NRK Meny
Normal

Raser mot Qatar-planene - truer FIFA med millionerstatning

Hvis FIFA og president Sepp Blatter legger Qatar-VM til vinteren, kan den mektige organisasjonen vente seg skyhøye erstatningskrav fra de tapende søkernasjonene.

Lowy

Frank Lowy i Det australske fotballforbundet setter tøffe krav til FIFA.

Foto: Rick Rycroft / AP

Etter først å ha innrømmet at det kan ha vært en feil å gi VM til Qatar i 2022, slo FIFA-presidenten fast at det er umulig å arrangere mesterskapet om sommeren.

  • Hva synes du om tildelingen av VM til Qatar? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

En hel fotballverden har reagert voldsomt på vinterplanene, som skal behandles av FIFA-styret 3. og 4. oktober.

Og nå rykker Det australske fotballforbundet (FFA) ut med en klar advarsel til Blatter: Den tapende søkernasjonen krever erstatning på 250 millioner kroner hvis vinterplanene gjennomføres, skriver Fox Sports.

Det tilsvarer kronene Australia brukte til å søke om VM.

Australias A-League kolliderer også ved et vinter-VM, og FFA mener det får store økonomiske konsekvenser for klubbene, investorer, TV-selskap, spillere og fans.

– Hvis VM blir lagt midt i vår sesong, vil det påvirke sesongene våre både før, under og etter mesterskapet, sier FFA-styreleder Frank Lowy, ifølge Fox Sports.

Qatar vant kampen om VM mot Australia, Japan, Sør-Korea og USA i 2010, og Lowy mener alle nasjonene i tilfelle har krav på erstatning, skriver AP.

Vil vente på granskning

Lowy påpeker at FIFA er midt i en intern granskning, der FIFAs etiske komité undersøker søkeprosessen før Qatar-seieren.

Tidligere FIFA-sjef Guido Tognoni gikk i vinter ut med alvorlige anklager om korrupsjon i organisasjonen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Blatter

FIFA-president Sepp Blatter har møtt motstand helt siden Qatar ble tildelt VM. Nå har konflikten nådd et nytt nivå med erstatningstrusler.

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

– Det er mye bedre å ta en slik avgjørelse når granskningen er fullført. Da kan man vurdere omleggingen og dens konsekvenser, sier Lowy.

Lowy sier at fotballforbundet allerede har varslet FIFA om sine erstatningsplaner.

Tror på vinter-VM

Sepp Blatter uttalte seg senest i forrige uke om det kommende mesterskapet i Qatar.

Da sto han fast ved at det var riktig å gi oljelandet VM, men at de burde ha skjønt at det var umulig å spille der om sommeren.

– Jeg ville bli veldig overrasket, ja mer enn overrasket, om ikke styret innser at man ikke kan spille fotball om sommeren i Qatar, sa han.

– Det er på tide at Europa forstår at vi ikke styrer verden lenger og det europeiske stormakter ikke bestemmer alt som skjer andre steder langt borte, la han til.

Også UEFA-president Michel Platini har erklært sin støtte til både Qatar-VM, og at mesterskapet bør spilles om vinteren.

Men fotballtoppene vil nok fortsette å møte motstand. De store europeiske ligaene har allerede tatt avtand fra vinterplanene.

– Et vinter-VM er verken mulig eller ønskelig for oss, uttalte en talsmann for Premier League.

Fotballnyheter