NRK Meny
Normal

– Ikke lett å få 22 kuer på en eng til å bli helt «eye of the tiger»

Tom Nordlie laget en liste for hvordan man redder en fotballklubb fra en krisesituasjon lenge før han kom til Sandnes Ulf. Nå har jobben med å sette punktene i listen ut i livet startet.

Tom nordlie

Tom Nordlie ledet onsdag sin første trening med Sandnes Ulf. Han forklarte og gestikulerte, og henvendte seg til flere av spillerne underveis. – De tror kanskje jeg er ute etter å rette på dem, men jeg er opptatt av at folk skal være bevisste på det de gjør, forklarer Nordlie.

Foto: Lars Kristian Aalgaard / NTB scanpix

– Jeg likte å være tilbake på treningsfeltet, men det var uvant. Stemmen holdt bare i et kvarter, sier Tom Nordlie og humrer.

Onsdag hadde han sin første trening med Sandes Ulf, hans første trenerjobb på to år.

Laget ligger på sisteplass i eliteserien, og Nordlie har med andre ord en utfordrende oppgave foran seg.

Noe av det første han gjorde da han ankom Sandnes onsdag morgen var å samle spillerne for å fortelle hvilke tanker han har gjort seg opp om veien videre.

Nordlies punkt for «redningsaksjon»

Nordlie har tidligere blogget om hvordan man snur en krisesituasjon i en fotballklubb, og punktene han ramset opp i bloggen er de samme han nå benytter seg av.

Overfor NRK.no forteller han hvordan han har tenkt å snu Sandnes Ulfs situasjon, og det han nevner passer godt under de forskjellige punktene.

  • Ha klar og tydelig situasjonsbestemt ledelse og et bestemt kroppsspråk. Det hjelper ikke å si ja og riste på hodet samtidig. Treneren må vise med hele seg at han tror på det han sier. Entusiasme er smittsomt!
nordlie

Nordlie skal bruke tiden frem til neste kamp på å sette seg inn i de enkelte spillernes ferdigheter. – Jeg kjenner godt til laget fra jobben som fotballkommentator, men jeg skal lære meg mer om enkeltspillerne, forklarer han. Her tar han en prat med forsvarspiller Edier Frejd på dagens trening.

Foto: Lars Kristian Aalgaard / NTB scanpix

Dette punktet hadde Nordlie i bakhodet ved det første møtet han hadde med spillerne onsdag. Klokken 11 kom han rett fra flyplassen og hastet inn på sitt første spillermøte, og leverte en motivasjonstale.

– Innholdet i hva du sier er en ting, men måten du sier det på er avgjørende. Det er ikke alltid lett å få 22 kuer i en grønn eng til å bli helt «eye of the tiger», men det handler om å treffe med det du sier. Kroppspråket, troverdigheten, at du har vært med på ting før. Jeg prøver å ufarliggjøre det hele også, ha litt humor, sier Nordlie.

  • Fokuser på få konkrete punkter offensivt og defensivt når du selger inn hvordan laget skal opptre i trening og kamp. Du må klare å selge inn dine ideer for å få med deg garderoben. Tren på få ting. Å beherske disse er viktigere enn å gape over for mye.

– I denne situasjonen er det å vurdere risiko mot gevinst. Når man har scoret 12 mål på 16 kamper, sier det seg selv at vi ikke har bruk for så mange uavgjortresultater nå.

– Vi må spille offensivt. Vi skal være gjennombruddshissige, spille gjennom ledd, ha et høyt aggressivt press og være kompakte i et vanlige soneforsvar og ha markering i egen sekstenmeter, sier Nordlie.

  • Spillernes individuelle behov må settes til side. Det viktigste er hva du som spiller kan bidra med for å redde laget/kollektivet på kort sikt.

– Jeg er opptatt av at vi skal løfte oss kollektivt. Jeg vil at spillerne skal tørre å sette spørsmålstegn ved det vi gjør og tenke over hvorfor de tar valgene sine.

– Han som har spilt ett minutt skal også involvere seg, ikke bare de som har spilt alle kampene. På samme måte skal ikke bare de utadvendte ha taletid. Kanskje har de innadvendte kompetanse vi kan dra nytte av. Jeg ønsker å involvere hele spillergruppa, sier Nordlie.

  • Individuell utvikling må vike i en krisesituasjon. Resultatmål og hvordan man skal nå disse er viktigere enn utviklingsmål for en kort periode.

– På en måte må utvikling vike, men det er også utvikling å være i en slik krisesituasjon.

Nordlie

Et møte med støtteapparat og ledelsen var siste punkt på Nordlies agenda første dag som Sandnes Ulf-trener. Her diskuterer han med keepertrener Roger Eskeland (ryggen til) og spillerutvikler Erik Løland på treningen.

Foto: Lars Kristian Aalgaard / NTB scanpix

– Vi lager vår egen tabell nå, der bare de gjenstående kampene teller. Det står null alle steder på den nå. Jeg tror vi må vinne syv av de 14 kampene som gjenstår for å klare oss, sier Nordlie.

  • Man får ikke kjøpt selvtillit på apoteket, men man får det av å prestere. Sørg for at spillerne på trening får anledning til å prestere og at de tror på at de kan klare det, samt at de tror på dine planer.

– En ting er hva jeg sier, men det handler også om hvem man omgir seg med i en krisesituasjon. Man snakker med kona, bestekompisen sin, og samtidig har alltid pressen og andre noe å si om hvor dårlig du er. Du trenger noen som kan være kritiske, men som samtidig er fyller deg positivt, ikke bare tapper deg.

– Det er det ene, og det andre er at når man taper analyserer man hvorfor man taper. Da blir man god på å være dårlig. Jeg er mer opptatt av å tenke som når man har medgang, sier Nordlie.

– Må våge å slippe oss ned

Dette var Nordlies punkter for en redningsaksjon, som han har benyttet seg av ved noen anledninger.

Treneren har som kjent god erfaring med å redde lag fra nedrykk, men selv vil han nødig kalles noen redningsmann - heller ikke denne gangen.

Første utfordring er Strømsgodset, som de møter påhjemmebane i helgen. Nordlie sier han skal bruke tiden frem til kampen på å sette seg grundig inn i de enkelte spillernes ferdigheter og sørge for at de blir utnyttet riktig.

– Vi må tenke mindre på konsekvens fremover. Vi må våge å slippe oss ned, for det kan liksom ikke bli verre enn det er akkurat nå. Men jeg sier til spillerne at det er egentlig morsommere å spille kamper som er viktige enn å spille kamper om syvendeplasser, sier Nordlie.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.