Hopp til innhold

VIF-Haakonsen: Vi ønsket Stengel tidlig

SANDVIKA (NRK.no): Vålerengas tidligere sportsdirektør Truls Haakonsen forklarer at klubben var ute etter Herman Stengel tidlig på sommeren i 2011, og at Stabæk-talentet slett ikke ble brukt for å skjule en større overgang for Veigar Páll Gunnarsson.

Stene og Haakonsen

VITNER: Truls Haakonsen (innfelt) er den andre tiltalte i overgangssaken som utspørres av politiadvokat Morten Stene

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Stengel

STABÆK-TALENT: Herman Stengel vitner i rettssaken på torsdag.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Peder Morset

FORSVARER: Peder Morset forsvarer Truls Haakonsen. Bak er Berit Reiss-Andersen, som forsvarer et tidligere styremedlem i Stabæk.

Foto: Svein Olsson, NRK
Haakonsen og Gunnarsson

BEDRE TIDER: Sportsdirektør Truls Haakonsen gratulerer Veigar Páll Gunnarsson etter Vålerengas 3-0-seier over Viking14. oktober 2011. I retten tirsdag sa Haakonsen at han mente Gunnarsson var «null verdt» da de hentet ham til klubben.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix
Da aktørene kom tilbake etter lunsjpausen, ga tidligere Stabæk-styreleder Lars Holter-Sørensen en kameratslig klapp på skulderen til Truls Haakonsen. Den tidligere sportsdirektøren i Vålerenga inntok vitneboksen klokken 13.52 tirsdag ettermiddag.

Haakonsen er den andre av de tiltalte som vitner i saken. Tidligere på dagen hadde sportslig leder i Stabæk, Inge André Olsen, avsluttet sitt vitnemål.

Les også: SMS: Ikke si et ord om Veigar-overgangen

Truls Haakonsen opplyste i sin frie forklaring at han totalt har vært ansvarlig for 150 spilleroverganger i Norge og utlandet.

Han forklarte seg med høy og klar røst, og ba flere ganger om ordet for å gi sin versjon.

Var interessert i tre spillere

Han sa Vålerenga tidlig hadde en interesse for Stabæk-talentet Herman Stengel. Etter å ha fått nyss i Stabæks økonomiske problemer, drøftet Vålerenga mulige kjøp fra den kriserammede Bærums-klubben.

– Etter en europacupkamp 14. juli diskuterte vi i Vålerenga hvilke spillere som kunne være aktuelle. Vi ble i utgangspunktet enige om tre spillere: Veigar Páll Gunnarsson, Vegar Eggen Hedenstad og Herman Stengel, fortalte Haakonsen.

Vålerengas primære ønske var en kombinasjon av Veigar Páll Gunnarsson og Vegar Eggen Hedenstad.

En e-post fra VIFs økonomisjef Rune Riberg ble vist i retten. Der foreslår han å betale 7 millioner kroner for de to. Fordelingen oppgitt i e-posten viser 1,5 million kroner for Gunnarsson og 5,5 milioner kroner for Hedenstad.

– Martin Andresen foreslo opsjonsavtalen

Men Stabæk var ikke interessert i å selge Hedenstad. Dermed ble søkelyset satt på Herman Stengel. Haakonsen sa, som Inge André Olsen, at Martin Andresen foreslo opsjonsavtalen.

– Etter litt tautrekking ble vi enige om en opsjon på 4 millioner kroner, fortalte Haakonsen.

Selv om avtalen for å kjøpe ut Stengel var på 10 millioner i 2011, 12,5 millioner i 2012 og 15 millioner i 2014, mente Vålerenga at de kunne få ham langt billigere, hevdet Haakonsen

– Vi regnet med at vi ville forhandle ned prisen utpå høsten, Stabæks økonomiske situasjon tatt i betraktning, sa Haakonsen.

Forklaringen går dermed rett i strupen på påtalenemndas vurdering av opsjonen og prisene VIF eventuelt måtte ut med.

I den hemmelige innstillingen fra påtalenemnda omtales opsjonsavtalen klubbene inngikk for Herman Stengel som «ansvarsløs gambling», vilkårene som «kommersielt helt urealistiske» og avtalen som «grov overprising».

Påtalenemnda i NFF har gjennomført sin granskning parallelt med politiets undersøkelser. Domsutvalget i NFF avventer avgjørelsen til rettssaken er over.

Bakgrunn: Dette må retten få svar på i overgangssaken

Haakonsen sablet ned Gunnarsson-verdi

Truls Haakonsen forklarte i retten at han aldri ville betalt mer enn 1,5 millioner kroner for Stabæks Veigar Páll Gunnarsson.

– Da Stabæk ønsket 3 millioner kroner, svarte jeg at han var null verdt siden han var 31 år og krevde høye lønninger, forklarte Haakonsen.

Påtalenemnda mener verdien av Gunnarsson er holdt kunstig lav for å holde penger unna den franske klubben Nancy, som hadde krav på halvparten av overgangssummen.

– Det er null koblinger mellom disse avtalene, sa Haakonsen flere ganger.

Forsvarte opsjonsavtalen

Mandag og første halvdel av tirsdagen forklarte Stabæks sportslige leder Inge André Olsen seg blant annet om den kontroversielle opsjonsavtalen for Herman Stengel. Ifølge Olsen var det Vålerenga og trener Martin Andresen som tok initiativ til å sikre seg opsjonen etter å ha måtte takke «nei» til Stabæks millionkrav.

Avtalen ble landet under et møte med Andresen og tidligere VIF-sportsdirektør Truls Haakonsen 18. juli, ifølge Olsen. Da ble partene enige om opsjonsavtalen, kjøp av Veigar Páll Gunnarsson og en utlånsavtale for Vålerengas Dawda Leigh, som senere strandet.

– Møtet på Telenor arena 18. juli er helt sentralt. Det er her avtalen inngås og det er her bedrageriet skal ha skjedd. Og det kan jeg ikke se at aktoratet har funnet bevis for, sa forsvarer Ole Petter Drevland til NRK.no.

Politiet: Stabæk prisvurderte Gunnarsson til 6 millioner før salget

Spørsmålet retten skal ta stilling til, er om prisen på Stengel-opsjonen var reell, eller om beløpet var en fordekt overgangssum for Gunnarsson. Den franske klubben Nancy hadde nemlig krav på halvparten av overgangssummen.

Politiet mener Stabæk og Vålerenga holdt prisen på Veigar Páll Gunnarsson nede ved å bli enige om en unaturlig opsjonspris for Herman Stengel.

Fotball

  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland