Kampen om løsrivelse og mesterligaspill

GLASGOW (NRK.no): Celtics kamp om mesterligaplass er så viktig i Glasgow at den stjeler oppmerksomhet fra valgkampen om skotsk selvstendighet.

Ronny Deila

Ronny Deila skal tirsdag lede Celtic i sin hittil viktigste kamp som trener.

Foto: RUSSELL CHEYNE / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..
Skotske aviser

Ronny Deila og den skotske kampen for selvstendighet preger forsidene på skotske aviser.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

«Deilas dream»
«Ronnys moment of truth»
«Euro dilemma for Deila»

De er alle forsidetitler på store skotske aviser tirsdag – dagen Ronny Deila fra Porsgrunn kan ta ærverdige Celtic Football Club til mesterligaen.

– Det vil være både julaften og nyttårsaften på samme dag, sa 38-åringen da han møtte pressen mandag.

For Celtic-fansen er dette ekstra stort siden klubben vanligvis er så suverene i den hjemlige ligaen at den nesten ikke blir spennende. Mesterligaen, derimot, er noe helt annet. Der kan de vise seg frem.

Folkeavstemning

Dessuten er det for mange skotter nå viktigere enn noen gang å dyrke den skotske nasjonalfølelsen. 18. september skal det nemlig avholdes folkeavstemning om Skottland skal løsrive seg fra Storbritannia.

I disse dager raser debatten om hva som vil være det beste for skottene. Samtidig som Deila mandag kveld la de siste planene for tirsdagens uhyre viktige kamp, ble den siste tv-debatten om det historiske politiske valget kringkastet til hele Storbritannia.

Det kokte over av følelser under debatten – akkurat som det kommer til å gjøre på Celtic Park tirsdag kveld.

– Hard kamp under den opphetede tv-debatten, skriver blant annet den skotske storavisen The Herald.

Press

Debatten vies naturligvis mye oppmerksomhet i avisene tirsdag, men likevel får altså Ronny Deila og Celtic mye av spalteplassen.

På denne kampdagen er det kampen mot Maribor de fleste i Glasgow vil snakke om.

– Enhver Celtic-fan og -spiller vil at klubben skal spille på det beste nivået, og dét er mesterligaen. Det er der en klubb som Celtic skal være og derfor er det et stort press på manageren, sier tidligere Celtic-spiller, og Glasgow-stasjonerte, Mark Wilson til NRK.no.

Han er ikke i tvil om at mesterligaspill vil styrke samholdet og identiteten til laget. Han er heller ikke i tvil om at hele Skottland kommer til å følge med på tirsdagens kamp.

– Det er store forventninger til en Celtic-manager, ikke bare i Glasgow, men i hele Skottland, sier Wilson.

Tusenvis på tusenvis av skotter kommer til å følge kampen. Sterke følelser kommer også til å være i sving når mange av de samme skal stemme om tre uker, men akkurat tirsdag kveld handler det meste om fotball og en manager fra Norge.

Fotball

Oppsummert

 • 19.00: FIFA kårer verden beste fotballspillere på både herre- og kvinnesiden. Erling Braut Haaland og Caroline Graham Hansen kan havne på årets lag.
 • Salah sendte Egypt videre i afrikamesterskapet i straffedrama

  Stjernevingen Mohamed Salah satte inn det avgjørende målet da Egypt slo Elfenbenskysten i på straffer og tok seg til kvartfinale i afrikamesterskapet i fotball.

  Det måtte straffesparkkonkurranse til etter at lagene spilte 120 jevne og målløse minutter på arenaen i kamerunske Douala.

  I straffesparkkonkurransen dummet Manchester United-stjernen Eric Bailly seg ut. Lagene hadde scoret på to straffer hver da han satte et dårlig forsøk rett på keeper uten tilløp.

  Egypt scoret på alle sine forsøk og kunne dermed juble for avansement. Liverpool-stjernen Salah scoret på den avgjørende straffen. (NTB)

  Mohamed Salah
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Premier League gjør det vanskeligere å få utsatt kamper

  Fotballigaen Premier League tar grep for å unngå at klubber får utsatt kamper med mindre de har et betydelig smitteutbrudd i sine tropper.

  Den nye regelen er innført etter uenigheter og kritikk fra klubber og fans den siste tiden. Enkelte PL-klubber har fått utsatt kamper på grunn av korona- og skadeutsatte staller, mens andre har fått avslag på sine søknader.

  Onsdag fastslår Premier League at klubber som fra nå av søker om å få utsatt kamper på grunn av covid-19, må kunne vise til minst fire positive tilfeller i troppen sin.

  Regelendringer trer i kraft foran den neste kampen i ligaen, som spilles 5. februar. Da skal Burnley i aksjon mot Joshua Kings klubb Watford.

  Fra før har regelen vært at en klubb må kunne bevise at den har færre enn 13 utespillere og én keeper i A-lagstroppen tilgjengelig. Da har man ikke skilt mellom koronasykdom og andre årsaker til forfall.

  I desember og januar ble 22 kamper i den engelske toppdivisjonen utsatt på grunn av pandemien. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: David Cliff / AP
 • Martial leies ut til spansk klubb

  Manchester United har blitt enig med den spanske fotballklubben Sevilla om et utlån av den offensive spilleren Anthony Martial for resten av sesongen

  Det bekrefter klubben på sine nettsider.

  Innhoppet til franskmannen mot West Ham i Premier League i midten av januar blir de siste minuttene på fotballbanen for Martial i Manchester United-drakten, iallfall på en god stund.

  Det er ingen klausul i avtalen som kan gjøre Martial til permanent Sevilla-spiller, så franskmannen skal returnere til Manchester United etter sesongslutt.

  Martial har hatt en vanskelig sesong i United, etter at både Jadon Sancho og Cristiano Ronaldo kom inn i sommer, og i desember informerte han Manchester United-manager Ralf Rangnick om at han ønsket å forlate klubben. Nå er utlånet et faktum.

  Martials nåværende kontrakt med United løper fram til 2025 (2024 pluss opsjon på ett år).

  Premier League - Manchester United v Everton
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
 • Hodgson tar over Watford

  Roy Hodgson blir ny manager for Watford. Det bekrefter klubben i en pressemelding.

  Hodgson ledet Crystal Palace fra 2017 til 2021, og ga seg i utgangspunktet som manager etter den perioden.

  Nå er imidlertid 74-åringen klar for ny jobb, og det blir hans 23. periode som hovedtrener i en klubb.

  Han tar over for en annen veteran, Claudio Ranieri. Watford har slitt i nedrykksstriden denne sesongen, og ligger foreløpig på sisteplass i Premier League.

  Pozzo-familien, som eier Watford, har tidligere jobbet med Hodgson under hans korte tid i Udinese for 20 år siden. Nå gjenforenes de i England.

  FILE PHOTO: Premier League - Crystal Palace v Arsenal
  Foto: XXSTRINGERXX xxxxx / Reuters