Hopp til innhold

Forsøkte å rope skotske velgere med seg

I sin siste sjanse til å overbevise eller omvende, var tonen blitt enda skarpere mellom motstanderne i spørsmålet om skotsk uavhengighet fra Storbritannia. Men med litt over tre uker igjen til avstemning står fortsatt de store spørsmålene ubesvart.

Alistair Darling og Alex Salmond

Alex Salmon (til høyre) ropte at ingen skulle få hindre ham i å bruke pundet, da han møtte Alistair Darling til debatt mandag kveld.

Foto: DAVID CHESKIN / Afp

– Dette er vårt valg, dette er vår tid, var noe av det siste Alex Salmond, lederen for de skotske nasjonalistene, sa i den siste av de to tv-sendte debattene om skotsk uavhengighet.

Det meste sto på spill da han møtte erkerivalen Alistair Darling fra "Bedre sammen"-kampanjen igjen, og i motsetning til sist stilte han riktig forberedt.

Valuta, helsevesen og olje

Flagg

Foreløpig henger både det engelske og det skotske flagget sammen med Storbritannias i Gretna, på grensen mellom England og Skottland.

Foto: Andy Buchanan / Afp

Det sier seg selv at mye er usikkert dersom et land skal bryte ut av en flere hundre år gammel union, og der har mye av overtaket ligget hos Alistair Darling og hans "Bedre sammen"-kampanje.

I den første TV-debatten for tre uker siden, påførte han banesår på den ellers så briljerende nasjonalistlederen ved å si at han ikke hadde noe plan B dersom skottene ikke får lov til å fortsette å bruke pundet. Og Salmond klarte aldri å reise seg igjen den gangen.

Men i går var Alex Salmond rankere i ryggen, og klarte langt på vei å få den ballen i spill igjen, ved å triumferende rope at ingen skal få hindre ham i å bruke pundet hvis han vil, selv om han ennå ikke har forklart skottene hva han vil gjøre dersom Storbritannia sier nei til en valutaunion, og spørsmålet om en fremtidig valuta fortsatt er i det blå.

Hver sin sannhet

Mye av problemet med debatten om skotsk uavhengighet er at begge sider presenterer "bevis" og "sannheter" som står i kontrast til den andres.

Oljeinntektene er et klassisk eksempel, uavhengighetstilhengerne viser til beregninger som sier det er igjen 24 milliarder fat olje i Nordsjøen, mens mannen som vil beholde Skottland i Storbritannia sier det dreier seg om 10 milliarder fat, og at uavhengig Skottland må øke skattene dramatisk for å få finansiert alt.

Dermed er dette spørsmålet også ubesvart fra politikerhold.

Helsevesenet

Skilt for folkeavstemningen

I den skotske hovedstaden Edinburgh er det for lengst markert hva som er den viktige datoen.

Foto: David Moir

Det offentlige helsevesenets fremtid lider samme skjebne. Alex Salmond hamret inn at helsevesenet deres trues av innstramminger og nedleggelser som i England og Wales dersom det ikke kunne sikres av skotske politikere alene, selv om de skotske selvstyremyndighetene i dag har hånden om det.

Alistair Darling på sin side legger hele sin pondus som tidligere finansminister inn i debatten og forsøker vise seg som mannen med de riktige svarene, og alt hans arbeiderparti gjorde for å styrke nettopp det offentlige helsevesenet.

Det var ventet at dette kom til å bli et av Alex Salmonds sterkeste kort i debatten, og det var også et øyeblikk hvor han kunne vise til sin rolle som Skottlands førsteminister, der det var han som stjal debattklærne til motstanderen og fremsto som den ansvarlige.

Furet, værbitt og alene

Er det en ting som er sikkert med debatter om skotsk uavhengighet, så er det at Norge trekkes inn. Norge har gjennom hele kampanjen vært et viktig eksempel for nasjonalistene på et land som klarer seg alene, med om lag den samme befolkningsstørrelsen som Skottland.

I går kveld hentet Alex Salmond frem Norge hele fire ganger, og viste også til at det jo var en nordmann skulle lede NATO i forbindelse med uenighet om Skottland kunne kreve å få fjernet atomubåtene fra landet, uten at det får følger for NATO-medlemskapet.

SISTE NYTT

Siste nytt