Se opp, Høgmo – nå tar Ungarn grep

BUDAPEST/OSLO (NRK): Landslagssjefen har fått utsatt en hel serierunde i Ungarn for å være best mulig rustet til Norge-kampene.

Høgmo

SISTE HINDER: To kamper mot Ungarn står mellom Per-Mathias Høgmos Norge og EM i Frankrike neste sommer.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Bernd Storck

OFFENSIV: Her Ungarns landslagssjef Bernd Storck ved treningsanlegget i Budapest.

Foto: Patrick Sten Rowlands / NRK

NRK møter Bernd Storck (52) på Ungarsk fotballs hovedbase – en liten halvtimes kjøretur utenfor Budapest.

Her samles landslaget før hver kamp. Treningsanlegget ligger midt i ingenmannsland. Det er omkranset av skog og jorder, men har alt de ungarske spillerne trenger.

Fire fotballbaner ute og én inne. Privat restaurant og spaavdeling med svømmebasseng. Anlegget har et hotell slik at spillere og trenere får minst mulig reising.

Men dette er ikke nok før møtene med Norge. Nå tar Ungarns trener flere grep for å optimalisere forberedelsene til EM-playoffen.

– Vil hjelpe oss enormt

Mandag bekreftet det ungarske fotballforbundet på sine hjemmesider at de flytter serierunden 7. november, slik at landslagsspillerne skal få lengre tid på å forberede seg til den første playoffkampen mot Norge.

– Vanligvis får jeg bare tre døgn med spillerne. Nå får vi ti døgn sammen. De andre (som spiller utenfor Ungarn) kommer senere, men at vi får så mye tid sammen, vil hjelpe oss enormt i forberedelsene, mener landslagssjefen, som brukte seks hjemlige spillere fra start forrige kamp.

En tilsvarende løsning ville imidlertid vært meningsløs for Norge, som stilte med kun Vegard Forren (Molde) og Alexander Søderlund (Rosenborg) fra start mot Italia. NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken tviler også på at de ekstra dagene er noen stor fordel for Ungarn.

Möller

HENTES INN: Andreas Möller (t.v.) har vunnet både EM og VM med Tyskland. Nå skal han hjelpe Ungarn før Norge-kampene.

Foto: Thomas Kienzle / Ap

– Noen ganger kan det jo være det, og Ungarn ser like store muligheter for EM som oss. Men jeg tror en vanlig oppladning er å foretrekke – at spillerne har vanlige rutiner med tanke på klubbspill. Jeg tror det er lurest å møtes til vante rammer og gjøre det man normalt gjør, sier Løken.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo har ikke vært tilgjengelig for å kommentere Ungarn-oppkjøringen. Han får selv mandag (restitusjon for flere), tirsdag og onsdag til å drille spillerne.

– Vi har utelukkende fokus på egne forberedelser, og dobbeltkamper med få dagers mellomrom er vi vant med fra kvaliken, sier kommunikasjonsdirektør Svein Graff til NRK.

Forsterker med legende

Storck har ledet Ungarn i kun fire kamper. Og bare én har endt med seier.

Likevel er det en avslappet mann med selvtillit som møter oss. En mann som har tro på det han gjør i Ungarn.

Nå skreddersyr han også et helt nytt apparat før playoffen. Skulle Ungarn komme dit, fikk han nemlig lov å håndplukke hjelpere. Dermed hentes den tidligere storspilleren Andreas Möller, som har vunnet både EM og VM med Tyskland.

– Han vet hva vi må gjøre. Han kan hjelpe meg både på og utenfor banen og gi spillerne selvtillit før de to neste kampene. Han er en vinner, smiler Storck.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotballnyheter