NRK Meny
Normal

Bunnlaget tapte alt - så satte de publikumsrekord i Norge

Det er ikke ofte et bunnlag i 2.-divisjon for kvinner skaper overskrifter, men kampen som ble spilt i den lille bygda Stryn på søndag var så spesiell at selv fotballpresidenten er rørt.

Stryns damelag satte publikumsrekord i Norge

Stryns fotballdamer gir hverandre en velfortjent gruppeklem etter en kamp de trolig kommer til å huske resten av livet.

Foto: Stig Høynes

– Det har blitt noen gledestårer i dag, sier Stryn-spiller Hanna Tenden.

Hun har akkurat vært med på å spille Norges best besøkte seriekamp for kvinner i år.

Rekorden havner hos et lag som i utgangspunktet ikke akkurat høres ut som en naturlig publikumsmagnet.

Fiks idé

Stryns damelag spiller ikke på det høyeste nivået i Norge, men i 2.-divisjon på Vestlandet. I tillegg har laget tapt og tapt i hele år.

Tabellen viste 19 strake tap. Laget har et målsnitt som forteller at de scorer mindre enn ett mål i snitt og slipper inn over fire.

Spørsmålet er åpenbart hvorfor dette laget likevel har satt norgesrekord i publikumsoppmøte. Det hele skyldes en fiks idé hos klubbens styreleder Torstein Tvinnereim.

Hanna

Hanna Tenden er med sine 23 år den eldste spilleren på Stryns unge lag. Hun sier spillerne har lært mye av den tunge sesongen.

– Dette er unge spillere vi vil ta vare på og ha med videre. Vi begynte å tenke på hvordan vi kunne gi dem en opptur, og ideen ble å skulle gi dem et skikkelig flott arrangement, forteller Tvinnereim.

Han sjekket hvilken kamp som var den best besøkte så langt denne sesongen. Det var kampen mellom Grand Bodø og Klepp i Toppserien, hvor 512 personer møtte opp.

– Det tallet tenkte jeg burde være mulig å slå. Vi skulle gi jentene Norges best besøkte fotballkamp, sier Tvinnereim.

Spilte sitt livs kamp

Styrelederen gikk bredt ut både på sosiale medier og i forskjellige aviser for å oppfordre de omtrent 7000 personene som bor i kommunen om å komme på kamp.

Da søndagen omsider kom og det nærmet seg kampstart mot Verdal var det ikke mye som tydet på at han hadde lykkes.

– Ti minutter før kamp var det vel kommet omtrent 25 stykker, eller noe, sier Tvinnereim.

Så begynte det å skje noe. I minuttene før kampen stimet folk til og køen foran billettluken begynte å nærme seg en lengde man sjelden har sett på Stryn stadion.

– Det begynte å renne inn biler og folk strømmet på gjennom hele førsteomgangen. Folk kom jevnt og trutt og det begynte å fylle seg opp, forteller Tvinnereim.

Ute på banen skjedde det også noe uvanlig. Dagens motstander Verdal var det tredje beste laget i serien - en antatt overmakt.

Men spillerne på Stryn vant duellene, fintet bort forsvarsspillere omtrent etter tur og spilte seg til den ene sjansen etter den andre.

Det var som om publikumsoppmøtet fikk damene til å endelig spille spillet de alltid hadde prøvd å få til. Målene rant inn.

Kapteinen Dagny Sæten var flyttet opp som spiss for anledningen. Hun ble plutselig lagets toppscorer for sesongen da hun satte inn tre fulltreffere i løpet av én omgang.

Stryn vant kampen 5-3 og tok i årets siste kamp sin første og eneste seier i 2.-divisjon. Og den enslige tribunen på stadion var blitt helt full.

Stryn

Det var til slutt ikke ledige plasser på tribunen da Stryn spilte årets siste kamp.

Foto: Stig Høynes

– Helt utrolig

Før kampslutt ble alle billettene talt opp og fasiten var klar. 635 personer hadde sett kampen. Et tall som i en del andre sammenhenger ikke hadde imponert, men for Stryns damelag var det en nok stor seier - og i Norge årets best besøkte seriekamp for kvinner.

Etter seieren var det noen tårevåte spillere som takket publikum for oppmøtet.

– Det var helt utrolig. At så mange kom for å støtte oss og se på var nesten artigere enn at vi endelig tok tre poeng, sier Hanna Tenden.

Hun forteller at det store oppmøtet gjorde noe med laget under kampen.

– Folk kom og ville se på oss selv om vi har hatt en tung sesong med bare tap. Det tente oss før kampstart og gjorde nok at vi klarte å spille så bra, sier Tenden.

Laget rykker ned i 3.-divisjon, men ser ikke på den tøffe sesongen som en negativ erfaring.

– Nei. Det har vært tøft, men likevel lærerikt. Vi har tapt og tapt, men har fått lære oss om motivasjon og det å ta i et tak selv om det butter imot, sier Tenden.

– Hvordan holder man motivasjonen oppe gjennom en sånn sesong?

– Det handler om å like det du driver med uansett. Det å gjennomføre en god kamp og gi gode opplevelser er viktigere enn å ta tre poeng. Det har vært mentaliten vår denne sesongen, forklarer midtbanespilleren.

Stryn

Stryn feirer en av Dagny Sætens tre scoringer i kampen mot Verdal. Fra venstre: Anja Bertine Tomasgård, Tonje Stølen, Dagny Sæten, Ingrid Øvreberg og Mia Sæbø.

Foto: Stig Høynes

Fotballpresidenten: – Fantastisk

Historien om Stryn damelags siste seriekamp har nådd helt til toppen av Norges Fotballforbund.

Yngve Hallen er rørt over Stryns publikumsrekord

Fotballpresident Yngve Hallén har fulgt spent med på forsøket på å sette publikumsrekord.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Fotballpresident Yngve Hallén fikk høre om forsøket på forhånd og har ventet i spenning på å se om det ville lykkes.

– Det er en fantastisk historie. De hadde et mål og greide det. Jeg gleder meg veldig med dem i dag, sier han.

– For meg viser dette at kraften i norsk idrett og fotball er ute i klubbene. Det er der de store verdiene blir skapt, og det er der all jobben på frivillig basis legges ned. De jobber på for å skape gode sosiale møteplasser og sportslig utvikling, og denne kampen er et eksempel på begge deler.

Kjetil Siem, som er generalsekretær i fotballforbundet, lar seg også røre av historien.

– Det viser to ting. For det første hvor mye lokalt engasjement betyr for å få til en fest, og dessuten hvor mye støtte fra publikum betyr for spillere, siden de vant kampen, sier han.

Siem mener det bør være til inspirasjon for andre i norsk idrett.

– Alle kamper kan ikke være sånn, men det er et eksempel til etterfølgelse. Det handler om at lokalsamfunn kan få til ting hvis man går inn for det, sier han.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.