Hopp til innhold

Bjørndalen: – Vi kan ikke vente så lenge

Martin Fourcade er forbannet på Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) og får støtte av Ole Einar Bjørndalen. Forbundet vil ikke gjøre noe med dopingbrevet fra utøverne før om tidligst ett og et halvt år.

Bjørndalen

IKKE FORNØYD: Ole Einar Bjørndalen.

Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix

Det kom frem da IBU kalte inn til pressekonferanse etter et ekstraordinært styremøte lørdag kveld.

– Jeg er forbannet, sier Fourcade.

Har har tidligere varslet boikott hvis utestengelser uteble, men ombestemte seg etter et møte med løperne.

– Vi aksepterer ikke halvannet års venting på at kongressen kanskje skal gjøre noe. Vi ønsker et rent mesterskap som kommer om noen uker. Da må vi ha en reaksjon fra IBU, sier Ole Einar Bjørndalen.

– Vi kan ikke vente så lenge. Vi har VM om tre uker. Da ønsker jeg en ren idrett, sier han alvorlig.

– Er du enig med Fourcade og hans reaksjon?

– Ja, han var sint, han ønsker ikke at dette skal fortsette sånn som dette, sier Bjørndalen, som ikke legger skjul på at han er misfornøyd med tilbakemeldingene fra forbundet.

– Jeg reagerer på at vi må vente halvannet år.

Underskriftskampanje

I vinter har 160 utøvere gått sammen og signert en underskriftskampanje, der man krever kraftigere sanksjoner i dopingsaker.

Bakgrunnen for brevet fra utøverne er McLaren-rapporten der 31 russiske skiskyttere blir nevnt.

IBU har tidligere besluttet å innlede etterforskning mot 29 av de mistenkte utøverne, men har foreløpig ikke suspendert noen av dem.

Nå henlegger forbundet videre etterforskning mot 22 av disse løperne. Det skal ikke være nok bevis mot de andre utøverne for øyeblikket, ifølge IBU-president Anders Besseberg.

Sju russere skal fortsatt etterforskes av IBU, ble det besluttet på lørdagens ekstraordinære styremøte.

Det er imidlertid åpnet en formell etterforskning mot det russiske forbundet, sier han.

Kun to skiskyttere som IOC har innledet dopingsak mot er blitt suspendert av skiskytterforbundet.

– Kan ikke vedta regler hver dag

– Jeg forstår frustrasjonen, sier Anders Besseberg i en kommentar.

– Jeg forstår at utøverne er utålmodige, men problemet er at vi må handle i henhold til det regelverket vi har i dag. Vi kan ikke vedta en ny regel hver dag.

– Vi setter pris på engasjementet som de viser i denne saken. Det er en bekreftelse på at de er på linje med oss og vi kjemper med alle midler for å få en ren idrett, sier han til NRK.

Idrettssjef for skiskytterne, Morten Aa Djupvik, mener situasjonen er alvorlig.

– Jeg skjønner at skiskytterne ønsker handlekraft. Det handler om skiskytingens rykte, forteller han.

Fourcade og Bjørndalen med VM-medaljer

Fourcade og Bjørndalen er ikke fornøyd med IBUs tilbakemelding.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Siste nytt

 • Borterekken brutt for Manchester United

  Etter tre strake Premier League-seire ble seiersrekken brutt for Manchester United da de tapte borte mot Newcastle lørdag kveld.

  22 år gamle Anthony Gordon ble matchvinner etter at han sendte vertene i ledelsen ti minutter etter sidebytte.

  Manchester United-angriper Antony trodde han utlignet og reddet ett poeng på overtid, men ballen gikk via en offsideplassert Harry Maguire og målet ble korrekt annullert for offside.

  Manchester United jaktet sin femte strake borteseier, men Newcastle, som har vært ett av sesongens beste hjemmelag i Premier League, satte tidlig gjestene fra Manchester under et voldsomt press. Nærmest var Kieran Trippier da han kun var millimeter unna et drømmemål fem minutter før pause da han smalt et frispark i tverrliggeren og ned på linja.

  Med sesongens åttende seier klatrer Newcastle til en femteplass med 26 poeng, syv poeng bak ligaleder Arsenal.

  Etter 14 serierunder står Manchester United, som på kort varsel måtte bytte ut fly med busstransport til Newcastle lørdag formiddag etter værutfordringer, med 24 poeng og befinner seg på en syvendeplass.

  Bruno Fernandes
  Foto: LEE SMITH / Reuters
 • Hovland spilte med Tiger Woods og tok ham igjen

  Viktor Hovland gikk i ball med selveste Tiger Woods på 3. runde i World Challenge og var ett slag bedre enn ham på runden.

  Hovlands 70-runde gjorde at han tok igjen Woods så de er på delt 16.-plass blant de 20 deltakerne før den avsluttende runden søndag. Begge er på par totalt.

  Nordmannen kom til Bahamas i håp om å ta sin tredje strake seier i Tiger Woods' egen turnering, men sjansen var borte etter 73-runder både torsdag og fredag. Hovland var to slag over par og elleve bak lederduoen, men han fikk gå den tredje runden sammen med Woods.

  Den amerikanske legenden startet med bogey på de to første hullene, mens Hovland noterte birdie på 3. og 5. hull og var to under par. Woods ville ikke la seg herje med, og innen halvspilt runde hadde han senket fire birdieputter slik at han selv var to under par.

  Da Hovland måtte tåle bogey på 9. hull, var han plutselig bak Woods ikke bare i sammendraget, men også for dagen.

  Woods fikk bogey på 11. hull, og de var likt igjen. Begge greide birdie på 14. hull, men Hovlands birdie på det neste hullet ble utslagsgivende for miniduellen på lørdagens runde. Begge misset parputter på 18. hull og måtte tåle bogey der.

  (©NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: Mads Thygesen / NRK
 • Topp ti etter sterk finaleomgang

  Thea Louise Stjernesund leverte en sterk andreomgang i canadiske Tremblant, og kjørte seg opp seks plasser i finaleomgangen til en niendeplass i lørdagens storslalåmrenn.

  Lagvenninnene Ragnhild Mowinckel og Kristin Lysdahl ble henholdsvis nummer 19 og 25. Mina Fürst Holtmann kjørte ut i første omgang.

  Italienske Federica Brignone vant, 19 hundredeler foran slovenske Petra Vlhova, mens amerikaske Mikalea Shiffrin ble nummer tre.

  Thea Louise Stjernesund ned Mount Tremblant i Canada.
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal