Hopp til innhold

– Ikke lett å få 22 kuer på en eng til å bli helt «eye of the tiger»

Tom Nordlie laget en liste for hvordan man redder en fotballklubb fra en krisesituasjon lenge før han kom til Sandnes Ulf. Nå har jobben med å sette punktene i listen ut i livet startet.

Tom nordlie

Tom Nordlie ledet onsdag sin første trening med Sandnes Ulf. Han forklarte og gestikulerte, og henvendte seg til flere av spillerne underveis. – De tror kanskje jeg er ute etter å rette på dem, men jeg er opptatt av at folk skal være bevisste på det de gjør, forklarer Nordlie.

Foto: Lars Kristian Aalgaard / NTB scanpix

– Jeg likte å være tilbake på treningsfeltet, men det var uvant. Stemmen holdt bare i et kvarter, sier Tom Nordlie og humrer.

Onsdag hadde han sin første trening med Sandes Ulf, hans første trenerjobb på to år.

Laget ligger på sisteplass i eliteserien, og Nordlie har med andre ord en utfordrende oppgave foran seg.

Noe av det første han gjorde da han ankom Sandnes onsdag morgen var å samle spillerne for å fortelle hvilke tanker han har gjort seg opp om veien videre.

Nordlies punkt for «redningsaksjon»

Nordlie har tidligere blogget om hvordan man snur en krisesituasjon i en fotballklubb, og punktene han ramset opp i bloggen er de samme han nå benytter seg av.

Overfor NRK.no forteller han hvordan han har tenkt å snu Sandnes Ulfs situasjon, og det han nevner passer godt under de forskjellige punktene.

  • Ha klar og tydelig situasjonsbestemt ledelse og et bestemt kroppsspråk. Det hjelper ikke å si ja og riste på hodet samtidig. Treneren må vise med hele seg at han tror på det han sier. Entusiasme er smittsomt!
nordlie

Nordlie skal bruke tiden frem til neste kamp på å sette seg inn i de enkelte spillernes ferdigheter. – Jeg kjenner godt til laget fra jobben som fotballkommentator, men jeg skal lære meg mer om enkeltspillerne, forklarer han. Her tar han en prat med forsvarspiller Edier Frejd på dagens trening.

Foto: Lars Kristian Aalgaard / NTB scanpix

Dette punktet hadde Nordlie i bakhodet ved det første møtet han hadde med spillerne onsdag. Klokken 11 kom han rett fra flyplassen og hastet inn på sitt første spillermøte, og leverte en motivasjonstale.

– Innholdet i hva du sier er en ting, men måten du sier det på er avgjørende. Det er ikke alltid lett å få 22 kuer i en grønn eng til å bli helt «eye of the tiger», men det handler om å treffe med det du sier. Kroppspråket, troverdigheten, at du har vært med på ting før. Jeg prøver å ufarliggjøre det hele også, ha litt humor, sier Nordlie.

  • Fokuser på få konkrete punkter offensivt og defensivt når du selger inn hvordan laget skal opptre i trening og kamp. Du må klare å selge inn dine ideer for å få med deg garderoben. Tren på få ting. Å beherske disse er viktigere enn å gape over for mye.

– I denne situasjonen er det å vurdere risiko mot gevinst. Når man har scoret 12 mål på 16 kamper, sier det seg selv at vi ikke har bruk for så mange uavgjortresultater nå.

– Vi må spille offensivt. Vi skal være gjennombruddshissige, spille gjennom ledd, ha et høyt aggressivt press og være kompakte i et vanlige soneforsvar og ha markering i egen sekstenmeter, sier Nordlie.

  • Spillernes individuelle behov må settes til side. Det viktigste er hva du som spiller kan bidra med for å redde laget/kollektivet på kort sikt.

– Jeg er opptatt av at vi skal løfte oss kollektivt. Jeg vil at spillerne skal tørre å sette spørsmålstegn ved det vi gjør og tenke over hvorfor de tar valgene sine.

– Han som har spilt ett minutt skal også involvere seg, ikke bare de som har spilt alle kampene. På samme måte skal ikke bare de utadvendte ha taletid. Kanskje har de innadvendte kompetanse vi kan dra nytte av. Jeg ønsker å involvere hele spillergruppa, sier Nordlie.

  • Individuell utvikling må vike i en krisesituasjon. Resultatmål og hvordan man skal nå disse er viktigere enn utviklingsmål for en kort periode.

– På en måte må utvikling vike, men det er også utvikling å være i en slik krisesituasjon.

Nordlie

Et møte med støtteapparat og ledelsen var siste punkt på Nordlies agenda første dag som Sandnes Ulf-trener. Her diskuterer han med keepertrener Roger Eskeland (ryggen til) og spillerutvikler Erik Løland på treningen.

Foto: Lars Kristian Aalgaard / NTB scanpix

– Vi lager vår egen tabell nå, der bare de gjenstående kampene teller. Det står null alle steder på den nå. Jeg tror vi må vinne syv av de 14 kampene som gjenstår for å klare oss, sier Nordlie.

  • Man får ikke kjøpt selvtillit på apoteket, men man får det av å prestere. Sørg for at spillerne på trening får anledning til å prestere og at de tror på at de kan klare det, samt at de tror på dine planer.

– En ting er hva jeg sier, men det handler også om hvem man omgir seg med i en krisesituasjon. Man snakker med kona, bestekompisen sin, og samtidig har alltid pressen og andre noe å si om hvor dårlig du er. Du trenger noen som kan være kritiske, men som samtidig er fyller deg positivt, ikke bare tapper deg.

– Det er det ene, og det andre er at når man taper analyserer man hvorfor man taper. Da blir man god på å være dårlig. Jeg er mer opptatt av å tenke som når man har medgang, sier Nordlie.

– Må våge å slippe oss ned

Dette var Nordlies punkter for en redningsaksjon, som han har benyttet seg av ved noen anledninger.

Treneren har som kjent god erfaring med å redde lag fra nedrykk, men selv vil han nødig kalles noen redningsmann - heller ikke denne gangen.

Første utfordring er Strømsgodset, som de møter påhjemmebane i helgen. Nordlie sier han skal bruke tiden frem til kampen på å sette seg grundig inn i de enkelte spillernes ferdigheter og sørge for at de blir utnyttet riktig.

– Vi må tenke mindre på konsekvens fremover. Vi må våge å slippe oss ned, for det kan liksom ikke bli verre enn det er akkurat nå. Men jeg sier til spillerne at det er egentlig morsommere å spille kamper som er viktige enn å spille kamper om syvendeplasser, sier Nordlie.

Fotball

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland