NRK Meny
Normal

Fotballen rystet av to avsløringer på én dag

Qatar skal ha bestukket 30 fotballpresidenter, melder Sunday Times - samme dag som New York Times avslører oppsiktsvekkende detaljer om kampfiksing.

Sepp Blatter 2

FIFA-president Sepp Blatter på en pressekonferanse om fotball-VM, som starter om 12 dager. (faksimiler fra Sunday Times (t.v.) og New York Times (t.h.)).

Foto: MICHAEL BUHOLZER / Afp

To av verdens største aviser, britiske Sunday Times og amerikanske New York Times, publiserte hver sine omfattende anklager om korrupsjon i fotballen denne helgen.

Sammen blåser avsløringene nytt liv i diskusjonene om at Det internasjonale fotballforbundet FIFA er gjennomsyret av korrupsjon.

De to avisene har gravd i helt forskjellige problemstillinger, og kommer fram til hver sine rystende påstander om bestikkelser og juks.

Avdekker korrupsjon i VM-tildeling

FBL-FIFA-CAS-BINHAMMAM-APPEAL-FILES

Forretningsmannen Mohammed Bin Hammam.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Sunday Times hevder de har beviser for at Qatar kjøpte seg VM i 2022 ved hjelp av bestikkelser. Avisa skriver at de har fått tak i flere millioner hemmelige dokumenter og e-poster.

Dokumentene viser hvordan forretningsmannen og milliardæren Mohammed Bin Hammam brukte 30 millioner kroner på å bestikke fotballledere i Afrika.

Han skal ha overført penger til presidentene i 30 afrikanske fotballforbund.

Også FIFAs visepresident Jack Warner fikk tilsendt penger. Han ble avslørt for korrupsjon og måtte trekke seg som visepresident i 2011 - men ikke før han rakk å bli en av Qatar-VMs viktigste støttespillere.

System som åpner for korrupsjon

Hvert medlemsland har én stemme når VM-arrangøren skal velges, så verdens minste fotballnasjoner har like mye de skulle sagt som for eksempel Tyskland eller Brasil.

Dermed er det lett å se for seg at rike nasjoner kan bestikke delegater i små fotballnasjoner.

Dette systemet, sammen med flere mistenkelige episoder og investeringer, har ført til kraftige mistanker om korrupsjon i tildelingen av Qatar-VM. Sunday Times-avsløringen er imidlertid første gangen det finnes det som skal være håndfast bevis.

Bin Hamman har nektet å kommentere saken, mens arrangøren hevder de aldri har hørt om at Bin Hamman betalte noen i forbindelse med VM.

Avslørte detaljer om kampfiksing

Som om ikke FIFA-president Sepp Blatter hadde en tøff nok dag fra før - samtidig som Sunday Times-avsløringen publiserte New York Times en stor sak om hvor omfattende kampfiksing er i fotballen.

Den amerikanske avisa hevder å ha fått tilgang til FIFAs egen hemmeligstemplede rapport, som omtaler oppsiktsvekkende detaljer om hvordan kamper fikses på alle nivåer - inkludert helt opp på VM-nivå.

«Rapporten stiller alvorlige spørsmål om hvor utsatt VM er for kampfiksing,» skriver avisa.

De kritserer også FIFA for å ikke gjøre noe med sine egne funn. Avisa fant ingen som hadde blitt kontaktet av FIFA i forbindelse med forbundets egen etterforskning.

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.