Hopp til innhold

Gamletreneren: – Ingen kunne si at Krüger skulle bli olympisk mester

Som ungdomsløper var Simen Hegstad Krüger (24) milevis unna toppen. Det forteller Hans Kristian Stadheim, som trente OL-kometen fra han var 14 år gammel.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Medaljeseremoni.

STOLT: Simen Hegstad Krüger viser stolt frem medaljefangsten fra OL hittil.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Krüger har hatt et eventyr-OL hittil med gull og sølv på de to første distansene. Fra før har han to pallplasseringer i verdenscupen, men at OL skulle bli såpass fruktbart hadde de færreste spådd.

– Han er alltid best når det gjelder. Det har han alltid vært. Han har den X-faktoren som Northug mente han ikke hadde. Han hever seg når han får press, sier Stadheim.

Han er nå trener for det britiske langrennslandslaget, men har fulgt Krüger gjennom store deler av karrieren. Han tok over ansvaret i Lyn da Krüger var 14 år, og fulgte OL-kometen fram til i fjor.

Simen Hegstad Krüger

TRENER: Hans Kristian Stadheim løfter Simen Hegstad Krüger.

Foto: PRIVAT

– Sier litt om hvor dårlig han var

Styreleder i Lyn Ski, Geir Moe, er stolt over det Krüger har levert i de sørkoreanske skoger.

– Simen er en klassisk Lyn-gutt som kom inn i klubben som åtte-niåring, og som har vært med i klubbregimet hele veien, sier han.

Men det så ikke ut til å bli sånn for noen år siden. I Stadheims første sesong som Lyn-trener gikk Krüger inn til 185. plass i Hovedlandsrennet.

– Da han var 15 år var det ingen som kunne si at Simen skulle bli olympisk mester, sier han.

Han ble for eksempel knust av Sondre Turvoll Fossli, som nå er på sprintlandslaget.

– Sondre var 20 sekunder foran Krüger i en løype som tok et og et halvt minutt. Det sier jo litt om hvor dårlig han var.

Men det ble bedre allerede sesong etter.

– Han var sent utviklet. Det løsnet voldsomt for han den sesongen. Han hadde flere gode plasseringer, sier Stadheim, og trekker frem ett renn:

– Jeg husker spesielt godt første rennet han var topp ti. Han hadde han håp om å bli topp 30, så ble han nummer seks. Det var veldig stort for han, og jeg vet at Simen også husker det rennet.

Steg for steg

Etter hvert begynte Lyn-treneren å danne seg et bilde som kjennetegner en mester: Krüger hevet seg alltid i store renn.

Men der Klæbo slo igjennom som en kule i fjor, har Krüger tatt steg for steg opp til verdenseliten. I 2015 tok han sølv i U23-VM på 15 kilometer fri teknikk. Året etter tok han gull. I 2016 tok han sin første topp-ti-plassering i verdenscupen. Første verdenscupseier kom i desember 2017.

Nå år han olympisk mester.

– Jeg tror ikke han skjønner selv hvor stor den prestasjonen han har levert er. Det synker nok ikke inn før etter OL, sier Stadheim.

Simen Hegstad Krüger

LENGE SIDEN: 14 år gamle Simen Hegstad Krüger (nummer to fra høyre) under Sognsvann rundt i 2007.

Foto: PRIVAT

Siste nytt

  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X. Noen timer senere fulgte Haaland opp med et innlegg i samme kanal.

    «Seks finaler igjen», skriver 23-åringen og referer til at det gjenstår seks kamper denne sesongen.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag.

    City skal spille finale mot byrival Manchester United i FA-cupen 25. mai. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal