NRK Meny
Normal

Ny rapport viser at Trond Fylling hadde dobbeltrolle

Tidligere fotballeder Trond Fylling mottok agenthonorar, samtidig som han representerte Sogndal da keeper Piotr Leciejewski gikk til klubben i 2008, ifølge ny rapport. Sogndal tar selvkritikk.

Trond Fylling

Tidligere fotballeder Trond Fylling mottok agenthonorar, samtidig som han representerte Sogndal da Piotr Leciejewski gikk til klubben i 2008. Det er i strid med NFFs regelverk.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Knut Høibraaten

Boka 'Fotballagenten' førte til at Norges Idrettsforbund startet gransking rundt flere opplysninger som kom frem i boken.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Den tidligere fotballederen i Sogndal er den som kommer dårligst ut i rapporten som ble lagt fram på en pressekonferanse torsdag.

Revisjonselskapet BDO har skrevet rapporten på oppdrag fra Norges Idrettsforbund.

Undersøkelsene ble foretatt etter opplysningene som kom frem i boken «Fotballagenten» skrevet av den tidligere fotballagenten Knut Høibraaten.

Boka førte til korrupsjonsmistanker mot fotballpresident og tidligere Sogndal-leder Yngve Hallén.

Frikjenner Hallén

I boka forteller Knut Høibraaten at den polske FIFA-agenten Marcin Hakman tok kontakt og informerte om at daværende Sogndal-direktør Yngve Hallén og en sportsdirektør ville ha penger under bordet før de signerte keeperen.

Hakman blir sitert på at de ønsket 5000 euro (cirka 40 000 kroner) hver.

En e-post fra Hakam ble publisert i boka som dokumentasjon på påstandane.

Men Hakam avviste den gangen overfor VG at han hadde gitt noen penger under bordet, og kalte beskyldningene for «bullshit».

Rapporten frikjenner Hallen for alle beskyldninger, men kommer med nye opplysninger rundt Trond Fyllings rolle da keeperen Piotr Leciejewski gikk til Sogndal i 2008.

Hadde dobbeltrolle

Yngve Hallén

Fotballpresident Yngve Hallén kan smile etter at han ble frikjent for alle beskyldninger i en ny rapport fra laget for Norges Idrettsforbund.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Ifølge BDO mottok Trond Fylling agenthonorar etter overgangen, samtidig som han har skrevet under papirer som «Head of club» for Sogndal.

Fylling var ikke ansatt i klubben på det tidspunktet, men var innleid som speider i en konsulentrolle.

Ifølge revisjonselskapet skal Fylling også ha mottatt agenthonoraret uten at Sogndal var klar over det.

BDO skriver i rapporten: «Trond Fylling har attestert/godkjent faktura for utbetaling av «agent fee» fra Sogndal til Marcin Hakman hvor en andel av pengene skulle betales videre til han selv. Ingen i Sogndal har nå i etterhånd overfor BDO bekreftet at de var kjent med en slik videre betaling», skriver selskapet.

Sogndal tar selvkritikk

- Det stemmer at vi ikke kjente til det ja, sier daglig leder i Sogndal, Egil Mundal til NRK.

– Du må se på det som rapporten kommer frem med. Det er på det rene at han mottok penger fra agent Marcin Hakman på helt ryddig vis. Samtidig var han innleid som konsulent fra Sogndal fotball i samme periode. Det gir grunnlag til å stille spørsmål på om det var en ryddig prosess, og vi tar det til etterretning, og ser at vi kunne vært mer ryddige, fortsetter Mundal.

I Sogndal sin søknad om klubblisens for 2008 er Fylling ikke oppført blant de personer i klubben som har fullmakt til å binde klubben med sin underskrift.

– Samtidig er det viktig for oss å poengtere at Trond Fylling ikke har misbrukt sin tillit. Fylling har stor lojalitet til klubben og har som mange andre jobbet frivillig for klubben. Det er uheldig at en uryddig prosess får det til å se ut som noe annet, sier Egil Mundal til NRK.

Sender rapporten til fotballforbundet

NRK har vært i kontakt med Trond Fylling som henviser til Sogndal Fotball for ytterligere kommentar.

Opplysningene rundt Fyllings rolle fører nå til at Norges Idrettsforbund sender rapporten videre til både Sogndal og Norges Fotballforbund.

– For NIF har det vært viktig å få bekrefte eller avkrefte mistankene rundt Yngve Hallén. Det er ikke funnet grunnlag for å rette mistanker mot Hallén. Men utredningen har brakt frem en del nye fakta knyttet til administrative forhold. Derfor vil vi oversende rapporten til idrettslaget Sogndal og til fotballforbundet. De må på selvstendig grunnlag vurdere opplysningene, sier assisterende generalsekretær Øystein Dahle i Norges Idrettsforbund.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.