Opptøyer i Buenos Aires etter VM-tapet

BUENOS AIRES (NRK): Minst 15 politimenn er skadet, og over 60 personer er arrestert, etter opptøyer i Argentinas hovedstad Buenos Aires.

Opptøyer i Buenos Aires etter VM-tapet

Over 60 personer ble arrestert etter nattens opptøyer i Buenos Aires i Argentina.

Foto: Jorge Saenz / Ap

Millioner av argentinere fulgte den spennende VM-finalen og forberedte seg på en gedigen feiring, men da nederlaget var et faktum endte det i stedet med sammenstøt mellom skuffede fotballsupportere og politiet.

En søppelcontainer brenner etter opptøyer i Buenos Aires

En søppelkonteiner står i fyr i sentrum av den argentinske hovedstaden natt til mandag.

Foto: DANIEL GARCIA / Afp

Titusener av mennesker hadde samlet seg ved Obelisk-monumentet i Buenos Aires for å se Argentina spille mot Tyskland i VM-finalen søndag kveld.

Tåregass og vannkanoner

Til tross for Argentinas 1-0-tap, valgte de fleste å feire det argentinske laget med fyrverkeri, flagg og sang.

Utpå natten overtok imidlertid en gruppe fotballpøbler, såkalte barrabravas.

– De stjal alt i butikkene. Bøker, klær, godteri. Og så raserte de teatret, sier David Vargas til NRK.

Han og vennene satt og spiste idet urolighetene brøt ut.

Fotballpøblene kastet steiner og gikk løs på butikker i sentrum av Buenos Aires, og politiet rykket inn for å roe ned situasjonen.

Da steiner og flasker haglet mot politiet, butikker ble rasert, og søppeldunker ble satt fyr på, svarte opprørspoliti med tåregass, vannkanoner og gummikuler.

Barnefamilier søkte tilflukt i restauranter og hoteller, skriver avisen Terra Argentina.

NRK.no ble vitne til at enkeltpersoner kastet flasker som knuste butikkvinduer, at folk gikk rundt i gatene med utstillingsdukker over skulderen og at en godtebutikk ble ramponert og tømt for varer. Den stemningen som hadde preget hele byen tidligere på kvelden, var som blåst bort.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Argentinske fotballpøbler kastet steiner og flasker, tente på søppeldunker og stjal fra butikkene i sentrum av Buenos Aires etter VM-tapet for Tyskland.

Opprørspoliti brukte tåregass mot fotballpøbler i sentrum av Buenos Aires etter Argentinas VM-tap for Tyskland.

Panikk

– Å tape en kamp unnskylder ikke alt dette, sier Jah Stabile, et øyenvitne som NRK.no møter i Avenida Corriente, en av gatene hvor det var sammenstøt mellom argentinske fans og politi.

– Men det er dette som skjer når folk drikker og blir rusa. Det er ikke uvanlig her. Vi er vant til det.

Til tider var det tilløp til panikk da store grupper løp vekk fra politiet.

– Det skjer ganske ofte fordi folk er sinte, og de gjør feil. Det er kaotisk, og vi er ikke stolte av det i det hele tatt, sier Stabile om sammenstøtene.

Stabile og vennene mener at det var langt verre under den økonomiske krisen i landet i 2001, men at opptøyer som nattens, ødelegger for Argentina.

– Vær så snill, ikke fremstill oss som villdyr. Vi er ikke det. Selv om det akkurat i dag kan se sånn ut, sier Stabile.

Ble hyllet

Tidligere på kvelden hadde det argentinske fotballandslaget blitt hyllet i Buenos Aires' gater.

– Jeg er stolt over å være argentiner. Spillerne har brakt etterlengtet glede til Argentina. Jeg vil ganske enkelt takke dem, sier studenten Marcelo Dailoff til Reuters.

Argentina ga Tyskland hard kamp helt til siste sekund. Det var et skuffet argentinsk lag som mottok sølvmedaljene etter VM-finalen, men de kan se frem til å bli mottatt som helter når de kommer tilbake til Argentina.

– Spillerne ga alt. De tapte på best mulig måte, ikke som Brasil, som ble filleristet og ydmyket. Jeg skal til flyplassen for å ta dem imot og takke dem for alt. Det fortjener de, sier 32-årige Lorena Hak.

Argentinske fans samlet i sentrum av Buenos Aires for å se VM-finalen

Mange titusen mennesker samlet seg ved Obelisk-monumentet i sentrum av Buenos Aires for å se Argentina i VM-finalen mot Tyskland søndag kveld.

Foto: DANIEL GARCIA / Afp

Fotballnyheter