Hopp til innhold

Beslutningen United ikke kan vente med

KOMMENTAR: Manchester United er forbløffende forutsigbare under David Moyes, og til sommeren kan de ikke vente og se lenger. Hvilken vei bør de velge?

David Moyes

David Moyes har hatt mange bekymringer i sin første sesong som Manchester United-trener. I kveld spiller laget mot Olympiakos i mesterligaen.

Foto: CARL COURT / Afp

Det begynner for alvor å stramme seg til for David Moyes. Oppgjøret mot Olympiakos kan bli utslagsgivende.

Det siste United-hierarkiet ønsker er å sparke treneren. Men det finnes grenser på hvor lenge dette kan vare

Både fans og styremedlemmer har så langt støttet skotten gjennom tykt og tynt – mest tynt – men selv de mest tålmodige tilhengere vet at trenden før eller siden må snus.

Det finnes få tegn til forbedringer, samme hvor godt man leter. Tapet mot Liverpool i helgen var bekmørkt. Slik situasjonen utvikler seg, begynner klubbens styre å nærme seg en avgjørelse som kan få store langtidskonsekvenser:

Skal Moyes trene klubben neste sesong?

Det siste United-hierarkiet ønsker er å sparke treneren. Men det finnes grenser på hvor lenge dette kan vare.

Skulle Moyes løses fra kontrakten i sommer, vil klubben bryte løftene som ble gitt i begynnelsen av sesongen om en langtidsstrategi og stabilitet. Styret vil sammen med Sir Alex Ferguson i praksis innrømme at en feil ble begått.

Det er ingen ideell løsning. Men den er på enkelte måter den tryggeste. For om Moyes beholdes neste sesong – og resultatene forblir de samme – kan trenden bli vond å reversere.

Stor investering

Alle vet at United-stallen trenger forandringer. Det rapporteres at styret vil gjøre betydelige midler tilgjengelige til spillerkjøp i sommer.

Summene som nevnes varierer mellom en og to milliarder kroner. De eldre og demotiverte vil kastes ut; friskt talent vil hentes inn.

Det virker logisk at signeringene vil reflektere trenerens visjon. Moyes vet måten han vil spille på. Han har en fotballfilosofi. Og han vil gjøre kjøpene sine deretter. Dette kan fort prege klubben i flere sesonger fremover, da United neppe vil handle uten å tenke langsiktig.

Dyre nyervervelser vil signere langtidskontrakter. Det gjør det enda viktigere at de velges med klokskap.

Vil ha forsikringer

Spørsmålet blir da dette: Vil United tørre å bruke så mye penger om det samtidig hersker tvil om at treneren faktisk er riktig mann?

Situasjonen har bare forverret seg

Ingen ønsker å investere milliarder i et prosjekt som går i feil retning. Klubben – for ikke å snakke om investorene – vil ønske forsikringer. De vil vite at om slike penger brukes, vil resultatene endelig forbedres. Det samme gjelder supporterne.

Kan dette garanteres under Moyes? Er det i det hele tatt sannsynlig? Kjøpene av Marouane Fellaini og Juan Mata har ikke overbevist dem som allerede tvilte på om Moyes kan sette storstjerner sammen til et effektivt kollektiv. Skrekkscenarioet er at treneren svir av flere pund og former stallen etter sitt eget ønske – uten at resultatene kommer.

Skjer dette, kan laget få en sterk men ugunstig identitet som tar tid å forandre. Fellaini er et godt eksempel. Spillerkjøpene vil akselerere utviklingen av prosjektet. Da er det viktig at det går i riktig retning.

Negativ utvikling

Det er opp til Moyes å overbevise styret om at laget er på bedringens vei. Det skal sannsynligvis ikke så mye til, for United ønsker ikke å sparke treneren. Lengden på kontrakten hans – seks år – reflekterer en klubb som vektlegger stabilitet og tålmodighet.

Alle på Old Trafford ønsker kontinuitet. Alle ønsker at dette skal fungere. Problemet for øyeblikket er imidlertid at det ikke finnes noe som helst tegn til forbedring.

Det hadde vært annerledes om Moyes gradvis hadde bygget opp laget etter en vanskelig sesonginnledning. Jobben kom alltid til å ville bli vanskelig, men prosjektet ville i det minste være på rett kjøl, og støtten rundt skotten ville vært velplassert.

Alt har blitt verre

Dette er selvsagt ikke tilfellet. Situasjonen har bare forverret seg.

Tapet i Hellas mot Olympiakos ble av mange sett på som sesongens lavpunkt. Nå sitter fansen med 3-0 tapet hjemme mot Liverpool friskt i minnet.

Hovedproblemet er ikke resultatene, men det faktum at det ikke finnes et eneste lyspunkt å fokusere på.

Det kan være at United allerede har begynt å planlegge sommeren med Moyes i tankene. Om det er tilfellet, må det føles risikabelt å tilrettelegge for slike investeringer når absolutt ingenting tyder på at resultatene faktisk vil forbedres.

Handlingslammet

Det som gjør situasjonen ekstra dyster er at Moyes ikke ser ut til å vite hva problemet er. Formkurven daler, men spillestilen forblir den samme. Selv i katastrofekampen mot Liverpool gikk det 76 minutter før de første spillerbyttene kom.

– Det er vanskelig å forklare det, sa Moyes om tapet etter kampen.

Moyes hevder han har andre idéer som vil iverksettes når tiden er inne. Likevel er det merkverdig at ikke flere endringer gjøres når systemet hans så åpenbart ikke fungerer.

Kanskje han refererer til nye spillere, men blir navnene så mye større enn Robin van Persie, Wayne Rooney, Mata og Adnan Januzaj?

Ligner på Everton-stilen hans

Det er fristende å trekke konklusjonen at Moyes har importert den samme spillestilen som han brukte i Everton. Formasjonen er lignende, om ikke den samme.

Fokuset ligger på angrep langs kantene, oppspill og innlegg. Som vi har sett, er dette for forutsigbart, simpelt og endimensjonalt for en stor klubb som United.

Mangelen på variasjon er forbløffende. Mens en trener som Brendan Rodgers har brukt en rekke innovative systemer denne sesongen, har grepene til Moyes vært særdeles begrenset. Det selv når laget skriker etter forandringer.

Den benyttede spillestilen er selvsagt den Moyes behersker best etter 11 år i Everton. Mistanken er at det også er den eneste.

Usynlige nøkkelspillere

Lite tyder på at lagets form vil snu før spillestilen endres. Om Uniteds sesong har lært oss noe, så er det at selv de største stjernene vil slite om systemet er feil.

Mata og Shinji Kagawa er gode eksempler. Begge elsker sonen mellom motstanderens midtbane og forsvar, men laget oppsøker den sjelden.

Det finnes faktisk en video av Kagawa fra den første kampen mot Olympiakos, hvor japaneren stadig roper etter ballen i dette rommet. Han blir oversett gang på gang.

Dette handler ikke om svake medspillere. Det handler om den offensive samhandlingen Moyes prøver å skape, og hva som vektlegges på treningsfeltet.

Har mistet form og selvtillit

Det samme er tilfellet med spissene.

I Everton brukte Moyes ofte angripere som enten var raske eller sterke i lufta. De inkluderte Andrew Johnson, Jermaine Beckford, Duncan Ferguson, Tim Cahill – og selveste Fellaini. Innlegg og oppspill var effektive våpen på Goodison Park.

Lite tyder på at lagets form vil snu før spillestilen endres

Men ikke på Old Trafford. Ikke med Van Persie og Rooney. De trives når ballen spilles inn i boksen gjennom korte pasninger og smarte kombinasjoner; ikke høye innlegg. De truer ikke bakrom. De er ikke sterke hodespillere. Begge trenger et mer avansert angrepsmønster rundt seg som kan skape avslutningsmuligheter i gunstige posisjoner.

Ingen av dem har plutselig blitt dårlige spillere. De har mistet form og selvtillit på grunn av mangel på gunstige kampsituasjoner. Dette skyldes i stor grad spillestilen, som bestemmes av treneren.

Falske forhåpninger?

Det finnes fortsatt tid for Moyes til å bevise at han kan snu trenden. Vinner United mot Olympiakos sammenlagt – de ligger under 2-0 fra den første kampen – er de klare for mesterligaens kvartfinale; et høydepunkt i en ellers traumatisk sesong.

Om formen fortsetter inn i Premier League-programmet, kan klubbens styre peke på fremgangen som årsak til at treneren bør beholdes. De trenger ikke stort med bevis. Men de vil sannsynligvis trenge noe.

For de som allerede tviler på Moyes, er faren at seier mot Olympiakos kan gi hierarkiet falske forhåpninger til et prosjekt som ikke kommer til å lykkes på lengre sikt. Klubben vil da investere stort i sommer, for så å møte de samme problemene neste sesong.

Sommeren blir et viktig veikryss for United, og det er opp til Moyes å overbevise om at hans retning er den riktige for klubbens fremtid. Oppgaven begynner mot Olympiakos.

David Moyes

Kampen mot Olympiakos blir et viktig veikryss for Moyes, skriver NRK.nos fotballskribent Thore Haugstad.

Foto: YORGOS KARAHALIS / Reuters

Fotball

  • Skadet Messi ute av Argentinas landslagstropp

    Lionel Messi er ikke aktuell for Argentinas kommende privatlandskamper i USA som følge av en hamstringskade.

    Det opplyser fotballforbundet i Argentina mandag.

    Messi pådro seg skaden i kampen mot Nashville i nord- og mellom-Amerikas mesterliga forrige torsdag, og den 36 år gamle fotballstjernen gikk også glipp av Inter Miamis MLS-møte med DC United lørdag.

    «Lionel Messi vil ikke være i troppen til vennskapskampene i USA på grunn av en mindre hamstringskade i det høyre låret pådratt,» skriver forbundet på X.

    Messi er det siste i rekken av forfall for landslagssjef Lionel Scalonis. Roma-spissen Paulo Dybala, Bayer Leverkusens midtbanespiller Exequiel Palacios og Bournemouth-forsvareren Marcos Senesi er også uaktuelle.

    Argentina møter El Salvador fredag i Philadelphia, før Costa Rica er motstander fire dager senere i Los Angeles. (NTB)

    FILE PHOTO: World Cup - South American Qualifiers - Brazil v Argentina
    Foto: Sergio Moraes / Reuters
  • Haugesund-keeper røk korsbåndet

    Haugesund-keeper Amund Wichne fikk mandag den tunge beskjeden om at korsbåndet er røket og at hele sesongen sannsynligvis ryker.

    Det skriver eliteserieklubben på sine hjemmesider.

    Wichne pådro seg skaden under den nylig avsluttede treningsleiren i Spania. Mandag forelå diagnosen.

    26-åringen fra Mandal har røket korsbåndet og må med normal rekonvalens belage seg på seks til ni måneders fravær fra fotballen.

    – Det er selvsagt en veldig tøff beskjed å få som fotballspiller, men Amund har et så sterkt hode og en så sterk mentalitet at han garantert kommer tilbake for fullt, sier Haugesunds sportslige leder Eirik Opedal.

    Haugesund spiller åpningskampen i den nye eliteseriesesongen søndag 31. mars borte mot Odd. (NTB)

    Eliteserien fotball 2023: Odd - Haugesund (1-1)
    Foto: Frederik Ringnes / NTB
  • Overtidsseier sendte Chelsea til semifinale i FA-cupen

    Chelsea fikk tøff kamp av Leicester i kvartfinalen av FA-cupen i London søndag. To scoringer dypt inne i overtiden sørget likevel for avansement.

    Avgjørelsen falt to minutter ut i tilleggstiden da Carney Chukwuemeka spilte vegg med Cole Palmer før han bredsidet inn 3-2-scoringen.

    Like etterpå økte Noni Madueke ledelsen til 4-2 på vakkert vis.

    Før det hadde Chelsea gjort det unødvendig spennende for seg selv etter en god start.

    Litt over tolv minutter var spilt da Nicolas Jackson driblet seg inn i feltet og fant Marc Cucurella med et flatt innlegg. Backen var umarkert på bakerste stolpe og kunne enkelt plassere ballen i det åpne målet.

    Raheem Sterling bommet så på straffe, men gjorde opp for seg like etter da han serverte Cole Palmer foran mål i forkant av 2-0-målet.

    Chelsea styrte komfortabelt mot semifinale, men Axel Disasi skapte ny spenning etter sidebyttet da han leverte en kandidat til årets selvmål.

    Franskmannen var under press da han skulle spille en pasning til egen keeper. Pasningsforsøket var ikke i nærheten av å finne Robert Sánchez og fløy isteden i eget mål.

    Like etter timen spilt kom også utligningen. Stephy Mavididi driblet seg gjennom Chelsea-forsvaret og curlet ballen inn i det lengste hjørnet til 2-2.

    Leicesters Callum Doyle ble sendt av banen like etterpå, og Chelsea utnyttet fordelen med å finne veien til nettmaskene for tredje og fjerde gang i kampen. (NTB)

    Britain Soccer FA Cup
    Foto: Dave Shopland / AP
  • Haaland og Manchester City videre i FA-cupen

    Manchester City er videre til sin sjette strake semifinale i FA-cupen etter 2-0 hjemme mot Newcastle i kvartfinalen lørdag kveld.

    Bernardo Silva scoret kveldens første for hjemmelaget med et skudd via Newcastle-spiller Dan Burn og i mål. Da var det spilt 13 minutter.

    Etter halvtimen spilt var Silva igjen involvert. Portugiseren skar inn fra høyre og skjøt via Newcastles Sven Botman denne gangen, og i mål.

    Dermed stod det 2-0 til City og den ledelsen tviholdt de på kampen igjennom. Erling Braut Haaland spilte 87 minutter for vertene, mens Oscar Bobb kom inn da et knapt kvarter gjenstod av ordinær tid.

    Det har blitt en vane for Manchester City å komme langt i FA-cupen de siste årene.

    Siden Pep Guardiola ble manager for klubben i 2016 har de vært i semifinalen syv ganger. I samme periode har de vunnet turneringen to ganger.

    Manchester Citys semifinalemotstander trekkes søndag.

    Haaland
    Foto: AP
  • Ajer-scoring i tap – Berges Burnley tok viktige poeng i bunnstriden

    Kristoffer Ajer fikk sin første Premier League-scoring for sesongen, men det var ikke nok for Brentford som røk 1-2 mot Burnley.

    Ajer stanget inn 1-2-reduseringen sju minutter før full tid. Det var nordmannens andre Premier League-scoring i karrieren.

    Det ble tøft for Brentford som fikk Sergio Reguilón sendt i dusjen da han laget straffespark etter åtte minutter. Jacob Bruun Larsen sendte Burnley i føringen fra krittmerket.

    Tidligere Molde-spiller David Datro Fofana la på til 2-0 etter en drøy time, før Ajers redusering kom på tampen.

    Det var Burnleys første trepoenger i 2024. Den siste seieren kom mot Fulham 23. desember. Det er åtte poeng opp til trygg plass, og håpet lever så smtt for Sander Berge og co.

    Landslagsspiller Berge spilte hele kampen på midten for Burnley.

    I den andre Premier League-kampen lørdag endte det 1-1 mellom Luton og Nottingham Forest. Chris Wood scoret for Forest før Berry sørget for utligning like før slutt. (NTB)

    Premier League - Burnley v Brentford
    Foto: Peter Powell / Reuters
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven
Terland
Molde-spilleren Emil Breivik måtte bæres ut på båre etter stygg skade i cupfinalen.