Hopp til innhold

Gjersem videre i OL: – Det beste som kunne skje

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Et svensk fall ga kunstløper Anne Line Gjersem en plass i OL-finalen i kunstløp. Nå satser hun på å klatre flere plasser i finalen.

Anne Line Gjersem

20 år gamle Anne Line Gjersem er første norske kunstløper i et OL på 50 år. Onsdag kvalifiserte hun seg til OL-finalen.

– Åh, dette var det beste som kunne skje. Jeg gleder meg til å gå igjen, sier en strålende fornøyd Anne Line Gjersem til NRK etter å ha blitt nummer 24 i kunstløpkonkurransen i OL, og dermed den siste som kvalifiserte seg til friløpet.

Nå håper hun å klatre på resultatlista.

– Jeg skal gjøre så godt jeg kan. Så får vi se hva det holder til, men jeg håper på å klatre litt, sier hun.

For 20-åringen er OL et eventyr hun har drømt og jobbet for siden hun var barn.

– Jeg har virkelig jobbet hardt for å komme hit. At jeg nå har klart å kvalifisere meg er den beste følelsen. Det er helt fantastisk å være her. Hele atmosfæren er spesiell, og jeg nyter virkelig å være her.

«Reddet» av svensk fall

Med poengsummen 48,56 og til tross for ny personlig rekord så det lenge ut til at Gjersem ikke skulle klare å ta seg videre. Men da svenske Viktoria Helgesson falt to ganger åpnet det seg en plass for 20-åringen i torsdagens finale.

– Vi må være ærlige og innrømme at vi nok en gang trodde at det skulle bli en sur 25.-plass, og akkurat ikke nok poeng til å gå videre. Men det var bare et halvt poeng opp til kvalikplassen, og alle må gjøre tingene sine for å gå videre. Også de beste, sier NRKs kunstløpekspert Mona Adolfsen, som også er internasjonal toppdommer i kunstløp.

Viktoria Helgesson

At Viktoria Helgesson fra Sverige falt gjorde at Anne Line Gjersem gikk videre til OL-finalen.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / NTB Scanpix

– Jeg har sett den svenske jenta feler ganger tidligere i vinter, og hun har slitt med å prestere. Så jeg var faktisk litt usikker på henne. Fallet hennes gjør at Anne Line går videre, sier eksperten.

Hun er imponert over måten 20-åringen taklet OL-debuten.

– Dette er utrolig morsomt. Anne Line gjorde en solid innsats, til tross for noen småfeil. Det var fantastisk å se hvordan hun henter seg inn etter en litt usikker landing etter det første hoppet, sier NRKs ekspertkommentator Mona Adolfsen, som også er internasjonal toppdommer kunstløp.

Hun fulgte Norges kunstløpstjerne i spenning da hun, som første norske kunstløper i OL på 50 år, onsdag kveld skulle til pers på isen.

– Jeg så på henne at hun var preget av stundens alvor, men det har du lov til med et sånt enormt press på seg.

Koreanske Yuna Kim – en av OLs største stjerner – vant kvalifiseringen med poengsummen 74, 92. Tett etterfulgt av Carolina Kostner fra Italia med 74,12 i poeng.

– Kan senke skuldrene

Torsdag venter friløpet, og da tror Adolfsen at 20-åringen kan klatre på resultatlista.

– I den første gruppa, som Anne Line er i, er det ganske jevnt. Gjør hun et optimalt løp så er 18. – 19.-plassen innenfor rekkevidde. Men vi kan ikke forvente det, og heller ikke bli skuffet hvis hun ikke klatrer på lista.
Adolfsen synes Gjersem allerede har innfridd, og vel så det.

– Hun gjorde jobben med å kvalifisere seg til OL. Og nå som hun har kvalifisert seg til friløpet, kan hun senke skuldrene mye mer enn det hun gjorde i kvalifiseringen. Klarer hun å gjennomføre et rent program med litt bedre tempo enn det hun hadde i kvalifiseringen, så skal hun være veldig fornøyd.

Hun minner om at kunstløp er en stor internasjonal sport, og at det i seg selv er en prestasjon at Gjersem er blant de 24 i verden i OL.

– I mange mesterskap har norske løpere dessverre havnet på den sure 25.-plassen. Så det at Anne Line presterer under det presset er veldig stort.

Siste nytt

  • Sjokkseier for Norris – slo Verstappen i Miami

    Lando Norris tok sin første Grand Prix-seier i Formel 1 da han vant søndagens løp i Miami foran verdensmester Max Verstappen.

    – Jeg elsker dere alle, jeg elsker dere, utbrøt en ekstatisk Lando Norris på lagradioen, sendt på Viaplay.

    Den 24-årige britiske McLaren-føreren hadde en rask bil og leverte ypperlig kjøring. Han hadde også hellet på sin side da Logan Sargeant forsvant ut av løpet og han fikk et gratis depotbesøk mens sikkerhetsbilen var ute.

    For på 29. runde krasjet Kevin Magnussen med den amerikanske hjemmefavoritten Logan Sargeant, som forsvant ut av løpet, og sikkerhetsbilen måtte ut. Det gagnet Norris, som etter å ha hatt femte startspor var i ledelse og kjørte meget raske rundetider.

    Han avverget Verstappens forsøk på å passere rett etter omstarten, og så kjørte Norris fra VM-lederen.

    Norris vant klart foran Red Bull-fører Verstappen, med Ferrari-duoen Charles Leclerc og Carlos Sainz på de neste plassene.

    8XyRO3I6Vyo
    Foto: AFP
  • Fire Reiten-mål (!) da Chelsea knuste Bristol City 8-0

    Guro Reiten scoret fire ganger og la opp til to mål da Chelsea knuste Bristol City 8-0 i siste hjemmekamp under manager Emma Hayes.

    Med sitt målshow sendte hun Chelsea inn i gullkampen igjen for fullt. Laget er tre poeng bak serieleder Manchester City med en kamp mindre spilt, og nå med bedre målforskjell.

    (NTB)

    Britain Soccer Women's Super League
    Foto: Adam Davy / AP
  • Moi-dobbel da FCK vant

    Mohamed Elyounoussi scoret de to første målene da FC København slo Silkeborg 3-0 i dansk superliga. Nå er laget bare ett poeng bak serieleder Brøndby.

    Brøndby tapte 2-3 borte for Midtjylland tross en scoring av Ohi Omoijuanfo. Det gjør at det er svært jevnt i gullkampen. Ett poeng skiller mellom de tre første, og tre mellom de fire første, når fire serierunder gjenstår.

    (NTB)

    Mohamed Elyounoussi
    Foto: PAUL ELLIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal