Kampen om løsrivelse og mesterligaspill

GLASGOW (NRK.no): Celtics kamp om mesterligaplass er så viktig i Glasgow at den stjeler oppmerksomhet fra valgkampen om skotsk selvstendighet.

Ronny Deila

Ronny Deila skal tirsdag lede Celtic i sin hittil viktigste kamp som trener.

Foto: RUSSELL CHEYNE / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..
Skotske aviser

Ronny Deila og den skotske kampen for selvstendighet preger forsidene på skotske aviser.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

«Deilas dream»
«Ronnys moment of truth»
«Euro dilemma for Deila»

De er alle forsidetitler på store skotske aviser tirsdag – dagen Ronny Deila fra Porsgrunn kan ta ærverdige Celtic Football Club til mesterligaen.

– Det vil være både julaften og nyttårsaften på samme dag, sa 38-åringen da han møtte pressen mandag.

For Celtic-fansen er dette ekstra stort siden klubben vanligvis er så suverene i den hjemlige ligaen at den nesten ikke blir spennende. Mesterligaen, derimot, er noe helt annet. Der kan de vise seg frem.

Folkeavstemning

Dessuten er det for mange skotter nå viktigere enn noen gang å dyrke den skotske nasjonalfølelsen. 18. september skal det nemlig avholdes folkeavstemning om Skottland skal løsrive seg fra Storbritannia.

I disse dager raser debatten om hva som vil være det beste for skottene. Samtidig som Deila mandag kveld la de siste planene for tirsdagens uhyre viktige kamp, ble den siste tv-debatten om det historiske politiske valget kringkastet til hele Storbritannia.

Det kokte over av følelser under debatten – akkurat som det kommer til å gjøre på Celtic Park tirsdag kveld.

– Hard kamp under den opphetede tv-debatten, skriver blant annet den skotske storavisen The Herald.

Press

Debatten vies naturligvis mye oppmerksomhet i avisene tirsdag, men likevel får altså Ronny Deila og Celtic mye av spalteplassen.

På denne kampdagen er det kampen mot Maribor de fleste i Glasgow vil snakke om.

– Enhver Celtic-fan og -spiller vil at klubben skal spille på det beste nivået, og dét er mesterligaen. Det er der en klubb som Celtic skal være og derfor er det et stort press på manageren, sier tidligere Celtic-spiller, og Glasgow-stasjonerte, Mark Wilson til NRK.no.

Han er ikke i tvil om at mesterligaspill vil styrke samholdet og identiteten til laget. Han er heller ikke i tvil om at hele Skottland kommer til å følge med på tirsdagens kamp.

– Det er store forventninger til en Celtic-manager, ikke bare i Glasgow, men i hele Skottland, sier Wilson.

Tusenvis på tusenvis av skotter kommer til å følge kampen. Sterke følelser kommer også til å være i sving når mange av de samme skal stemme om tre uker, men akkurat tirsdag kveld handler det meste om fotball og en manager fra Norge.

Fotballnyheter