Hopp til innhold

Russerne avgir dopingforklaring: – IBU mangler bevis

RUHPOLDING/OSLO (NRK): Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) håper å komme nærmere en konklusjon når de dopingmistenkte skiskytterne avgir sine forklaringer midnatt torsdag.

Besseberg

INGEN FRIST: IBU-president Anders Besseberg forteller at etterforskningen av de russiske utøverne kan komme til å pågå til etter VM.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg har full forståelse for at utøverne er bekymret for om de konkurrerer mot andre som kanskje er involvert i en dopingsak, sier Bessberg til NRK.

En oppnevnt arbeidsgruppe, som etterforsker 31 russiske skiskyttere for brudd på dopingreglementet under Sotsji-OL, har sendt en rekke spørsmål til de mistenkte utøverne samt det nasjonale skiskytterforbundet, som også etterforskes.

Det er disse spørsmålene russerne leverer svar på torsdag, ifølge IBU-presidenten.

Svendsen

FORSTÅR IBU: Emil Hegle Svendsen.

Foto: Primoz Lovric, Primoz Lovric / NTB scanpix

Etterforskningen startet etter den siste McLaren-rapporten. To utøvere ble midlertidig utestengt på bakgrunn av IOC-etterforskningen, men IBU har foreløpig ikke grunnlag til å ta andre saker videre.

– Den store hodepinen er at det rettes en hel del mistanke i McLaren-rapporten, men det mangler bevis. Arbeidsgruppen sitter med store bevisproblemer mot enkeltutøvere, sier Besseberg.

Derfor håper IBU at russernes forklaring vil gi dem flere svar.

Avklaring kan vente til etter VM

Ifølge IBU-presidenten sier reglene til Verdes antidopingbyrå (Wada) at et forbund må ha så gode bevis at de selv mener det er mer enn femti prosent sjanse for å vinne før de fremmer en sak.

Foreløpig er IBU langt unna det, ifølge Besseberg.

– Det er umulig å sette noen frist for denne etterforskningen. Jeg håper vi får bevis på bordet, men det vil være helt feil å sette en strek så lenge vi ser muligheter for å få flere bevis.

– Etterforskningen kan fortsette både under og etter VM, sier Besseberg.

– Rettssikkerhet viktigst

At det kanskje ikke kommer noen avklaring før etter VM, plager verken Emil Hegle Svendsen eller Ole Einar Bjørndalen.

De norske skiskytterne understreker at det viktigste er at IBU gjør en grundig jobb, ikke at de blir ferdig så raskt som mulig,

– Vi ønsker å presse på dette så raskt som mulig, men vil ikke presse så mye at de gjør feil. Det er viktig med rettssikkerhet for løperne. Det er prioritet nummer én, sier Bjørndalen.

– Jeg forstår at man ikke kan utestenge folk på bakgrunn av McLaren-rapporten. Du må ha sterkere bevis enn det. Ja, det indikerer ganske seriøse ting som har foregått, men de må ha bevis for det også, mener Svendsen.

Martin Fourcade, som varslet boikott hvis utestengelser uteble, gikk tilbake på advarselen etter et møte med løperne.

– Hvis IBU trenger tid til etterforskningen, må de bruke den. Det er en viktig avgjørelse, sier Fourcade til NRK.

Besseberg forteller at en mulig utvikling er at etterfoskningen av noen av de 31 utøverne henlegges, mens etterforskningen av andre fortsetter i lang tid.

Arbeidsgruppen ledes av en svetisisk jurist og består ellers av fire personer med «antidoping-ekspertise».

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal