Hopp til innhold

Frykter løperne blir utslitt: – Grense for hva de kan si ja til

SOGNEFJELLET/OSLO (NRK): Den nye treneren for langrennskvinnene, Ole Morten Iversen, var ikke forberedt på den voldsomme interessen for landslagsutøverne.

Heidi Weng og langrennsløperene

PÅ SOGNEFJELLET: Heidi Weng og resten av landslaget.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Som trener opplever jeg det kjøret som er på løperne, forteller Iversen til NRK.

Iversen tok nylig over som norsk landslagstrener etter Roar Hjelmeset etter å ha vært trener for det svenske kvinnelaget i to år, og denne uken har han vært sammen med langrennslandslaget på Sognefjellet for å gjennomføre sesongens første landslagssamling.

Treneren forteller at det er mange likheter mellom landslagene i Sverige og Norge, men at det har vært store kontraster på ett område.

– Det ble sagt at det var voldsom interesse for langrenn i Sverige, og det stemmer sikkert. Men det er bare småtteri sammenlignet med Norge, sier han.

– For meg som kommer utenfra er dette den største forskjellen mellom Norge og Sverige, sier Iversen til NRK.

Ole Morten Iversen

BEKYMRET: Landslagstrener Ole Morten Iversen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Er en grense

Under samlingen på Sognefjellet har utøverne vært hektisk opptatt med å stille opp for både media og sponsorer.

Landslagstreneren frykter nå at de mange sponsoroppdragene tapper utøverne for krefter.

– Ja, helt opplagt. Det er en grense for hva de kan si ja til. Noe er de forpliktet til og noe velger de selv. Hvert et oppdrag koster energi, forteller Iversen.

– Her oppe har det vært mye, jeg har knapt hatt tid til å snakke med løperne. Det foregår noe hele tiden, men jeg regner med at det blir mer ro etter hvert og litt mer fokus på det sportslige, kommenterer han.

– Krever mer i Norge

Den tidligere Sverige-treneren mener rett og slett det er mer krevende å være landslagsløper i Norge enn i Sverige. Budsjettene er større og Norges Skiforbund krever mer av sine løpere - også utenfor løypene.

I Sverige er utøverne kun landslagsløpere når de er på samlinger og i verdenscupen.

– I periodene mellom går de med sine egne klubbdrakter og har sine egne sponsorer, påpeker treneren.

– Men jeg er veldig overrasket over hvor godt jentene tåler dette. Det betyr at de er vant til dette, legger han til.

Vidar Løfshus

HAR KONTROLL: Landslagssjef Vidar Løfshus.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Løfshus: – Mer trøkk her

Landslagssjef Vidar Løfshus sier til NRK at overgangen fra svensk langrenn til norsk langrenn nok kan virke stor.

– Det er nok litt mer trøkk her, forteller han.

Samlingen på Sognefjellet var den første denne sommeren. Etter hvert som det nærmer seg sesongen, blir Skiforbundet mer restriktive når det gjelder tilgangen til utøverne, understreker Løfshus.

– Dette har vi god kontroll på, sier landslagssjefen.

Les også: Krogh orket ikke trene etter OL-nedturen: – Det får jeg svi for nå

Sportsnyheter

Siste nytt

  • De Ligt, Musiala og Dier tilbake i trening før returkampen i Madrid

    Bayern München-trioen Matthijs de Ligt, Jamal Musiala og Eric Dier var alle med på tirsdagens trening før onsdagens Champions League-semifinale mot Real Madrid.

    De Ligt gikk glipp av den første kampen grunnet kneproblemer, og erstatteren Kim Min-jae har fått skylden for begge målene Bayern München slapp inn i 2-2-kampen.

    Bayern-trener Thomas Tuchel sa på tirsdagens pressekonferanse at Dier og De Ligt ligger an til å starte returkampen i Spania.

    – De fortjener å fortsette å spille sammen. Matthijs har fått grønt lys, sa Tuchel.

    Musiala
    Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
  • McDavid, MacKinnon eller Kutsjerov blir årets spiller i NHL

    Connor McDavid, Nathan MacKinnon og Nikita Kutsjerov er årets finalister i kampen om å vinne Hart-trofeet som årets spiller i NHL.

    Hart-trofeet gis årlig til spilleren som i en avstemning blant medlemmene i ishockeyjournalistenes forening utpekes som den mest verdifulle for sitt lag.

    McDavid vant Hart-trofeet for tredje gang i fjor og kan slutte seg til Wayne Gretzky (9), Gordie Howe (6) og Eddie Shore (4) som en av spillerne med minst fire. Edmonton Oilers-kapteinen kan også bli den første som vinner to år på rad siden Alex Ovetsjkin i 2008 og 2009.

    6bI-ZE7PPAY
    Foto: AP
  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal