Hvis du bare løper fort nok underveis, så kan spurterne være så raske de bare vil, for det hjelper ikke å spurte når de andre er i mål. Og det er ingen av guttene mine som er raske, så det hadde ikke vært noe rykk i den forstand, men det gjelder å springe fort underveis.

Gjert Ingebrigtsen understreker at han har stor respekt for både langrennssporten og de beste utøverne.

– Jeg har stor respekt for både Klæbo og Iversen og alle de beste. Men det er ikke en menneskerett å være best på både sprint og femmil. Det er to helt forskjellige øvelser, og det er egentlig naturstridig at man skal kjempe om gull i begge deler. Det er dumt for langrennssportens egenart at man ikke klarer å skape et skille mellom sprintere og utholdenhetsutøvere, påpeker han.

Klæbo: – Vet utholdenheten ikke er der

Hans Christer Holund, som er regjerende verdensmester på femmil, er ikke direkte uenig.

xkLzw3Y-vvo

UTHOLDENHETSLØPER: Hans Christer Holund mangler de raske genene, men kompenserer med stor utholdenhet.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det er litt naturstridig å gå fort på sprint og femmil, det er vel jeg et bevis på. Men så er ikke langrenn som friidrett. Det går opp og ned, det er hvile underveis, ski har mye å si og det taktiske har mye å si, påpeker han.

– Johannes er en sprintertype, men så klok og god på andre egenskaper at han kompenserer for litt dårlig utholdenhet. Det så vi Northug også var god på, og da kan man faktisk vinne en femmil, påpeker Holund.

Akkurat der ligger Klæbos håp, bekrefter han selv.

– Det har vært folk som har vist de kan gå fort på sprint og femmil. Det er ikke umulig. Det blir tøft, men man får prøve å gjøre et taktisk godt løp når man vet at utholdenheten ikke er der, sier han til NRK.

Langrennsstjernene er derimot ikke enige i at fellesstart er kjedelig og lureløp.

– Han kan få prøve dille og dalle baki der og se hvor lett det er. Men spør du meg så har det endret seg litt og blitt ganske tøft å gå fellesstarter, dessverre, sier Emil Iversen.

Iversen erkjenner at Ingebrigtsen kanskje hadde hatt et poeng for 10–15 år siden, da Petter Northug herjet i fellesstartene.

S3sEGEbsOvs

HVER SIN PLAN: Mens Hans Christer Holund trolig blir å se i front, kommer Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen og Pål Golberg mest sannsynlig til å dilte bak på VM-femmila.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Holder ikke å ha et lite rykk

– Jeg vet ikke om Gjert Ingebrigtsen så tremila, men det er ikke sånn at det er et par hundre som er med og diller bak der. Det går ganske tøft. Det har endret seg litt de siste årene med fellesstarter, at det går ganske hardt over lang tid. Det holder ikke bare å ha et lite rykk lenger. Der tar han litt feil, sier Iversen.

– Gjert Ingebrigtsen har jo fryktelig god greie på friidrett. Men langrenn sluttet de vel med etter hovedlandsrennet, sier Pål Golberg, som forventer ei brutal femmil.

– Vi skal åtte ganger opp til høyeste punktet av løypa her, og det kommer til å bli tøft for noen hver, det.

Johannes Høsflot Klæbo gir imidlertid Ingebrigtsen i hvert fall delvis rett. Han har nemlig ikke til hensikt å bidra til å dra opp farten i femmila.

– Det er opp og ned stort sett hele tiden. Du kan si hva du vil om at man bare ligger bak og har igjen noe til slutten, men du må jo henge på inn også. Det blir tøft på søndag, det er det ikke tvil om, sier Klæbo.

For Emil Iversen er femmila siste mulighet i VM til å innfri målet om en individuell medalje.

– Jeg tenker at sjansen er stor. Den var stor på sprinten, stor på tremila og den er kanskje enda litt større på femmila. Alt må klaffe og det har det ikke gjort hittil. Så får vi se om jeg har mest hår på brystkassa.

Selv om de er i EM, følger familien Ingebrigtsen med det som skjer i Ski-VM.

– Jeg blir inspirert, sier Jakob Ingebrigtsen, som spesielt holder et øye med Johannes Høsflot Klæbo.

Sportsnyheter

Norge

Hegerberg med emosjonell pride-feiring: – Handler om å stå sammen og vise kjærlighet

Ada Hegerberg (26) løftet det regnbuefargede kapteinsbindet mot himmelen etter 1-0-scoringen på Ullevaal.

Siste nytt

 • Supportere bortvist – skal ha kommet med rasistiske tilrop

  Ørn-Horten slo Arendal 8-1 i 2. divisjon lørdag, men det var dommerens bortvisning av om lag 30 bortefans for mulige rasistiske rop som stjal fokuset.

  Hendelsen skal ha skjedd ti minutter før hvilen, da Ørn-Hortens Seihou Leroy Sillah Nilsen økte hjemmelagets ledelse til 4-0 og feiret foran Arendals supportere, ifølge Agderposten.

  Avisen skriver at flere som var på stadion, har opplyst at det ble laget apelyder mot spilleren, og dommer Herman Aass bekrefter at publikum ble bortvist.

  Sportssjef Børge Fedje i Arendal sier klubben fordømmer alle former for rasisme og hets.

  – Vi har fått framstilt påstander om hva som skal ha skjedd, og jeg kan ikke uttale meg om det er sant eller ikke. Jeg vet bare at Arendal Fotball som klubb er opptatt av mangfold og respekt og vil være gode representanter både på og utenfor banen, sier han til Agderposten.

 • Solberg hadde store utfordringer med sikten

  Oliver Solberg inntok 6.-plassen på resultatlistene før siste dagen i Safari Rally Kenya i Nairobi, men tapte tid til toppen.

  – I dag var en av de sykeste dagene på rallybanen i mitt liv, men med seks nye runder i morgen er jeg sikker på at det kommer flere overraskelser og utfordringer i tiden som kommer, skriver den svensknorske rallyføreren på Twitter etter tredje dagen i Rally Kenya.

  Solberg skriver videre at han hadde store utfordringer med sikten i deler av fartsprøvene ettersom det både sprutet jord og vann opp på frontruta.

  Tross forholdene klatret Solberg opp på 6.-plass, og ligger 12.19 minutter bak Kalle Rovanperä som leder. Før dagens prøver var forspranget opp til finnen 4.27 minutter.

  Opp til Thierry Neuville på 5.-plass er det 1.19 minutter. (NTB)

  Oliver Solberg kjører i Kenya
  Foto: TONY KARUMBA / AFP
 • Nepomnjatsjtsjij og Caruana økte luken i VM-jakten

  Jan Nepomnjasjtsjij og Fabiano Caruana økte luken til resten i VM-kandidatturneringen i sjakk med seire lørdag. Hikaru Nakamura er treer, 1,5 poeng bak.

  «Nepo» er fortsatt alene på topp med 5,5 poeng på sju runder, etter en kontrollert seier med svarte brikker over ungarske Richard Rapport.

  Caruana lå lenge an til gevinst, men måtte slite lenge for seieren med hvite brikker mot aserbajanske Teimur Radjabov. Amerikaneren står med fem poeng.

  Deretter følger landsmannen Nakamura, som spilte remis med svarte brikker mot Jan-Krzysztof Duda lørdag. Tre spillere har tre poeng etter halvspilt turnering i Madrid.

  Vinneren av turneringen skal etter planen møte verdensmester Magnus Carlsen til VM-kamp i starten av 2023, men Carlsens foretrukne motstander i Alireza Firouzja, ligger dårlig an. Han har kun 2,5 poeng, etter remis mot kinesiske Ding Liren.

  Kandidatturneringen i den spanske hovedstaden varer fram til 5. juli. (NTB)

  Jan Nepo
  Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste