Hopp til innhold

Frykter dopingprøver skal tukles med: – Vi er redde for å dra til Russland

ANNECY/OSLO (NRK) De canadiske skiskytterne sier de ikke våger å konkurrere i Russland. Etter at de tok til ordet mot doping på sosiale medier, skal de ha fått trusler.

skiskyting

BOIKOTTER: Canadas skiskyttere kommer ikke til å delta på verdenscupen i Russland. Rosanna Crawford (til venstre) og Julia Ransom sier de har fått trusler etter å ha uttalt seg om dopingsaken mot landet.

– Jeg har stått opp mot doping og snakket mye om det, blant annet på sosiale medier. Det skal sies at jeg føler med mange av russerne, men statsstøttet doping kan ikke forbigås i stillhet. Men nå føler jeg at det ikke er trygt å skulle dra til Russland, for jeg har fått trusler på nettet på grunn av ting jeg har sagt, sier Rosanna Crawford.

NRK møter den canadiske skiskytteren på trening like etter at det ble det klart at Canadas landslag boikotter den kommende verdenscupen i Russland.

Det var de kanadiske utøverne selv som tok til ordet for en boikott av Russland, forteller hun.

– Ville ødelagt karrieren

På den ene siden håper de avgjørelsen kan legge press på IBU, som de mener ikke har gjort nok i forbindelse med dopingsakene mot landet. På den andre siden frykter de også altså at det kan være utrygt for dem å konkurrere i Russland.

Den frykten forteller også lagvenninnen Julia Ransom om.

– Vi er redde for prøvene våre. Det har kommet trusler om at noen vil gjøre ting med dem. Vi blir også usikre av at det russiske antidopingbyrået ikke er godkjent av det internasjonale antidopingbyrået ennå. Det ville ødelagt ryktet og hele karrierene våre dersom noen gjorde noe med prøvene våre, sier Ransom.

– Hva slags trusler har dere fått?

– Det er folk som sier at de ikke kan vente til jeg kommer til Russland, «vi får se hva som skjer med deg da», og hva som skjer hvis du avlegger en prøve i Russland. Slik ting. Jeg og Jula tar en risiko ved å snakke om dette, og ved å stille opp på TV for dere, forteller Crawford.

Hun peker på at noe av det samme skjedde da Gabriela Koukalová uttalte seg om dopingsaken. I ettertid ble hun grovt hetset på nett.

skiskyting 2

Ransom og Crawford sier de kommer til å fortsette å snakke om dopingsaken, til tross for truslene de har mottatt.

Åpent brev

Canadas landslagstrener, Roddy Ward, sier han forstår utøvernes frykt.

– Det er veldig synd. Hele scenarioet er synd for alle utøvere, de russiske også. Det vi har sett fra IBU og IOC er at straffen går veldig mot utøverne, men jeg mener det er vel så mye det russiske forbundet og regjeringen som burde få det. Jeg føler ikke det som har skjedd til nå har ført til rettferdighet, sier han.

Det er i et åpent brev til skiskytterpresidenten at det canadiske forbundet gjør det klart at de boikotter rennene i Russland. Her er et utdrag fra brevet:

«Avgjørelsen om å legge store arrangementer til Russland strider med IOC sin beslutning om å utestenge Russland fra OL i Pyeongchang. Det er foreløpig heller ikke tilstrekkelige tillit til det russiske antidopingarbeidet, siden RUSADAs arbeid fortsatt ikke er godkjent av WADA.»

Russland har avvist alle anklager om at de har drevet statsstøttet doping.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP
  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal