NRK Meny
Normal

– Vi ser mer på tabellen om dagen

Med kun tre serierunder igjen, er hele seks lag direkte involvert i opprykksstriden. Sentrale spillere i flere av toppklubbene merker spenningen på kroppen.

Lagene som kjemper om opprykk

Hele seks lag kjemper om opprykk til tippeligaen: Sandnes Ulf, HamKam, Bodø/Glimt, Ranheim, Sandefjort og Hønefoss.

Foto: Scanpix

1. divisjon opplever tidenes thrilleravslutning hvor hele seks lag er direkte involvert i opprykkstriden.

– Jeg har aldri vært borti noe lignende, sier Sandefjord-kaptein Kenneth Dokken om dramaet som utspiller seg i toppen av 1. divisjon.

– Mentalt merker du at det drar seg til, og jeg kjenner det på kroppen. Samtidig gleder jeg meg til kampene, og vi har humørfylte treninger om dagen for å unngå at alvoret skal prege oss, sier han.

Hans klubb Sandefjord møter Sandnes Ulf søndag til et oppgjør som på langt vei kan sikre Sandnes-klubben opprykket.

Men dersom Sandefjord vinner, mister Sandnes Ulf forspranget og stiller plutselig på lik linje med de fem andre lagene som er direkte involvert i opprykkskampen.

Kikker på tabellen

Floken av lag i toppen gjør at Hønefoss-stopper Frode Lafton kikker ekstra på tabellen om dagen.

– Jeg må jo være ærlig at jeg titter oftere på tabellen nå enn for 10 serierunder siden, og det er vanskeligere å stenge ute situasjonen. Det håper jeg andre også kan innrømme at de gjør, sier Lafton til NRK.no.

Tabellen 1. div

Slik ser den ufattelig jevne toppstriden før de siste kampene.

Foto: Skjermdump NRK.no

Sandefjord-kapteinen innrømmer at i hvert fall at han har et ekstra øye med tabellen.

– Jeg gjør jo selvfølgelig som Lafton og kikker mer på tabellen om dagen. Men når det er sagt, bryr jeg meg ikke så mye om de ulike scenarioene. Det blir ren spekulasjon, og vi må se hva vi selv kan gjøre, forteller kapteinen.

– Veldig spesielt

NRKs fotballkommentator Arne Scheie har et godt blikk på thrilleravslutningen i norges nest øverste divisjon. Han er overrasket over å se hvilke to lag som topper divisjonen bare to uker før det avgjøres.

– Det er veldig spesielt å se at 1. divisjon ledes av Sandnes Ulf og HamKam. Ulf skulle jo egentlig vært i 2. divisjon, og HamKam var skikkelig ute og kjøre i et økonomisk uføre, sier Scheie til NRK.no.

Han synes det er svært vanskelig å spå hvordan tabellen ser ut etter den siste serierunden, men tror det skal mye til at Sandnes Ulf ikke rykker opp.

– For meg blir det et rotterace om andreplassen, for jeg anser Ulf som klare. De er favoritter med tanke på at de har Løv-Ham hjemme, og med 55 poeng kan de fort klare opprykk bare med det. Men målforskjell kan absolutt bli avgjørende.

– Uansett er det veldig hyggelig at det er så spennende der oppe, sier Scheie.

Små marginer

Frode Lafton har flere år med erfaring fra toppfotball, tror nettopp erfaringen kan bli avgjørende i innspurten.

– Ja, jeg mener rutinen vår kan bli avgjørende, for vi har vært gode i de viktige kampen. Jeg mener det kan være en viktig faktor, sier Lafton,

Kamal Saalitis klubb Sandnes Ulf som av mange nærmest blir betegnet som opprykksklare, er komfortabel med å være i den situasjonen selv om han merker kjøret.

– Man kjenner det absolutt mer på kroppen nå som det nærmer seg slutten, og det blir verre når man innser hvor nært opprykk er, forteller spissen til NRK.no.

– Men helt ærlig kjenner jeg ikke så mye når jeg spiller utpå der. Nerver er veldig individuelt, og noen vil alltid være det. Så lagene som klarer å unngå at nervene preger for mye, vil rykke opp, avslutter Saaliti.

NRK har spurt fire 1. divisjonsprofiler hvordan de tror 1. divisjon ender:

Kamal Saaliti, Sandnes Ulf:

– Jeg tror vi og Hønefoss rykker opp, det hadde vært drømmescenario.

Ivar Rønningen, HamKam:

– Det er alt for jevnt til å sette opp topp to. Sandnes Ulf har jo alt i egne hender nå, mens jeg håper vi kan være en «dark horse»

Frode Lafton, Hønefoss:

– Sandnes Ulf scorer mye mål og er gjerrige bakover, så jeg tror de rykker opp. Med den formen vi er, tror vi at vi skal vinne de resterende fire.

Kenneth Dokken, Sandefjord:

– Det er veldig vanskelig å spå topp to, for det er jo rene bingoen. Men vi kan avgjøre alt selv, og det er en fordel for oss. Mange mener Sandnes Ulf er så godt som klare, men det er jeg uenig i.

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.