Hopp til innhold

Frykter dopingprøver skal tukles med: – Vi er redde for å dra til Russland

ANNECY/OSLO (NRK) De canadiske skiskytterne sier de ikke våger å konkurrere i Russland. Etter at de tok til ordet mot doping på sosiale medier, skal de ha fått trusler.

skiskyting

BOIKOTTER: Canadas skiskyttere kommer ikke til å delta på verdenscupen i Russland. Rosanna Crawford (til venstre) og Julia Ransom sier de har fått trusler etter å ha uttalt seg om dopingsaken mot landet.

– Jeg har stått opp mot doping og snakket mye om det, blant annet på sosiale medier. Det skal sies at jeg føler med mange av russerne, men statsstøttet doping kan ikke forbigås i stillhet. Men nå føler jeg at det ikke er trygt å skulle dra til Russland, for jeg har fått trusler på nettet på grunn av ting jeg har sagt, sier Rosanna Crawford.

NRK møter den canadiske skiskytteren på trening like etter at det ble det klart at Canadas landslag boikotter den kommende verdenscupen i Russland.

Det var de kanadiske utøverne selv som tok til ordet for en boikott av Russland, forteller hun.

– Ville ødelagt karrieren

På den ene siden håper de avgjørelsen kan legge press på IBU, som de mener ikke har gjort nok i forbindelse med dopingsakene mot landet. På den andre siden frykter de også altså at det kan være utrygt for dem å konkurrere i Russland.

Den frykten forteller også lagvenninnen Julia Ransom om.

– Vi er redde for prøvene våre. Det har kommet trusler om at noen vil gjøre ting med dem. Vi blir også usikre av at det russiske antidopingbyrået ikke er godkjent av det internasjonale antidopingbyrået ennå. Det ville ødelagt ryktet og hele karrierene våre dersom noen gjorde noe med prøvene våre, sier Ransom.

– Hva slags trusler har dere fått?

– Det er folk som sier at de ikke kan vente til jeg kommer til Russland, «vi får se hva som skjer med deg da», og hva som skjer hvis du avlegger en prøve i Russland. Slik ting. Jeg og Jula tar en risiko ved å snakke om dette, og ved å stille opp på TV for dere, forteller Crawford.

Hun peker på at noe av det samme skjedde da Gabriela Koukalová uttalte seg om dopingsaken. I ettertid ble hun grovt hetset på nett.

skiskyting 2

Ransom og Crawford sier de kommer til å fortsette å snakke om dopingsaken, til tross for truslene de har mottatt.

Åpent brev

Canadas landslagstrener, Roddy Ward, sier han forstår utøvernes frykt.

– Det er veldig synd. Hele scenarioet er synd for alle utøvere, de russiske også. Det vi har sett fra IBU og IOC er at straffen går veldig mot utøverne, men jeg mener det er vel så mye det russiske forbundet og regjeringen som burde få det. Jeg føler ikke det som har skjedd til nå har ført til rettferdighet, sier han.

Det er i et åpent brev til skiskytterpresidenten at det canadiske forbundet gjør det klart at de boikotter rennene i Russland. Her er et utdrag fra brevet:

«Avgjørelsen om å legge store arrangementer til Russland strider med IOC sin beslutning om å utestenge Russland fra OL i Pyeongchang. Det er foreløpig heller ikke tilstrekkelige tillit til det russiske antidopingarbeidet, siden RUSADAs arbeid fortsatt ikke er godkjent av WADA.»

Russland har avvist alle anklager om at de har drevet statsstøttet doping.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal