Riise langet ut mot Ålesund: «Arrogante folk»

Fotballproff og ålesunder John Arne Riise (31) kom med et kraftig spark mot hjembyen før rekordkampen mot Island fredag kveld.

Riises Twitter-melding

Landslagsback John Arne Riise rettet krass kritikk mot Ålesund torsdag kveld.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Aalesund-trening

Ivar Morten Normark får betegnelsen «stakkars mann» av John Arne Riise. Her trener han Aalesund i 2005.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Når Norge møter Island i VM-kvalifiseringen fredag, passerer Riise Thorbjørn Svenssens 50 år gamle rekord med 105 landskamper.

Landslagsbacken gjorde et poeng av den historiske kampen på Twitter torsdag kveld, men kun minutter senere skiftet fotballstjernen plutselig tonen:

«Kanskje Ålesund setter pris på noen neste gang en spiller setter rekorder #arrogantefolk», skriver Riise på Twitter.

Kort tid senere fulgte han opp med:

«Kan jo hende Ålesund fotball tar tilbake stjerna Ivar Morten.. La oss kalle statuen ”fotballspilleren”. Stakkars mann»

Lørdag forklarte Riise seg mer utfyllende om kommentarene. Han påpekte at de kritiske på Twitter ikke var rettet mot «mannen i gata», men mot personer oppover i Aalesund FK-systemet.

Ønsket ikke statue

Ytterland om Riise

- John Arne Riise er den største fotballspilleren i Norge og jeg setter stor pris på han, sier ålesunder Erling Ytterland. Han tror de aller fleste fra Ålesund synes at han har gjort en fantastisk bra innsats i fotballen. At noen kan være arrogante kan være, men Ytterland sier at slike folk finnes overalt.

Ivar Morten Normark var Aalesund-trener fra 2001-2005. Han legger ikke skjul på at han var prinsipielt i mot en Riise-statue utenfor Color Line Stadion.

– Jeg er prinsipielt i mot fremheving av individer på sokkel. Det som er viktig for meg i fotball er å jobbe med kollektivet. Jeg var motstander av at det skulle komme en statue av noe som helst utenfor stadionet, sier Normark til NRK.no.

Normark husker at planene om en Riise-statue var en kontroversiell sak med mye medieoppmerksomhet.

– Det har vært masse krinskrams, og mye andre-, tredje-, fjerde- og femtehåndsinformasjon i denne saken. Mine tilbakemeldinger gikk til sjefene i Aalesund den gangen, sier Normark.

– Hva tenker du om at han skriver «stakkars mann»?

Rensvik om Riise

- Han fortjener skryt. Jeg synes det han har oppnådd er fantastisk, og jeg er stolt av at han kommer fra Ålesund, sier Marianne Rensvik. Hun forstår imidlertid at John Arne Riise kan føle at han ikke får støtte.

– Det har jeg ingen kommentar til. Jeg aner ikke hva han mener, sier Normark, som ikke ønsker å kommentere hvilket forhold han har hatt til Riise i ettertid.

– Mistet kontakten


Aalesund-direktør Henrik Hoff sier at klubben sakte, men sikkert har mistet kontakten med fotballstjernen.

– Til å begynne hadde vi selvfølgelig mer kontakt med Riise, og så har forholdet blitt utvannet med årenes løp. Det er ikke ofte vi snakker sammen lenger nå, sier Hoff.

– Vi har jo hatt noen diskusjoner om overgangsbeløp og sånne ting, men det er jo bare en del av fotballen og forhandlinger, legger han til.

– Har du en oppfatning av at Riise får mye kritikk av sunnmøringer?

– Nei, jeg tror både lederne i Aalesund og sunnmøringer generelt er veldig stolt av det John Arne har fått til, sier Hoff, og legger til:

Støyva om Riise

- Det er jo ikke slik at John Arne Riise har tatt en rekord her i Ålesund da. Det hadde vært annerledes om han spilte på AaFK, men jeg tror de aller fleste i Ålesund unner han dette, sier Jarle Støyva. Han opplever ikke ålesundere som arrogante.

– Men statuen har kommet opp med jevne mellomrom de siste årene. Det var noen motstandere av statuen, og det er nok dét John Arne hinter til mot slutten her. Men jeg vil ikke spekulere i hva han mener med meldingene.

Berit Riise, John Arne Riises mor og tidligere agent, ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.no.

– Ingen kommentar fra meg. Ha en flott kamp i kveld, skriver Riise i en SMS.

Får støtte

John Arne Riise fikk raskt mange støtteerklæringer på Twitter torsdag kveld. Blant dem som skryter av 31-åringen er Aalesund-spiller Jonatan Tollås Nation (22).

«John Arne Riise: Fortjene all den hyllest du får + mye mer. Tidenes beste norske fotballspiller punktum #forbilde #inspirasjon», skriver Nation.

Også folk i Ålesund gir Riise full støtte.

– Han fortjener skryt. Jeg synes det han har oppnådd er fantastisk, og jeg er stolt av at han kommer fra Ålesund, sier Marianne Rensvik.

Fotball

Oppsummert

 • Her får du alt av fotballnyheter.
 • Solskjær forlenger

  Ole Gunnar Solskjær blir etter planen i Manchester United frem til 2024 etter at han forlenget kontrakten. Han har også en klausul som gjør at han kan forlenge ett ytterligere år. Det bekrefter klubben selv på sine nettsider.

  Han skal snart gyve løs på en ny sesong og jakter på sitt første trofé med klubben.

  – Alle vet hvilke følelser jeg har for denne klubben, og jeg er strålende fornøyd med å signere en ny kontrakt, sier Solskjær på klubbens nettsider.

  Han hadde i utgangspunktet ett år igjen av kontrakten sin.

  Nordmannen tok over klubben i desember 2018, først på midlertidig basis. Våren 2019 ble han ansatt på permanent basis.

  Pre Season Friendly - Derby County v Manchester United
  Foto: Craig Brough / Reuters
 • United presenterte Sancho

  Det har lenge vært klart at Jadon Sancho blir Manchester United-spiller. Fredag ettermiddag ble den engelske unggutten offisielt presentert som United-spiller.

  I en 50 sekunders lang presentasjonsvideo på klubbens Twitter-konto, får man se Sancho i Manchester Uniteds nye hjemmedrakt, mens han på slutten sier:

  – Dette er hjemme mitt. Det er her jeg hører hjemme.

  Sancho har lenge vært på radaren til Ole Gunnar Solskjær, og i løpet av EM ble det endelig klart at Manchester United hadde kommet til enighet med Dortmund om en overgang.

  Til klubbens hjemmeside takker Sancho for mulighetene han fikk i Dortmund, men at han alltid visste at han kom til å vende hjem til England.

  – Å signere for Manchester United er en drøm som går i oppfyllelse, og jeg kan ikke vente med å sette i gang Premier League-sesongen, sier han.

  Laster Twitter-innhold
 • Gjør forandringer på bruken av VAR

  Tykkere offsidelinjer på VAR-avgjørelser og enda en omskrivning av handsregelen er noen av regelendringene som kommer når Premier League settes i gang igjen.

  Premier League-sesongen åpner med kampen mellom Brentford og Arsenal 13. august. I den anledning har ligaen revidert reglene og bruken av videodømmingsverktøyet VAR, skriver Sky Sports.

  En av nyvinningene er at det skal brukes tykkere linjer når offside skal sjekkes med VAR.

  Som i EM, kommer ikke publikum til å få se prosessen der VAR-dommerne setter linjene når de sjekker offsideavgjørelser. Før endringen kommende sesong, var Premier League den eneste store ligaen som viste dette. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Mike Hewitt / AP
 • Benzema testet positivt

  Karim Benzema, som gjorde comeback på det franske landslaget i sommerens EM, har fått påvist koronaviruset. Det melder Real Madrid fredag.

  Den kortfattede meldingen på Real Madrids nettsider er som følger:

  – Real Madrid bekrefter at vår spiller Karim Benzema har testet positivt for covid-19.

  Benzema var en av de viktigste spillerne til Real Madrid forrige sesong, og var klubbens toppscorer i La Liga med 23 mål. Bare Lionel Messi scoret flere i ligaen.

  Benzema
  Foto: Franck Fife / AFP
 • «Norske» Chelsea får tøff start

  «Norske» Chelsea begynner forsøket på å forsvare forrige sesongs ligatittel borte mot naborival Arsenal i første runde.

  De regjerende mesterne får en tøff start på den kommende sesongen i den engelske toppdivisjonen for kvinner.

  Serieåpningen helgen 4. og 5. september mot Arsenal følges opp av en hjemmekamp mot Everton, før de blåkledde fra London tar turen til Manchester og møter United. Der blir det et gjensyn med tidligere lagvenninne Maria Thorisdottir, som byttet ut London med Manchester forrige sesong. (NTB)

  FILE PHOTO: FA Women's League Cup Final - Bristol City v Chelsea
  Foto: Peter Cziborra / Reuters