Riise langet ut mot Ålesund: «Arrogante folk»

Fotballproff og ålesunder John Arne Riise (31) kom med et kraftig spark mot hjembyen før rekordkampen mot Island fredag kveld.

Riises Twitter-melding

Landslagsback John Arne Riise rettet krass kritikk mot Ålesund torsdag kveld.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Aalesund-trening

Ivar Morten Normark får betegnelsen «stakkars mann» av John Arne Riise. Her trener han Aalesund i 2005.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Når Norge møter Island i VM-kvalifiseringen fredag, passerer Riise Thorbjørn Svenssens 50 år gamle rekord med 105 landskamper.

Landslagsbacken gjorde et poeng av den historiske kampen på Twitter torsdag kveld, men kun minutter senere skiftet fotballstjernen plutselig tonen:

«Kanskje Ålesund setter pris på noen neste gang en spiller setter rekorder #arrogantefolk», skriver Riise på Twitter.

Kort tid senere fulgte han opp med:

«Kan jo hende Ålesund fotball tar tilbake stjerna Ivar Morten.. La oss kalle statuen ”fotballspilleren”. Stakkars mann»

Lørdag forklarte Riise seg mer utfyllende om kommentarene. Han påpekte at de kritiske på Twitter ikke var rettet mot «mannen i gata», men mot personer oppover i Aalesund FK-systemet.

Ønsket ikke statue

Ytterland om Riise

- John Arne Riise er den største fotballspilleren i Norge og jeg setter stor pris på han, sier ålesunder Erling Ytterland. Han tror de aller fleste fra Ålesund synes at han har gjort en fantastisk bra innsats i fotballen. At noen kan være arrogante kan være, men Ytterland sier at slike folk finnes overalt.

Ivar Morten Normark var Aalesund-trener fra 2001-2005. Han legger ikke skjul på at han var prinsipielt i mot en Riise-statue utenfor Color Line Stadion.

– Jeg er prinsipielt i mot fremheving av individer på sokkel. Det som er viktig for meg i fotball er å jobbe med kollektivet. Jeg var motstander av at det skulle komme en statue av noe som helst utenfor stadionet, sier Normark til NRK.no.

Normark husker at planene om en Riise-statue var en kontroversiell sak med mye medieoppmerksomhet.

– Det har vært masse krinskrams, og mye andre-, tredje-, fjerde- og femtehåndsinformasjon i denne saken. Mine tilbakemeldinger gikk til sjefene i Aalesund den gangen, sier Normark.

– Hva tenker du om at han skriver «stakkars mann»?

Rensvik om Riise

- Han fortjener skryt. Jeg synes det han har oppnådd er fantastisk, og jeg er stolt av at han kommer fra Ålesund, sier Marianne Rensvik. Hun forstår imidlertid at John Arne Riise kan føle at han ikke får støtte.

– Det har jeg ingen kommentar til. Jeg aner ikke hva han mener, sier Normark, som ikke ønsker å kommentere hvilket forhold han har hatt til Riise i ettertid.

– Mistet kontakten


Aalesund-direktør Henrik Hoff sier at klubben sakte, men sikkert har mistet kontakten med fotballstjernen.

– Til å begynne hadde vi selvfølgelig mer kontakt med Riise, og så har forholdet blitt utvannet med årenes løp. Det er ikke ofte vi snakker sammen lenger nå, sier Hoff.

– Vi har jo hatt noen diskusjoner om overgangsbeløp og sånne ting, men det er jo bare en del av fotballen og forhandlinger, legger han til.

– Har du en oppfatning av at Riise får mye kritikk av sunnmøringer?

– Nei, jeg tror både lederne i Aalesund og sunnmøringer generelt er veldig stolt av det John Arne har fått til, sier Hoff, og legger til:

Støyva om Riise

- Det er jo ikke slik at John Arne Riise har tatt en rekord her i Ålesund da. Det hadde vært annerledes om han spilte på AaFK, men jeg tror de aller fleste i Ålesund unner han dette, sier Jarle Støyva. Han opplever ikke ålesundere som arrogante.

– Men statuen har kommet opp med jevne mellomrom de siste årene. Det var noen motstandere av statuen, og det er nok dét John Arne hinter til mot slutten her. Men jeg vil ikke spekulere i hva han mener med meldingene.

Berit Riise, John Arne Riises mor og tidligere agent, ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.no.

– Ingen kommentar fra meg. Ha en flott kamp i kveld, skriver Riise i en SMS.

Får støtte

John Arne Riise fikk raskt mange støtteerklæringer på Twitter torsdag kveld. Blant dem som skryter av 31-åringen er Aalesund-spiller Jonatan Tollås Nation (22).

«John Arne Riise: Fortjene all den hyllest du får + mye mer. Tidenes beste norske fotballspiller punktum #forbilde #inspirasjon», skriver Nation.

Også folk i Ålesund gir Riise full støtte.

– Han fortjener skryt. Jeg synes det han har oppnådd er fantastisk, og jeg er stolt av at han kommer fra Ålesund, sier Marianne Rensvik.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Sarpsborg 08 vant hele 3-0 over Vålerenga borte i semifinalen i cupen onsdag kveld. De møter vinneren av kampen Molde-Lillestrøm som spiller torsdag.
Se alle målene her.
Se alle målene her.