Normal

Idrettsprofessor: – Siste ord ikke sagt i saken

Norges Idrettsforbund griper inn for å se om Stabæk handlet riktig da de valgte å beholde Stabæk-trener Øyvind Eide.

Leni Larsen Kaurin

Leni Larsen Kaurin mener Stabæk-ledelsen har opptrådt uprofesjonelt.

Kommunikasjonssjef i NIF, Per Tøien

Kommunikasjonssjef i NIF, Per Tøien.

Foto: Geir Owe Fredheim / NIF

Mandag ble det klart at klubbstyret i Stabæk beholder Øyvind Eide som Stabæk-trener – selv om de innrømmer at oppførselen overfor Leni Larsen Kaurin har vært et overtramp.

Treneren ble ilagt en skriftlig advarsel.

Tar saken på alvor

Norges Idrettsforbund vil nå kontrollere at Stabæk handlet riktig da de valgte å beholde Øyvind Eide som trener, forteller kommunikasjonssjef Per Tøien.

– De som måtte føle seg seksuelt trakassert i norsk idrett skal vite at vi prøver å ta sakene deres på alvor. I denne konkrete saken vil vi ta kontakt med Norges Fotballforbund (NFF) for å få greie på saksgangen, sier Tøien til NRK.

– Det er viktig å finne ut hva som har skjedd. I sånne sammenhenger er det den sterke part som har ansvaret. Det er generelt, jeg kan ikke si hva som har skjedd i denne saker, forteller han.

– Siste ord ikke sagt

Stabæks avgjørelse om å beholde Øyvind Eide som trener møter imidlertid sterk kritikk av Jorunn Sundgot-Borgen, som er professor ved Seksjon for idrettsmedisinske fag på Norges Idrettshøgskole.

– Hvem skal nå tørre å melde en sak etter at de har opplevd hvordan denne saken har blitt håndtert. Jeg tror svært få, både kvinnelige og mannlige utøvere, som utsettes for den type adferd vil melde inn sakene sine etter dette, sier hun til NRK.

Jorunn Sundgot-Borgen

Idrettsprofessor Jorunn Sundgot-Borgen mener idretten bør undersøke saken grundig.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Borgen mener at idretten bør ta et grundig oppgjør med denne konkrete saken.

– Det finnes klare regler for hvordan slike saker skal håndteres. Jeg skjønner ikke annet enn at siste ord i denne saken ikke kan være sagt, mener hun.

–Har opptrådt uprofesjonelt

Leni Larsen Kaurin mottok beskjeden om at trener Øyvind Eide får fortsette i Stabæk med vantro mandag kveld.

Hun mener at klubben fraskriver seg alt ansvar i denne saken (se også video lenger nede i saken).

– Han kan si unnskyld og så er det greit. Det sitter litt i, sa Kaurin til NRK mandag.

– Jeg mener Stabæk-ledelsen har opptrådt uprofesjonelt. Nå skjønner jeg hvorfor ingen tør å varsle om slike overtråkk. Du blir jo ikke tatt på alvor. Er det virkelig slik at man må kunne dokumentere voldtekt før man blir tatt på alvor, var hennes reaksjon på Stabæks avgjørelse om å beholde treneren.

– Beslutningen står fast

NRK.no konfronterte Stabæk-styreleder Espen Moe med Kaurins uttalelse mandag kveld. Da hadde han denne kommentaren:

– Vi ønsker ikke å inngå i en polemikk med Leni gjennom mediene. Vi kan bare beklage at hun opplever det slik. Vi står fast ved vår beslutning, sier Moe.

Leni Larsen Kaurin er svært skuffet over at Stabæk lar trener Øyvind Eide, som har innrømmet å ha oppført seg upassende overfor Kaurin, får fortsette i jobben.

VIDEO: Kaurin skuffet over Stabæk: - Han burde fått sparken.


Fotballnyheter