Hopp til innhold

Bunnlaget tapte alt - så satte de publikumsrekord i Norge

Det er ikke ofte et bunnlag i 2.-divisjon for kvinner skaper overskrifter, men kampen som ble spilt i den lille bygda Stryn på søndag var så spesiell at selv fotballpresidenten er rørt.

Stryns damelag satte publikumsrekord i Norge

Stryns fotballdamer gir hverandre en velfortjent gruppeklem etter en kamp de trolig kommer til å huske resten av livet.

Foto: Stig Høynes

– Det har blitt noen gledestårer i dag, sier Stryn-spiller Hanna Tenden.

Hun har akkurat vært med på å spille Norges best besøkte seriekamp for kvinner i år.

Rekorden havner hos et lag som i utgangspunktet ikke akkurat høres ut som en naturlig publikumsmagnet.

Fiks idé

Stryns damelag spiller ikke på det høyeste nivået i Norge, men i 2.-divisjon på Vestlandet. I tillegg har laget tapt og tapt i hele år.

Tabellen viste 19 strake tap. Laget har et målsnitt som forteller at de scorer mindre enn ett mål i snitt og slipper inn over fire.

Spørsmålet er åpenbart hvorfor dette laget likevel har satt norgesrekord i publikumsoppmøte. Det hele skyldes en fiks idé hos klubbens styreleder Torstein Tvinnereim.

Hanna

Hanna Tenden er med sine 23 år den eldste spilleren på Stryns unge lag. Hun sier spillerne har lært mye av den tunge sesongen.

– Dette er unge spillere vi vil ta vare på og ha med videre. Vi begynte å tenke på hvordan vi kunne gi dem en opptur, og ideen ble å skulle gi dem et skikkelig flott arrangement, forteller Tvinnereim.

Han sjekket hvilken kamp som var den best besøkte så langt denne sesongen. Det var kampen mellom Grand Bodø og Klepp i Toppserien, hvor 512 personer møtte opp.

– Det tallet tenkte jeg burde være mulig å slå. Vi skulle gi jentene Norges best besøkte fotballkamp, sier Tvinnereim.

Spilte sitt livs kamp

Styrelederen gikk bredt ut både på sosiale medier og i forskjellige aviser for å oppfordre de omtrent 7000 personene som bor i kommunen om å komme på kamp.

Da søndagen omsider kom og det nærmet seg kampstart mot Verdal var det ikke mye som tydet på at han hadde lykkes.

– Ti minutter før kamp var det vel kommet omtrent 25 stykker, eller noe, sier Tvinnereim.

Så begynte det å skje noe. I minuttene før kampen stimet folk til og køen foran billettluken begynte å nærme seg en lengde man sjelden har sett på Stryn stadion.

– Det begynte å renne inn biler og folk strømmet på gjennom hele førsteomgangen. Folk kom jevnt og trutt og det begynte å fylle seg opp, forteller Tvinnereim.

Ute på banen skjedde det også noe uvanlig. Dagens motstander Verdal var det tredje beste laget i serien - en antatt overmakt.

Men spillerne på Stryn vant duellene, fintet bort forsvarsspillere omtrent etter tur og spilte seg til den ene sjansen etter den andre.

Det var som om publikumsoppmøtet fikk damene til å endelig spille spillet de alltid hadde prøvd å få til. Målene rant inn.

Kapteinen Dagny Sæten var flyttet opp som spiss for anledningen. Hun ble plutselig lagets toppscorer for sesongen da hun satte inn tre fulltreffere i løpet av én omgang.

Stryn vant kampen 5-3 og tok i årets siste kamp sin første og eneste seier i 2.-divisjon. Og den enslige tribunen på stadion var blitt helt full.

Stryn

Det var til slutt ikke ledige plasser på tribunen da Stryn spilte årets siste kamp.

Foto: Stig Høynes

– Helt utrolig

Før kampslutt ble alle billettene talt opp og fasiten var klar. 635 personer hadde sett kampen. Et tall som i en del andre sammenhenger ikke hadde imponert, men for Stryns damelag var det en nok stor seier - og i Norge årets best besøkte seriekamp for kvinner.

Etter seieren var det noen tårevåte spillere som takket publikum for oppmøtet.

– Det var helt utrolig. At så mange kom for å støtte oss og se på var nesten artigere enn at vi endelig tok tre poeng, sier Hanna Tenden.

Hun forteller at det store oppmøtet gjorde noe med laget under kampen.

– Folk kom og ville se på oss selv om vi har hatt en tung sesong med bare tap. Det tente oss før kampstart og gjorde nok at vi klarte å spille så bra, sier Tenden.

Laget rykker ned i 3.-divisjon, men ser ikke på den tøffe sesongen som en negativ erfaring.

– Nei. Det har vært tøft, men likevel lærerikt. Vi har tapt og tapt, men har fått lære oss om motivasjon og det å ta i et tak selv om det butter imot, sier Tenden.

– Hvordan holder man motivasjonen oppe gjennom en sånn sesong?

– Det handler om å like det du driver med uansett. Det å gjennomføre en god kamp og gi gode opplevelser er viktigere enn å ta tre poeng. Det har vært mentaliten vår denne sesongen, forklarer midtbanespilleren.

Stryn

Stryn feirer en av Dagny Sætens tre scoringer i kampen mot Verdal. Fra venstre: Anja Bertine Tomasgård, Tonje Stølen, Dagny Sæten, Ingrid Øvreberg og Mia Sæbø.

Foto: Stig Høynes

Fotballpresidenten: – Fantastisk

Historien om Stryn damelags siste seriekamp har nådd helt til toppen av Norges Fotballforbund.

Yngve Hallen er rørt over Stryns publikumsrekord

Fotballpresident Yngve Hallén har fulgt spent med på forsøket på å sette publikumsrekord.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Fotballpresident Yngve Hallén fikk høre om forsøket på forhånd og har ventet i spenning på å se om det ville lykkes.

– Det er en fantastisk historie. De hadde et mål og greide det. Jeg gleder meg veldig med dem i dag, sier han.

– For meg viser dette at kraften i norsk idrett og fotball er ute i klubbene. Det er der de store verdiene blir skapt, og det er der all jobben på frivillig basis legges ned. De jobber på for å skape gode sosiale møteplasser og sportslig utvikling, og denne kampen er et eksempel på begge deler.

Kjetil Siem, som er generalsekretær i fotballforbundet, lar seg også røre av historien.

– Det viser to ting. For det første hvor mye lokalt engasjement betyr for å få til en fest, og dessuten hvor mye støtte fra publikum betyr for spillere, siden de vant kampen, sier han.

Siem mener det bør være til inspirasjon for andre i norsk idrett.

– Alle kamper kan ikke være sånn, men det er et eksempel til etterfølgelse. Det handler om at lokalsamfunn kan få til ting hvis man går inn for det, sier han.

Fotball

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland