Hopp til innhold

Slik forklarer Olsen den kontroversielle opsjonsavtalen

ASKER OG BÆRUM TINGRETT (NRK.no) Stabæks sportslige leder Inge André Olsen forlangte minst ti millioner kroner for Herman Stengel (17). Da Vålerenga ikke kunne tilby summen, ville osloklubben ha kontroll over spilleren.

Stene

Stabæks sportslige leder Inge André Olsen (innfelt) startet sin forklaring etter aktor Morten Stenes innledningsforedrag.

Foto: Poppe, Cornelius / Murtnes, Sindre / NTB scanpix/NRK

Stabæks Inge André Olsen er den første av de tiltalte i den såkalte overgangssaken som inntok vitneboksen.

Peder Morset

Peder Morset forsvarer Stabæks sportslige leder Inge André Olsen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Olsen fortalte først om en tøff start i 2011, året da Gunnarsson ble solgt, med økonomiske utfordringer og kjemping om å beholde plassen på Telenor Arena.

– Jeg hadde fått en tydelig instruks fra styret – selg det som selges kan. Begynn med de som har høyest lønn, forklarte Olsen i retten.

Tilbød flere spillere

Sentralt i saken er et møte som ble holdt på Telenor Arena 18. juli 2011.

Ifølge Inge André Olsens forklaring hadde daværende Vålerenga-trener Martin Andresen fått nyss i Rosenborgs interesse for Veigar Páll Gunnarsson.

Etter uformelle samtaler mellom de tidligere lagkameratene Andresen og Olsen, ble det avtalt et møte på Telenor Arena klokken 17.00 18. juli 2011.Olsen skal i forkant av dette møtet fortalt Andresen at Stabæk måtte selge flere spillere.

– Vålerenga ville ha Veigar Páll Gunnarsson og Vegard Eggen Hedenstad. Jeg sa at det var uaktuelt for oss å selge Hedenstad. Jeg foreslo Johan (Andersson), Pontus (Farnerud), Jon Knudsen og Bjarni (Eiriksson). Da sier Martin: «Vi vil kjøpe Herman Stengel», sa Inge André Olsen fra vitneboksen.

Ville ha minst ti millioner for Stengel

Stabæks Inge André Olsen skal da ha svart at de har tenkt å bygge opp Stengel i egen klubb, og selge ham dyrt til utlandet. Olsen sier de må ha minst et tosifret antall millioner, skal det være aktuelt å selge.

– De pengene har vi ikke, skal Vålerengas representanter ha svart, ifølge Olsen.

Men etter en kort pause, og noen telefonsamtaler, skal et nytt forslag ha kommet på bordet.

– Martin Andresen foreslår en opsjon på Herman Stengel, forklarte Olsen.

– De ønsket kontroll over spilleren. Å gi seg fra kontrollen for vår nye stjerne, det koster penger i midt hodet. Det må ligge et godt beløp i starten, og på lang sikt. Jeg sier at vi skal ha fire millioner kroner, og at jeg skal ha tosifret antall millioner hvis de skal kjøpe ham senere.

Underveis i samtalen skal Olsen blant annet ha foreslått 3 millioner for Páll Gunnarsson og 4 millioner i opsjonsavtalen med Stengel.

Det endte imidlertid med kun 1 million for Pall Gunnarsson og 4 for Stengel-opsjonen da møtet ble avsluttet klokken 19.

– Vi står da igjen med tre avtaler: Salg av Veigar Páll Gunnarsson til 1 million kroner, forutsatt at spilleren ønsker. En opsjonsavtale for Herman Stengel på 4 millioner når opsjonen er signert, og deretter 10 millioner hvis opsjonen utløses i 2011, 12,5 millioner i 2012 eller 15 millioner i 2014. Og at Stabæk får låne Vålerengas Dawda Leigh, dersom spilleren ønsker, sa Olsen.

– Møtet på Telenor arena 18. juli er helt sentralt. Det er her avtalen inngås og det er her bedrageriet skal ha skjedd. Og det kan jeg ikke se at aktoratet har funnet bevis for, sier forsvarer Ole Petter Drevland til NRK.no.

– Hadde vond smak i munnen

Aktor Morten Stene presset Olsen på hvorfor de endte med å godta 1 million kroner for Gunnarsson, når Rosenborg noen uker tidligere hadde tilbudt 2,5 millioner.

– For det første var utbetalingen delt i to, noe som ikke passet Stabæk. Dessuten kom Vålerenga inn på et senere tidspunkt, og da var tilbudet fra Rosenborg allerede avslått. Slik er det med momentet i forhandlinger, svarte Olsen.

Noen uker før møtet med Vålerenga, hadde nemlig Olsen mottatt en e-post fra Rosenborg der de bød 2,5 millioner kroner for Veigar Páll Gunnarsson.

Slik forklarte han forhandlingene da.

– Jeg tar en kjapp ringerunde, og vi bestemte oss for å forsøke å presse opp budet. Jeg sa at budet ikke passet i struktur, fordi betalingen strakk seg over to kalenderår, forklarte Olsen.

Stengel

Her er Herman Stengel i aksjon for Stabæk mot Fredrikstad fredag.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Stabæk bestemmer seg for å tilby Gunnarsson til Rosenborg for 7 millioner kroner.

– Jeg hadde en vond smak i munnen, men det er viktig å gå høyt ut i en slik forhandlingsrunde, for å se hvordan motparten ser på det. Derfor spurte vi om 7 millioner kroner, for å se. De rister da på hodet, sa Olsen fra vitneboksen.

Veigar Páll Gunnarsson ble senere solgt for 1 million kroner til Vålerenga, men da hadde Stabæk forsøkt å få Rosenborg og svenske Helsingborg på banen igjen, poengterte Olsen.

Nancy «visste» Stabæk ville unndra penger

I innledningsforedraget valgte aktor Morten Stene å trekke frem den «ekstra» betalingen på 1,6 millioner kroner som ble gjort fra Stabæk til Nancy i november 2011.

Ifølge Stene tok Nancys visedirektør, Nicolas Holveck, kontakt med Stabæks sportslige leder Inge André Olsen etter å ha blitt kjent med opsjonsavtalen på 4 millioner kroner for Herman Stengel gjennom norske medier.

– Vi vet at dette bare er en måte å unndra penger fra oss, skrev Holveck i e-posten, som ble lagt frem for retten.

På dette tidspunktet hadde Stabæk betalt kun 475.000 kroner til Nancy, noe som tilsvarer 50 prosent av overgangssummen på 1 million for Gunnarsson.

Etter henvendelsen fra Holveck, ble Nancy og Stabæk enige om at bærumsklubben skulle betale 200.000 euro (1,6 millioner kroner) som kompensasjon til Nancy.

I forliket poengteres det at Norges Fotballforbunds påtalenemnd mener at prisen på Gunnarsson var mistenkelig lav, mens opsjonssummen på Stengel var mistenkelig høy.

Samtidig understrekes det at Stabæk og Vålerenga nekter for NFFs anklager, og at Stabæk betaler kompensasjonen fordi anklagene ikke skal skade klubbens omdømme og dens forhold til sponsorer.

Andenæs

Ellen Holager Andenæs forsvarer tidligere Stabæk-styreleder Lars Holter-Sørensen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Bærumsklubben skriver i forliket at klubben ikke innrømmer å ha gjort noe galt selv om de undertegner avtalen. Forliket ble signert 17. november 2011.

Foreslo pakkepris med Bosman-spiller

Politiadvokat Stene viste også frem en e-postkorrespondanse mellom Rosenborg og Stabæk der det kom frem at trønderne bød 5,25 millioner kroner for Veigar Páll Gunnarsson og Johan Andersson i 2011.

Da Stabæk ba Rosenborg om å fordele summen, ble prisene fordelt til 1 million for Gunnarsson og 4,25 millioner for Andersson etter forslag fra Inge André Olsen.

Andersson var under kontrakt med Stabæk til årsskiftet 2011/2012, og kunne dermed forlate klubben fritt et halvt år senere.

– Oppnår man lavere eller høyere sum for spillere som er bosmanspillere? ville aktor Morten Stene vite.

– Det kommer helt an på interessen og kjøpekraften til klubben, svarte Olsen.

– Kan du ikke si noe generelt om prisen er høyere eller lavere på bosmanspillere?

– Generelt er det veldig vanskelig å si noe om overgangssummer på fotballspillere, sa Olsen.

Pakkeavtalen mellom Stabæk og Rosenborg ble det imidlertid ikke noe av, og Veigar Páll Gunnarsson ble isteden solgt til Vålerenga for 1 million kroner.

– Det er viktig å få frem at denne avtalen ikke ble noe av fordi Gunnarsson ønsket å dra til Vålerenga - ikke Rosenborg, poengterte Inge André Olsens forsvarer Ole Petter Drevland i retten.

Drevland påpekte også at Stabæk forsøkte å selge Gunnarsson til Helsingborg etter at avtalen med Vålerenga ble inngått. En representant fra den svenske klubben skal vitne senere i rettssaken.

Omstridt opsjon

Det er snart to år siden det ble kjent at Stabæk solgte Veigar Páll Gunnarsson til Vålerenga for 1 million kroner, samtidig som osloklubben betalte 4 millioner kroner for en opsjon på Herman Stengel (da 15 år gammel).

Spørsmålet som retten skal ta stilling til er om prisen på Stengel-opsjonen var reell, eller om beløpet var en fordekt overgangssum for Veigar Páll Gunnarsson. Den franske klubben Nancy hadde nemlig krav på halvparten av overgangssummen.

Politiet mener Stabæk og Vålerenga holdt prisen på Veigar Páll Gunnarsson nede ved å bli enige om en unaturlig opsjonspris for Herman Stengel.

Fotball

  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland