Hopp til innhold

Bjørndalen: – Vi kan ikke vente så lenge

Martin Fourcade er forbannet på Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) og får støtte av Ole Einar Bjørndalen. Forbundet vil ikke gjøre noe med dopingbrevet fra utøverne før om tidligst ett og et halvt år.

Bjørndalen

IKKE FORNØYD: Ole Einar Bjørndalen.

Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix

Det kom frem da IBU kalte inn til pressekonferanse etter et ekstraordinært styremøte lørdag kveld.

– Jeg er forbannet, sier Fourcade.

Har har tidligere varslet boikott hvis utestengelser uteble, men ombestemte seg etter et møte med løperne.

– Vi aksepterer ikke halvannet års venting på at kongressen kanskje skal gjøre noe. Vi ønsker et rent mesterskap som kommer om noen uker. Da må vi ha en reaksjon fra IBU, sier Ole Einar Bjørndalen.

– Vi kan ikke vente så lenge. Vi har VM om tre uker. Da ønsker jeg en ren idrett, sier han alvorlig.

– Er du enig med Fourcade og hans reaksjon?

– Ja, han var sint, han ønsker ikke at dette skal fortsette sånn som dette, sier Bjørndalen, som ikke legger skjul på at han er misfornøyd med tilbakemeldingene fra forbundet.

– Jeg reagerer på at vi må vente halvannet år.

Underskriftskampanje

I vinter har 160 utøvere gått sammen og signert en underskriftskampanje, der man krever kraftigere sanksjoner i dopingsaker.

Bakgrunnen for brevet fra utøverne er McLaren-rapporten der 31 russiske skiskyttere blir nevnt.

IBU har tidligere besluttet å innlede etterforskning mot 29 av de mistenkte utøverne, men har foreløpig ikke suspendert noen av dem.

Nå henlegger forbundet videre etterforskning mot 22 av disse løperne. Det skal ikke være nok bevis mot de andre utøverne for øyeblikket, ifølge IBU-president Anders Besseberg.

Sju russere skal fortsatt etterforskes av IBU, ble det besluttet på lørdagens ekstraordinære styremøte.

Det er imidlertid åpnet en formell etterforskning mot det russiske forbundet, sier han.

Kun to skiskyttere som IOC har innledet dopingsak mot er blitt suspendert av skiskytterforbundet.

– Kan ikke vedta regler hver dag

– Jeg forstår frustrasjonen, sier Anders Besseberg i en kommentar.

– Jeg forstår at utøverne er utålmodige, men problemet er at vi må handle i henhold til det regelverket vi har i dag. Vi kan ikke vedta en ny regel hver dag.

– Vi setter pris på engasjementet som de viser i denne saken. Det er en bekreftelse på at de er på linje med oss og vi kjemper med alle midler for å få en ren idrett, sier han til NRK.

Idrettssjef for skiskytterne, Morten Aa Djupvik, mener situasjonen er alvorlig.

– Jeg skjønner at skiskytterne ønsker handlekraft. Det handler om skiskytingens rykte, forteller han.

Fourcade og Bjørndalen med VM-medaljer

Fourcade og Bjørndalen er ikke fornøyd med IBUs tilbakemelding.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Siste nytt

 • Adressa: Klæbo må stå over store deler av landslagssamlingen

  Johannes Høsflot Klæbo har ennå ikke blitt friskmeldt fra skaden han pådro seg i sommer og kan ikke delta for fullt på langrennslandslagets treninger til uka.

  – Han reiser til Steinkjer tirsdag og blir med på den andre treningsøkta vår da. I tillegg tar han del av den første økta onsdag, før han reiser hjem til Trondheim igjen, sier sprinttrener Arild Monsen til Adresseavisen.

  Søndag skal sprintlandslaget samles i Steinkjer, men Klæbo må stå over deler av samlingen på grunn av skadeproblemene på baksiden av låret. (NTB)

  Landslagssamlin i langrenn
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Reagerer på Haalands Viaplay-rolle: – Grunn til å bli mistenksom

  Erling Braut Haalands rolle som ambassadør for Viaplay får presseveteran Trygve Aas Olsen til å reagere. Viaplay mener det går helt fint.

  Fredag sendte Viaplay ut en pressemelding der det ble klart at Haaland og Viaplay inngår et samarbeid. Det er ikke kjent hva ambassadørrollen til Haaland innebærer konkret, men han blir blant annet trolig å se i Viaplays markedsføring for Premier League.

  Trygve Aas Olsen, mediekritiker og fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk (IJ), er blant dem som mener publikum har grunn til å reagere.

  – Viaplays publikum får grunn til å mistenke Viaplays journalister og kommentatorer for å ville favorisere Haaland på et eller annet vis fordi han har en forretningsmessig tilknytning, sier Olsen til NTB.

  Sportssjef Kristian Oma i Viaplay viser til Viaplays avtale med Formel 1-fører Max Verstappen.

  – Den er kommersiell, og så dekker vi ham etter gjeldende journalistiske prinsipper redaksjonelt. Det er de to sporene som er nødt til å holdes atskilt. Det er egentlig ikke noe hokuspokus i det, forklarer Oma til NTB.

  – Hvis Haaland går ti kamper uten å score, vil det være et akkurat like kritisk blikk fra oss som fra alle andre. Det kan jeg garantere.

  Olsen mener spekulasjoner om inhabilitet allerede har oppstått.

  – Det er en saklig grunn til å bli mistenksom her. Da har Viaplay selv satt seg i en situasjon hvor troverdigheten er svekket, sier Olsen. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Groenewegen spurtet til seier i Arctic Race

  Den nederlandske spurtkanonen Dylan Groenewegen var sterkest i avslutningen og vant 2. etappe av Arctic Race of Norway fredag.

  Groenewegen sikret seieren i en massespurt på den 154,3 kilometer lange etappen fra Mosjøen til Brønnøysund. 29-åringen regnes som feltets sterkeste spurter og levde opp til forventningene.

  Coop-rytteren Johan Ravnøy lå i et brudd som ble tatt igjen med drøyt 10 kilometer igjen til mål da Andreas Leknessund tettet luken opp mot Torghatten.

  Sven Erik Bystrøm prøvde å kjøre fra feltet i nedoverbakkene etter stigningen, men fikk ikke den nødvendige luken til å sikre etappeseier.

  Den franske Cofidis-rytteren Axel Zingle vant torsdagens åpningsetappe, der Edvald Boasson Hagen lå godt an like før mål, men ikke hadde mye å gi på slutten.

  Rittet fortsetter lørdag med en etappe fra Namsos til Skallstugu i Levanger, før avslutningsetappen i Trondheim søndag. (NTB)

  Sykling: Tour de France 2017
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste