Stengel ikke orientert om avtalen: – Jeg ble litt frustrert

SANDVIKA (NRK.no): Herman Stengel (17) forklarte at han ikke fikk vite om den kontroversielle opsjonsavtalen av Stabæk, men av media.

Stengel

Her er Herman Sørby Stengel (t.h.) og faren Hans Jørgen Sørby Stengel på vei inn til Asker og Bærum tingrett for å vitne i den såkalte overgangssaken.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Stene og Håvarstein

Aktor Morten Stene og medaktor Iselinn Håvarstein forbereder seg før retten settes torsdag morgen.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Påtalemyndigheten mener Stabæks salg av opsjonsavtalen på 4 millioner kroner for Herman Stengel var en del av salget av Veigar Páll Gunnarsson (1 million kroner).

Ifølge tiltalen brukte Stabæk opsjonsavtalen for å hindre en høy overgangssum på Gunnarsson, fordi Nancy hadde krav på 50 prosent av pengene.

Herman Sørby Stengel var det første vitnet som forklarte seg i den såkalte overgangssaken. På vei inn rettssalen fikk han en klem av Stabæks sportslige leder Inge André Olsen, før han pratet med flere av forsvarerne.

Varslet av media

Fra vitneboksen forklarte Stengel at han ikke visste at Vålerenga hadde kjøpt opsjon for ham før avtalen ble kjent på TV 2 12. oktober.

Stengel var ikledd jeans og blå skjorte, og 17-åringen virket upåvirket av det store presseoppbudet. Han smilte på vei inn til vitneboksen.

Etter dommerens innledning, ville medaktor Iselinn Håvarstein vite hva han tenkte om ikke å bli orientert om salget.

– Der og da ville jeg gjerne ha visst om det. Men nå vet ikke jeg at de (Stabæk) ikke var nødt til å si det, men der og da ville jeg vite det, ja. Hadde de sagt det, hadde det ikke vært noe problem, men jeg ville gjerne ha visst om det, sa Stengel fra vitneboksen.

– Ble du sint eller lei deg? spurte Håvarstein.

– Jeg ble litt frustrert, men det var fordi jeg tenkte at de kunne si det - uten at det hadde vært et problem, sa Stengel.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Herman Stengel

Pressen flokket seg rundt Herman Stengel (med solbriller) på vei ut av Asker og Bærum tingrett.

Foto: Svein Olsson, NRK

– Hissig mediestyr

Han fortalte at flere medier tok kontakt med ham etter at avtalen ble kjent.

– Det ble et hissig mediestyr, men jeg prøvde bare å gå på trening og bli en bedre fotballspiller, sa Stengel.

Etter å ha blitt orientert om avtalen, snakket Stengel med faren Hans Jørgen Sørby Stengel og agenten Jim Solbakken. Deretter møtte han Stabæks sportslige leder Inge André Olsen.

Olsen viste ham avtalen.

– Jeg så at det var en opsjonsavtale, sa Stengel, som tidligere forklarte at han hadde lært betingelsene i en slik avtale gjennom dataspill.

Faren: – Føltes ubehagelig

Faren Hans Jørgen Sørby Stengel forklarte seg også fra vitneboksen torsdag formiddag. Aktor Morten Stene dokumenterte flere SMS-er som ble sendt mellom Stengel og agent Jim Solbakken.

Én av dem ga uttrykk for stor frustrasjon da mediene begynte å omtale overgangssaken.

– Da hadde det vært nok en sak om at Stengel-familien var informert om avtalen. Det føltes ubehagelig, sa Stengel.

– I mediene ble avtalen fremstilt som alt annet enn stueren. Mange hadde en klar oppfatning om hva den innebar, og mange mente at den var i en gråsone, sa faren fra vitneboksen.

I likhet med sønnen ble han imidlertid raskt klar over at avtalen ikke hadde noen konsekvenser for midtbanespilleren, fordi han selv satt med valget.

Etter at mediestormen roet seg og Stabæk orienterte familien om avtalepremissene, har faren oppfattet klubben som ryddig.

– Når saken ble landet, det var vel over i 2012, så har forholdet mellom oss og Stabæk vært særdeles godt, sa Stengel.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Stengel

Herman Stengel forklarte seg fra vitneboksen torsdag. Her venter han utenfor rettssalen.

Foto: Svein Olsson / NRK

Vil spille for Vålerenga

Herman Stengel virket rolig og selvsikker i starten av sin forklaring, men da aktoratet gravde i samtalene mellom fotballspilleren og agenten, virket han mer usikker.

Han svarte ofte «vet ikke» og «det husker jeg ikke» på spørsmål om hva telefonsamtalene handlet om.

Han var samtidig klar på at avtalen ikke hadde stor betydning, fordi han selv kunne velge å takke «nei» til Vålerenga.

Men i dag er han fortsatt interessert i å spille for osloklubben.

– Ja, selvfølgelig. De spiller på et høyere nivå enn Stabæk, sa Stengel, som tror medieoppstyret er grunnen til at overgangen ikke er blitt gjennomført.

17-åringen ble fulgt av rundt ti pressefolk på vei ut av Asker og Bærum tingrett. Han ønsket ikke å gi noen kommentarer til pressen etter at han hadde avgitt sin forklaring.

– Beklager, jeg tror ikke Petter Belsvik (Stabæk-trener) blir så happy om jeg står igjen her. Jeg skal på trening, sa Stengel.

Fotballnyheter