Hopp til innhold

Stengel ikke orientert om avtalen: – Jeg ble litt frustrert

SANDVIKA (NRK.no): Herman Stengel (17) forklarte at han ikke fikk vite om den kontroversielle opsjonsavtalen av Stabæk, men av media.

Stengel

Her er Herman Sørby Stengel (t.h.) og faren Hans Jørgen Sørby Stengel på vei inn til Asker og Bærum tingrett for å vitne i den såkalte overgangssaken.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Stene og Håvarstein

Aktor Morten Stene og medaktor Iselinn Håvarstein forbereder seg før retten settes torsdag morgen.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Påtalemyndigheten mener Stabæks salg av opsjonsavtalen på 4 millioner kroner for Herman Stengel var en del av salget av Veigar Páll Gunnarsson (1 million kroner).

Ifølge tiltalen brukte Stabæk opsjonsavtalen for å hindre en høy overgangssum på Gunnarsson, fordi Nancy hadde krav på 50 prosent av pengene.

Herman Sørby Stengel var det første vitnet som forklarte seg i den såkalte overgangssaken. På vei inn rettssalen fikk han en klem av Stabæks sportslige leder Inge André Olsen, før han pratet med flere av forsvarerne.

Varslet av media

Fra vitneboksen forklarte Stengel at han ikke visste at Vålerenga hadde kjøpt opsjon for ham før avtalen ble kjent på TV 2 12. oktober.

Stengel var ikledd jeans og blå skjorte, og 17-åringen virket upåvirket av det store presseoppbudet. Han smilte på vei inn til vitneboksen.

Etter dommerens innledning, ville medaktor Iselinn Håvarstein vite hva han tenkte om ikke å bli orientert om salget.

– Der og da ville jeg gjerne ha visst om det. Men nå vet ikke jeg at de (Stabæk) ikke var nødt til å si det, men der og da ville jeg vite det, ja. Hadde de sagt det, hadde det ikke vært noe problem, men jeg ville gjerne ha visst om det, sa Stengel fra vitneboksen.

– Ble du sint eller lei deg? spurte Håvarstein.

– Jeg ble litt frustrert, men det var fordi jeg tenkte at de kunne si det - uten at det hadde vært et problem, sa Stengel.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Herman Stengel

Pressen flokket seg rundt Herman Stengel (med solbriller) på vei ut av Asker og Bærum tingrett.

Foto: Svein Olsson, NRK

– Hissig mediestyr

Han fortalte at flere medier tok kontakt med ham etter at avtalen ble kjent.

– Det ble et hissig mediestyr, men jeg prøvde bare å gå på trening og bli en bedre fotballspiller, sa Stengel.

Etter å ha blitt orientert om avtalen, snakket Stengel med faren Hans Jørgen Sørby Stengel og agenten Jim Solbakken. Deretter møtte han Stabæks sportslige leder Inge André Olsen.

Olsen viste ham avtalen.

– Jeg så at det var en opsjonsavtale, sa Stengel, som tidligere forklarte at han hadde lært betingelsene i en slik avtale gjennom dataspill.

Faren: – Føltes ubehagelig

Faren Hans Jørgen Sørby Stengel forklarte seg også fra vitneboksen torsdag formiddag. Aktor Morten Stene dokumenterte flere SMS-er som ble sendt mellom Stengel og agent Jim Solbakken.

Én av dem ga uttrykk for stor frustrasjon da mediene begynte å omtale overgangssaken.

– Da hadde det vært nok en sak om at Stengel-familien var informert om avtalen. Det føltes ubehagelig, sa Stengel.

– I mediene ble avtalen fremstilt som alt annet enn stueren. Mange hadde en klar oppfatning om hva den innebar, og mange mente at den var i en gråsone, sa faren fra vitneboksen.

I likhet med sønnen ble han imidlertid raskt klar over at avtalen ikke hadde noen konsekvenser for midtbanespilleren, fordi han selv satt med valget.

Etter at mediestormen roet seg og Stabæk orienterte familien om avtalepremissene, har faren oppfattet klubben som ryddig.

– Når saken ble landet, det var vel over i 2012, så har forholdet mellom oss og Stabæk vært særdeles godt, sa Stengel.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Stengel

Herman Stengel forklarte seg fra vitneboksen torsdag. Her venter han utenfor rettssalen.

Foto: Svein Olsson / NRK

Vil spille for Vålerenga

Herman Stengel virket rolig og selvsikker i starten av sin forklaring, men da aktoratet gravde i samtalene mellom fotballspilleren og agenten, virket han mer usikker.

Han svarte ofte «vet ikke» og «det husker jeg ikke» på spørsmål om hva telefonsamtalene handlet om.

Han var samtidig klar på at avtalen ikke hadde stor betydning, fordi han selv kunne velge å takke «nei» til Vålerenga.

Men i dag er han fortsatt interessert i å spille for osloklubben.

– Ja, selvfølgelig. De spiller på et høyere nivå enn Stabæk, sa Stengel, som tror medieoppstyret er grunnen til at overgangen ikke er blitt gjennomført.

17-åringen ble fulgt av rundt ti pressefolk på vei ut av Asker og Bærum tingrett. Han ønsket ikke å gi noen kommentarer til pressen etter at han hadde avgitt sin forklaring.

– Beklager, jeg tror ikke Petter Belsvik (Stabæk-trener) blir så happy om jeg står igjen her. Jeg skal på trening, sa Stengel.

Fotball

 • Nusa og Vetlesen ligamestere i Belgia

  Landslagsspillerne Hugo Vetlesen og Antonio Nusa kunne til slutt juble for seriegull med Club Brugge etter 0-0 mot Cercle Brugge.

  Det ene poenget var nok for å holde seg foran Union Saint-Gilloise som vant sin kamp mot Genk 2-0.

  Vetlesen startet kampen og ble tatt av helt på tampen. Nusa kom inn de siste 20 minuttene. Jesper Daland spilte hele kampen i gjestenes midtforsvar.

  Ronny Deila startet sesongen som Brugge-sjef, men han fikk sparken etter en lang rekke med skuffende resultater. Nicky Hayen har overtatt ansvaret.

  t2co-ep70oM
  Foto: NTB
 • Scoret hat-trick - la press på Sørloth

  Fredag kveld vant Girona 7-0 hjemme mot allerede nedrykksklare Granada. Ukrainske Artem Dovbyk scoret tre for hjemmelaget, hvorav to av Dovbyks scoringer kom på straffespark.

  Dermed har han ett mål mer enn Alexander Sørloth på toppscorerlisten i La Liga.

  Dovbyk har scoret 24 mål, mens Sørloth har scoret 23. Til Sørloths fordel har han fortsatt én kamp til gode, mens Dovbyk er ferdigspilt for sesongen.

  Dermed kan nordmannen ende som ensom toppscorer, dersom han scorer to eller flere mål borte mot Osasuna lørdag.

  Jude Bellingham er nestemann på listen bak de to spissene, men med sine 19 mål, må han score minst fem mål for å ta den gjeve toppscorertittelen.

  Dovbyk
  Foto: AFP
 • KFUM Oslo nære sjokkseier mot Bodø/Glimt

  Nyopprykkede KFUM Oslo sjokkerte borte mot serieleder Bodø/Glimt fredag kveld, men det holdt kun til 2-2.

  KFUM skapte de første farlighetene drøye ti minutter ut i kampen med en heading like over mål.

  Etter 18 minutter fikk hjemmelaget en dobbeltsjanse da de vant ballen høyt oppe på egen banehalvdel. Men dessverre for Bodø/Glimt klarte verken August Mikkelsen eller Håkon Evjen å få skuddene i mål.

  Like før pause tok Bodø/Glimt ledelsen. Jens Petter Hauge forserte ned langs venstrekanten og inne i feltet fant han Albert Grønbæk, som satte inn sitt syvende ligamål fra kort hold.

  På overtid av førsteomgang svarte likevel KFUM. En lang ball i bakrom nådde Petter Nosa Dahl, som er på lån fra nettopp Bodø/Glimt, banket ballen i mål via tverrliggeren. Dermed stod det 1-1 til pause.

  – Det var fantastisk å sette den scoringen der. Få noen til å spise ordene sine litt, sa utleide Nosa Dahl til TV, uten å utdype noe mer.

  – Det er for dårlig over hele linja, sa Bodø/Glimt-kaptein Patrick Berg til TV 2 om førsteomgangen.

  KFUM yppet seg også etter hvilen, og etter 64 minutter sendte Johannes Nunez bortelaget i ledelsen med ett skudd i nærmeste hjørne.

  Da måtte hjemmelaget opp og frem, for å unngå sitt andre strake hjemmetap.

  Nino Zugelj tok ansvar og fosset fremover, før han spilte fri Hauge foran mål. Sistnevnte gjorde ingen feil og utlignet etter 75 minutter.

  Begge lag hadde gode muligheter til å ta alle tre poengene mot slutten, men uten å score. Uavgjort gjør at Bodø/Glimt fortsatt leder serien, mens KFUM befinner seg på 5. plass.

  Eliteseriekampen i fotball mellom Bodø/Glimt og KFUM på Aspmyra stadion i Bodø.
  Foto: NTB
 • The Guardian: Ten Hag får sparken etter FA-cupfinalen

  Uavhengig av hvordan det går i lørdagens FA-cupfinale mot byrival Manchester City, så skal Manchester United ha bestemt seg for å sparke Erik ten Hag som manager.

  Det skriver The Guardian fredag.

  Fremtiden til ten Hag har vært diskutert i lang tid. Denne sesongen ledet han Manchester United til åttendeplass i Premier League, deres svakeste ligaplassering siden 1990.

  Uniteds siste håp for å få en europaplass er ved å vinne FA-cupfinalen på Wembley lørdag. Selv ikke det vil redde ten Hag, skriver The Guardian.

  På torsdagens pressekonferanse ble ten Hag spurt om fremtiden, og begynte da sitt svar med at han hadde ingenting å si.

  – Jeg fokuserer bare på jobben jeg må gjøre. Det er først og fremst å vinne kampen på søndag, og deretter å fortsette å jobbe med prosjektet, sa ten Hag.

  Den nederlandske 54-åringen har vært manager for Manchester United siden sommeren 2022. På sine to år i klubben har han så langt vunnet ett trofé: ligacupen i fjor.

  The Guardian skriver at United har sett på Thomas Tuchel, Mauricio Pochettino, Kieran McKenna, Graham Potter og Thomas Frank som kandidater som potensielt kan ta over for ten Hag.

  FILE PHOTO: Premier League - Manchester United v Newcastle United
  Foto: Molly Darlington / Reuters
 • Xavi sparket i Barcelona

  Xavi får ikke lede Barcelona ut kontraktstiden, og er allerede ferdig som manager i klubben etter sesongen.

  Det bekrefter klubben på sine hjemmesider fredag.

  Barcelona skriver at Xavi fikk beskjeden av klubbpresident Joan Laporta fredag ettermiddag. Xavi hadde en kontrakt som først går ut neste sommer.

  Allerede i januar sa Xavi at han hadde bestemt seg for å slutte som Barcelona-manager etter sesongen, men for en måned siden gjorde han helomvending og ville fortsette i jobben likevel.

  – Jeg endret meningen min fordi jeg følte full tillit fra presidenten, styret og spillerne. Dette prosjektet er ikke ferdig enda, sa Xavi da.

  Nå er klubblegenden med 767 kamper for Barcelona likevel ferdig i jobben han har hatt siden høsten 2021. Forrige sesong ledet han klubben til LaLiga-tittelen.

  Flere medier skriver at tyske Hansi Flick blir Barcelonas nye manager. Klubben skriver at de vil offentliggjøre førstelagets nye struktur i løpet av neste dagene.

  Xavi
  Foto: Isabel Infantes / Reuters

Politiet knyter valdshendingar til fotballsupporterar: – Ikkje akseptabelt

Rubiales sier opp som fotballpresident: – Jeg kan ikke fortsette