NRK Meny
Normal

Ny rapport frikjenner Hallén

Fotballpresident Yngve Hallén mottok ikke penger under bordet da Piotr Leciejewski gikk til Sogndal i 2008.

Yngve Hallen

Fotballpresident Yngve Hallén blir i en ny rapport frikjent for beskyldningene som kom frem i boka «Fotballagenten - røverhistorier fra fotball-Norge».

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Knut Høibraaten

Knut Høibraaten ga tidligere i høst ut bok der han forteller historier fra sin periode som fotballagent.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Det er konklusjonen i høringsutkastet til en ny rapport som NRK har fått tilgang til.

Den endelige rapporten blir lagt frem av Norges Idrettsforbund på en pressekonferanse på Ullevål stadion kl. 13 torsdag.

Det betyr at fotballpresident Yngve Hallén blir frikjent for alle beskyldninger som kommer frem i boka til fotballagenten Knut Høibraaten som er utgitt av Kagge forlag.

– Ventet konklusjon

Revisjonsfirmaet BDO har laget rapporten på oppdrag fra Norges Idrettsforbund, og skriver i sammendraget i høringsutkastet:

– BDO har ikke mottatt informasjon som kan bekrefte opplysningene i Høibraaten sin bok om at nåværende fotballpresident Yngve Hallén mottok «penger under bordet» i forbindelse med Piotr Leciejewski sin overgang til Sogndal fotballklubb i 2008, skriver de i rapporten.

Yngve Hallen sier at konklusjonen var ventet.

– Dette bare bekrefter det som jeg har sagt hele veien at det ikke har vært slike forhold. Det har ikke skjedd noe ureglementert rundt hvem som har mottatt penger i Sogndal i den saken, sier Yngve Hallen til NRK.

Ønsket 5000 euro

Erling Kagge

Forlegger Erling Kagge beklager at det er blitt oppfattet som at Yngve Hallén har mottatt penger under bordet.

Foto: Holm,Morten / NTB scanpix

I følge revisjonsfirmaet BDO har de gjennomført en begrenset faktautredning.

Undersøkelsene ble satt i gang etter opplysningene som kom frem i boka «Fotballagenten - røverhistorier fra fotball-Norge» av Knut Høibraaten.

I boka forteller Knut Høibraaten at den polske FIFA-agenten Marcin Hakman tok kontakt og informerte om at daværende Sogndal-direktør Yngve Hallén og en sportsdirektør ville ha penger under bordet før de signerte keeperen.

Hakman blir sitert på at de ønsket 5000 euro (cirka 40 000 kroner) hver.

En e-post fra Hakam ble publisert i boka som dokumentasjon på påstandane.

Men Hakam avviste den gangen overfor VG at han hadde gitt noen penger under bordet, og kalte beskyldningene for «bullshit».

Knut Høibraaten har også senere sagt at han ikke vet hvem som kan ha mottatt de svarte pengene, og at han har følt seg misforstått i media.

Yngve Hallen har varslet søksmål mot Kagge Forlag etter boka.

– Alle spørsmål rundt søksmålet henviser jeg til min advokat, sier Hallen.

– Det er viktig når beskyldninger kommer mot sentrale personer i fotball-forbundet at vi gjennomgår det på en ordentlig måte. Og at vi opprettholder tilliten vi skal ha. Det er derfor denne rapporten er bestilt også. Og da er det kjekt at det kommer en konklusjon så raskt, fortsetter han.

– Har du planer om å snakke med forfatter Knut Høibraaten etter dette?

– Dersom jeg skal ha en dialog med noen så er det Erling Kagge, sier Hallén.

Kagge forlag føler seg misforstått

– Vi er glade og lettet over rapporten fordi BDO har verifisert e-postutvekslingen som handlet om mulige svarte penger som ekte, sier forlagssjef Erling Kagge til NRK.

– Den aktuelle delen av boken handler om en ukultur i Sogndal Fotballklubb, og det bekrefter rapporten i betydelig grad at det har vært. Verken fra forlaget eller i boken er det påstått at Ynge Hallen har mottatt penger under bordet, så jeg er ikke overrasket over at granskningen ikke finner en slik sammenheng, sier Kagge.


– Hvordan forklarer du da at det har blitt oppfattet som om dette står i boken?


– Det har vi også lurt på. Enkelte har lest boken uten å ha fått med seg at det står ettertrykkelig at forfatter ikke kan bevise at Hallen har mottatt penger under bordet. Vi beklager det, sier Erling Kagge.


Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.