Hopp til innhold
Kommentar

Fotballens andre uår

Hva får man hvis man slår sammen de mest geniale tankene bak Verdikommisjonen, Clubhouse, blank cola og gul ketsjup?

Muligens noe i nærheten av sluttspillet i Toppserien i 2022.

Brann ble seriemestere i Toppserien.

MESTERE: Brann vant mesterskapssluttspillet i Toppserien. Blir de den første og siste klubben som vinner kvinnefotballens øverste divisjon etter denne modellen?

Foto: Marit Hommedal / NTB

Det er bare for hver enkelt av dere å forlenge listen av ubrukeligheter.

For dette er en følelse alle har kjent på – den av å oppdage noe nytt som du instinktivt vet aldri kommer til å bli brukt eller føre verden et museskritt videre i noen positiv retning.

Men også der er vi mennesker noen forunderlige skapninger.

For litt for ofte med å kjøpe det eller laste det ned- eller som her å vedta det- likevel. Og ender med sluttspillordningen våre beste fotballkvinner har fått prøvd seg på denne høsten.

Uten at noen kan forklare hva som egentlig skjedde da det ble vedtatt på fotballtinget i 2019.

Man trenger bare å gå tilbake i sakspapirene og se alle overstrykningene for å skjønne at Lovforslaget om endring i divisjonsoppsettet for de øverste divisjonene for kvinner var så lite gjennomtenkt at det måtte gjennom desperate endringer i siste liten. Uten at det hjalp overhodet.

Kul ketsjup, Clubhouse og Crystal Pepsi.

TOPPSERIEN 2022: En blanding av gul ketsjup, Clubhouse og Crystal Pepsi.

Mesterlaget Brann

Så måtte man vente to pandemiår før det ble realitet. Mens mistanken om at noe var alvorlig galt bare økte. Alle skeptikere skulle få rett og vel så det.

Heldigvis endte man med den fortjente vinner i Toppserien 2022. Og Norges nest største by har kunnet feire sine helter hele denne helgen.

Lørdag hyllet 13 000 tilskuere på Brann Stadion klubbens gutter, for at de igjen hadde gjort seg fortjent til en plass som et av Norges 16 beste lag. Men mest av alt var «Nystemten» denne gang en vorspielsang.

For Bergen har også et ordentlig topplag, som denne søndagen skulle få sine fortjente og ikke minst historiske seriegull.

Ikke bare det første som nettopp Brann, men også det første etter mesterskapssluttspill.

Eller Toppserien Topp 4, som det formelt har blitt kalt.

Brann ble seriemestere i Toppserien.

MESTERE: Brann vant Toppserien 2022.

Foto: Marit Hommedal / NTB

Bergenspublikummet svarte med å sette publikumsrekord på Stemmemyren under kampen mot serietoer Vålerenga. Unnskyld, sluttspilltoer.

I tillegg hadde man altså Toppserien – kvalifiseringssluttspill, det der Avaldsnes og John Arne Riise klarte å ende på kvalifiseringsplass og skal møte Øvrevoll Hosle om retten til å spille på øverste nivå også neste år.

Fordel å ikke vinne?

Øvrevoll Hosle endte på 3. plass i grunnspillet i 1. divisjon, tre poeng bak TIL 2020. TIL 2020 endte i Toppserien-kvalifiseringssluttspill og var klubben som ble skjøvet ned av Avaldsnes i aller siste stund. I stedet har altså klubben som endte to plasser bak dem på tabellen og ikke klarte å komme seg til dette sluttspillet fortsatt en sjanse til å spille en divisjon over TIL 2020 neste år.
Sett pengene deres på at det også er slik det blir i Fotballens eget uår, det andre i rekken.

Så kan man få fortsette å spekulere i hvem som også fant på at det kunne lønne seg å tape og ende på tredjeplass og heller få spille kvalifisering senere.

For det var nettopp slik det ble.

For de av dere som var i nærheten av å henge med.

2022 er et uansett fotballens ekte uår – det andre i rekken.

La oss bare understreke at denne betegnelsen ikke er av det særlig offisielle slaget, av typen man får på tidlige søndagsmorgener på diverse fotballting.

Men den er god nok til at den kan hentes opp igjen. I et år som inkluderer 0–8 for England i EM, cupfinale for mennene 1.mai, VM i Qatar og altså denne avarten av en sluttspillordning.

Seriesystem - faksimile
Foto: Faksimile

Fotballens første uår

Sjelden har så mye vært utenfor normalen som i 1987. I det hele tatt et år som har gjort sjeldent lite inntrykk i verdenshistorien. Men i fotballen var det helt særegent.

Her hjemme vant Norges kvinner EM på hjemmebane. Som nesten gjorde det til et normalår den gang.

Slik var det ikke blant mennene.
For dette var året da Moss ble seriemester. Moss. Samtidig ble Jan Kristian Fjærestad toppskårer. Moss har aldri vunnet noe som helst verken før eller siden.

Det har heller ikke Bryne. Men i 1987 avgjør de cupfinalen i ekstraomgangene, der eneste målskårer er en midtstopper fra Namsos ved navn Kolbjørn Ekker.

Kolbjørn Ekker.

UVENTET MESTER: Kolbjørn Ekker (t.v.) ble den store helten for Bryne i 1987.

Foto: Eystein Hanssen / NTB

I England klarer Coventry å vinne FA-cupen. De har selvsagt aldri vært i nærheten av noe lignende, før eller etter. Pokalen ble ellers mottatt av enda en midtstopper, Brian Kilcline, med det naturlige tilnavnet Killer.

Men det som virkelig gjorde 1987 til et uår fotballmessig var det som trekker linjene til dagens toppserie-system. 1987 var nemlig det ene året da uavgjorte kamper her hjemme endte med straffesparkkonkurranse, med ett ekstra poeng til vinnerne.

Alle vet hvem som kludret til Eliteserien for menn i 1987.

Opphavsmannen var stolt av eksperimentet til sin for tidlige død.

Tom A. Schanke var en fotballens rabulist- men også en visjonær oppvigler. Tom A. Schanke elsket å provosere. Her fikk han minnet hele Fotball-Norge på det hver eneste søndag gjennom 1987.

Odd Iversen (Vålerenga), formann Svein Kvia (Viking) og sekretær Tom A. Schanke under spillerforeningens generalforsamling i 1978.

FOTBALLENS RABULIST: Odd Iversen (Vålerenga), formann Svein Kvia (Viking) og sekretær Tom A. Schanke under spillerforeningens generalforsamling i 1978.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB

M de ansvarlige for den parodien av et seriesystem som på mange måter har ødelagt årets Toppserie har ikke engang villet stå inne for det. I stedet lekes det noe som mest av alt minner om pekeleken.

Et sluttspill er et nederlag i seg selv. En fallitterklæring i kampen for å heve den generelle kvaliteten på en liga.

De dårligste lagene er ikke bare dårlige. De er for dårlige, og ingen tror lenger man skal få gjort noe med det.

Man har det i noen land på mannesiden, som Polen, Romania og Belgia. Og i Skottland, hvor man mer enn noe sted har innsett at nivåforskjellene i deres øverste liga alltid vil forbli veldig store.

To år til

I Norge skulle man heve nivået internasjonalt. Derfor ble det bare 10 lag i Toppserien. Men dette ga for få kamper gjennom en sesong. Opp av hatten kommer da den mest skabbete kaninkroppen norsk fotball har sett.

Et system med et grunnspill med 18 kamper som nesten ikke teller. Før en tilfeldig poengfordeling ga så urettferdige utslag at Kolbotn var to poeng unna topp fire-spillet og i stedet endte med å rykke ned for første gang på 27 år, selv om de egentlig har tatt poeng nok.

Straffesparkkonkurransene var en prøveordning som ble avviklet etter bare en sesong. Ingen skjønte å ta et slikt forbehold denne gang.
Historien vil ha det til at forslaget ble vedtatt en søndags morgen, etter en vellykket bankett kvelden før. Fascinerende nok ble det enstemmig vedtatt.

Slik det forhåpentligvis blir enstemmig avskaffet på tinget neste år.

I mellomtiden må man gjøre frenetiske forsøk på å sminke det som burde vært et lik etter denne siste serierunden, i påvente av at et nytt ting neste år kan endre dette systemet med virkning fra 2024.

Og i dette norske fotballhus er det kanskje man savner en egen variant av smittestopp-app.

Som hadde blinket rødt når delegatene var i akutt nærhet av et tingforslag som aldri burde sett dagens lys.

Og kanskje også hadde en litt bedre vekkerklokke.

Sportsnyheter

Her gråter rennlederen etter skandalen – nå kritiseres avgjørelsen

Hele 90 prosent av løperne gikk feil på kvinnenes fellesstart med skibytte på Beitostølen. Arrangøren legger seg flat.

Siste nytt

 • Høstmælingens lag tok gull i junior-VM – bronse til kvinnene

  Det norske herrelaget vant 7-6 over Italia etter forlengning i finalen i junior-VM curling lørdag. Kvinnelaget tok bronse med 7-5-seier over Canada.

  Lukas Høstmælingen var skip på laget som brøt den norske seierstørken i junior-VM for menn. Sjur Loen, Pål Trulsen, Thomas Ulsrud, Steffen Mellemseter, Eirik Mjøen og Magnus Ramsfjell har gjennom årene sikret seks bronse og ett sølv, men gullet manglet inntil lørdag.

  Det ble bare to nederlag på ni innledende kamper, før USA ble slått 10-3 i semifinalen og Italia nedkjempet i finalen.

  Norges lag, bestående av Høstmælingen, Eskil Eriksen, Magnus Lillebø og Tinius Haslev Nordbye, fikk en god start mot Italia i finalen og ledet 4-2 etter fem omganger.

  Etter åtte omganger hadde italienerne kommet tilbake i kampen og utlignet til 5-5. Norge tok ledelsen 6-5 før siste omgang, men Italia reddet seg inn med ett poeng i den tiende.

  Dermed måtte kampen avgjøres i forlengning. Høstmælingen og co. mestret nervepresset best og ble verdensmestere. Danmark tok bronsen med 10-9-seier over USA.

  Skip Torild Bjørnstad ledet det norske kvinnelaget til 7-5-seier over Canada i bronsekampen tidligere lørdag.

  En sterk sjetteomgang med tre poeng banet vei for norsk seier i kampen om den siste pallplassen. Det sto 7-4 før siste omgang, og Canada greide ikke skaffe seg de nødvendige poengene.

  Bjørnstad hadde med seg Eilin Kjærland, Ingeborg Forbregd og Nora Østgård på laget.

  Sveits vant turneringen med 10-3 over Japan i finalen.

  (NTB)

  Curling
  Foto: NTB
 • Topp-ti-plassering glapp for Kristoff i belgisk endagsritt – Tratnik seiret

  Uno-X-rytter Alexander Kristoff spurtet til 14.-plass i det belgiske verdenstourrittet Omloop Het Nieuwsblad lørdag. Vismas Jan Tratnik stakk av med seieren.

  Kristoff hang med hovedfeltet hele veien inn til mål, men var aldri med i kampen om seieren.

  Et sterkt brudd bestående av blant andre Wout Van Aert og Christophe Laporte så lenge ut til å skulle gjøre opp seg imellom om førsteplassen, men med i underkant av ti kilometer igjen til mål ble de hentet inn av hovedfeltet.

  Fra det nye hovedfeltet stakk så Tratnik og Nils Politt (UAE) ifra og fikk et forsprang. Duoen holdt unna, og i spurten var det Tratnik som sørget for karrierens største triumf.

  I feltet vant Van Aert spurten og sikret tredjeplassen foran blant andre Kristoff, Rasmus Tiller (nummer 32) og Markus Hoelgaard (nummer 36).

  Hele ti nordmenn stilte på startstreken sammen med et særdeles sterkt felt. Utover de sju nordmennene i Uno-X-trøya, var også Amund Grøndahl Jansen (Jayco Alula), Sven Erik Bystrøm (Groupama-FDJ) og Edvald Boasson Hagen (Decathlon AG2R) med.

  Rittet på de belgiske landeveier gikk over 202,2 kilometer mellom Gent og Ninove. Nederlandske Dylan van Baarle vant fjorårsutgaven. Da ble Kristoff nummer fire.

  Søndag er det nye muligheter for triumf på belgiske landeveier. Da deltar Uno-X i rittet Kuurne-Brussel-Kuurne. (NTB)

  Tour de France 2023
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Kolstad klar for NM-finale – knuste Haslum i semifinalen

  Kolstad er finaleklar i NM etter å ha slått Haslum 33-26 i semifinalen lørdag. I kampen om tittelen møter de enten Elverum eller Kristiansand.

  Regjerende NM-mester Kolstad sikret seieren etter en overlegen andreomgang, men fikk tøff kamp i innledningen.

  Haslum gikk rett i strupen på Christian Berges menn og ledet 4-1 da det var spilt fem minutter. Kolstad våknet utover i førsteomgangen og fikk etter hvert oppgjøret inn i sitt spor. Til pause ledet de 16-12.

  Trønderne stakk ytterligere fra etter hvilen og ledet med sju mål snaue ti minutter inn i andreomgangen.

  Haslum var sjanseløse på å hente inn forspranget, og det endte med sjumålsseier.

  Kolstads stjernespiller Sander Sagosen ledet an med sju scoringer. Gabriel Setterblom hadde også en god kamp og scoret fem av Kolstads mål.

  Haslums Stig-Tore Moen Nilsen noterte seg for hele ni fulltreffere.

  Elverum og Kristiansand møtes til kamp om den andre finaleplassen senere lørdag. Finalen spilles søndag. (NTB)

  vn6t4Q0GkC8
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal