Hopp til innhold

Frykter EU-forslag: – Kan være kroken på døra for skiskyting

SJUSJØEN (NRK): EU-kommisjonen vurderer et totalforbud mot bruk av bly i utendørsidrett. Det kan få store konsekvenser for skiskyting.

VM skiskyting 2019. Singel mixed stafett.

I SKUDDET: En tomhylse på vei ut av geværet til Johannes Thingnes Bø. Kula, som går mot blinken, er laget av bly.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det er jo krise. Blir det laserskyting da? utbryter Marte Olsbu Røiseland.

Siden i fjor har det vært kjent at EU ønsker overordnet blyforbud i ammunisjon, noe jegere har fortvilet over, men først nylig ble skiskyttermiljøet klar over at dette også vil kunneramme dem.

Det fordi forslaget, som Europakommisjonen har bedt det europeiske kjemikaliebyrået ECHA utforme og se nærmere på, også gjelder et forbud mot det miljøfarlige stoffet i utendørsidrett.

– Da må jeg vel slutte med skiskyting da, og det har jeg ikke lyst til, sier Tiril Eckhoff.

Har ikke andre patroner

For kulene til skiskytterne er nemlig laget av bly, og det finnes ingen gode alternativer til patronene som brukes i dag.

– Så da vil det faktisk være kroken på døra for skiskytingsporten slik vi kjenner den, sier kommunikasjonsdirektør i forsvarskonsernet Nammo, Endre Lunde.

Det norske selskapet produserer og leverer ammunisjon til et flertall av skiskytterne på verdensbasis. De har forsøkt å lage andre tilsvarende gode patroner, men et foreslått metall som kobber tåler for eksempel ikke skiskyttergeværene.

Endre Lunde, Nammo

BEKYMRET: Endre Lunde er kommunikasjonsdirektør i Nammo. Et selskap som hovedsakelig leverer ammunisjon til forsvaret, men også til kommersielle formål som skiskyting.

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

– Det er veldig lite som faktisk kan brukes. Vi har sett på noen veldig eksotiske blandinger av blant annet plast og andre metaller, men det er ikke realistisk per i dag og det vil ta lang tid før det er klart, forklarer Lunde, og legger til at kostnaden også vil bli høyere.

Ser på løsninger

Også i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) er de bekymret over forslaget, som og innbefatter annen skyttersport i tillegg til jakt og fiske i Europa.

– Vi ser alvorlig på det selvfølgelig. For våpenet er en viktig del av sporten vår, og vi har per i dag ikke noe alternativ til skyting, sier styremedlem i IBU, Tore Bøygard.

Ifølge ECHA havner hele 14.000 tonn bly i miljøet hvert år, og i tillegg brukes mellom 10 og 20.000 tonn bly til sportsskyting årlig. Likevel mener Nammo EU-kommisjonens ønske er urettferdig.

– Det sammenlignes med ammunisjonsbruk som ender opp utendørs i naturen, mens i skiskyting samles jo alt opp. Vi mener det er veldig urimelig, slår Lunde fast.

På Sjusjøen får NRK bekreftet at de samler opp hele ni tonn bly i året fra kulene som treffer metallplatene, men noe av blyet og blystøvet blir likevel liggende på bakken. Og det er kun papp-platene som har en oppsamler bak.

– Det har vært forsket en del på hvordan man kan fange opp blyet slik at det ikke forsvinner ut i skogen i Norge, blant annet i Meråker. Der kvitter man seg med 98 prosent av blyet. Det tar vi med oss internasjonalt, for det kan være en mulighet. Hvordan man bygger og konstruerer anlegg i fremtiden kan få mye å si, mener Bøygard.

Tore Bøygard Sjusjøen

MULIGHET: Styremedlem i IBU, Tore Bøygard, viser frem en oppsamler for kuler som brukes bak papp-platene skiskytterne bruker på innskyting.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

Laserskiskyting?

– Kan laserskyting være et alternativ?

– Per i dag så ser jeg ikke for meg at laser blir en del av IBU- og verdenscup. Men vi må også ta miljøspørsmål på høyeste alvor, og dette med laser er viktig med tanke på utvikling, svarer Bøygard.

– Vi har prøvd det uten at det har vært en kjempesuksess, for hvis det snør så fungerer ikke laserstrålen, men det kan være et alternativ for i hvert fall by-arrangementer. Uansett så vil det bli noe helt annet, sier NRK-ekspert Ola Lunde.

Sesongstart Skiskyting Sjusjøen

KAN BLI ENDRET: Marte Olsbu Røiseland under sesongåpningen på Sjusjøen.

Foto: Geir Olsen / NTB Scanpix

– Skiskyting er ikke like spennende med laser. Da går man glipp av spenningen med at det er utendørs, og en del av sjarmen med skiskyting er at man skyter med ekte kuler, forteller Marte Olsbu Røiseland.

Vil påvirke

Endre Lunde i Nammo forteller at de er varslet om at regelendringen kan komme allerede fra 2022, og ECHA har bedt om begrunnelser og bevis til utredningen sin innen desember.

– Jeg tror ikke denne utredningen er ment å ramme skiskyting, så jeg håper utredningen viser at det ikke er behov for et forbud her, mener Endre Lunde.

Det jobbes nå derfor hardt for å få hindre et totalforbud før det er for sent.

– Vi kan ikke sitte her med skjegget i postkassa, påpeker Røiseland.

– Det er viktig at vi roper varsko, og vi er allerede på og følger dette opp. Jeg håper det ligger noen dispensasjonsmuligheter mot at man gjør noe med anleggene i skiskyting, sier Bøygard.

Sportsnyheter

Flere cupbomber: – Den sjukeste cuprunden

Seks eliteserielag var virkelig i trøbbel, og tre av dem er ute av cupen allerede i andre runde. Kjelsås brukte bare 30 minutter på å ydmyke Stabæk, og Lillestrøm røk etter ekstraomganger.

Siste nytt

  • Lauritsen matchvinner for Sparta

    Tobias Lauritsen ble matchvinner da Sparta Rotterdam slo Utrecht 2-1 borte og tok første stikk i semifinalen i den nederlandske europacupkvalifiseringen.

    Lauritsen og Joshua Kitolano spilte hele kampen for Sparta, som slo Utrecht på bortebane for første gang siden 1997. Keeper Nick Olij får mye av æren, men Lauritsen var avgjørende ved begge målene.

    I det 26. minutt ble han holdt av Utrecht-stopper Ruben Kluivert, og etter VAR-titting ble det straffespark. Det satte Vito van Crooij i mål.

    I det 39. minutt doblet Lauritsen ledelsen med assist fra van Crooij.

    Utrecht reduserte i det 70. minutt, men Sparta har med seg ledelse til søndagens returkamp på hjemmebane. (NTB)

    Tobias Lauritsen
    Foto: MAURICE VAN STEEN / AFP
  • Finaledommer Taylor og familien trakassert på flyplassen

    Den engelske dommeren Anthony Taylor og hans familie ble trakassert av Roma-tilhengere på flyplassen i Budapest dagen etter at han dømte europaligafinalen.

    Det melder Sky Sports , som viser til opptak lagt ut i sosiale medier. De viser blant annet Taylor og familien som eskorteres ut av en kafé og inn i et trygt område av sikkerhetsvakter. Andre bilder viser en flaske og en stol som kastes i retning av Taylor.

    PGMOL, som organiserer engelske fotballdommere, tar i en uttalelse sterk avstand fra behandlingen Taylor ble utsatt for.

    – Vi er forferdet over den ufortjente og motbydelige hetsen rettet mot Anthony og familien hans mens han er på reise hjem etter å ha dømt europaligafinalen. Vi støtter ham fullt ut, står det.

    Sevilla vant finalen på straffespark etter at kampen endte 1-1. Roma-trener José Mourinho måtte dermed tåle sitt første nederlag i en europacupfinale. I en tøff kamp delte Taylor ut 14 gule kort, hvorav åtte til Roma, og la til nesten en halv time i tilleggstid fordelt på fire omganger.

    Etter kampen ble Taylor konfrontert av Mourinho i en garasje under stadion. Treneren lirte av seg ulike skjellsord og havdet at dømmingen var «skammelig». (NTB)

    Hungary Soccer Europa League Final
    Foto: Petr David Josek / AP
  • Hamburg knust av Stuttgart

    Hamburgs mareritt i 2. Bundesliga ser ut til å fortsette. Fire dager etter at direkte opprykk røk på overtid ble laget slått 3-0 av Stuttgart i kvalifiseringen.

    Returkampen på hjemmebane gjenstår kommende mandag, men et lite mirakel må til for at HSV skal vende torsdagens ydmykelse.

    Konstantinos Mavropanos ga Stuttgart ledelsen før det var spilt et minutt. På et hjørnespark fikk han gå opp helt alene og nikke i mål.

    Stuttgart-spiss Sehrou Guirassy misbrukte et straffespark vel midtveis i første omgang. Daniel Fernandes kastet seg riktig vei og reddet, men tidlig i 2. omgang økte Josha Vagnoman og Guirassy ledelsen hver sin gang med tre minutters mellomrom. (NTB)

    Germany Soccer Bundesliga
    Foto: Tom Weller / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste