Hopp til innhold

Møt den mektigste agenten i fotball

KOMMENTAR: Overgangsmarkedet i Europa har nådd et punkt hvor de fleste storkjøp drives av én og samme person. Slik opererer Jorge Mendes, den mektigste agenten i fotball.

Jorge Mendes

MEKTIG: Fotballagent Jorge Mendes.

Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / Afp

Det virker i utgangspunktet som en merkelig overgang. Falcao har vært en skygge av seg selv siden den alvorlige kneskaden han pådro seg i en fransk cupkamp i januar 2014.

Spissen scoret fire mål på 26 ligakamper for Manchester United forrige sesong.

Prestasjonene for Colombia i Copa América denne sommeren har gitt få tegn til bedring hos 29-åringen.

Likevel henter Chelsea hente ham på lån. Falcao er heldig som får en ny sjanse.

Hvorfor?

Hvorfor? De har stort sett investert i unge spillere de siste årene, som enten har blomstret eller blitt solgt videre for profitt. Aldrende aktører med høye lønninger har ikke fått kontraktene sine fornyet.

Og Roman Abramovitsj bør ha blitt klok av skade etter kjøpene av superspisser som Fernando Torres og Andrej Sjevtsjenko.

Så det gir lite mening å hente Falcao. Men når agenten din heter Jorge Mendes, er alt mulig.

Jorge Mendes og Falcao

Jorge Mendes sammen med Falcao, som skal spille for Chelsea neste sesong.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Mendes representerer nemlig også José Mourinho og har forhandlet overganger til Chelsea i over 10 år. Hans innflytelse alene kan forklare hvorfor Englands seriemestre tar sjansen på en formsvak og skadeskutt spiss som de fleste andre toppklubber behandler med skepsis.

«Hvis jeg kan hjelpe Falcao med å nå sitt gamle nivå, så vil jeg det», sa Mourinho. Det hørtes ut som om han gjorde noen en tjeneste.

Fergusons favoritt

Dette er ikke et isolert tilfelle for Mendes. Overgangsmarkedet blant de europeiske toppklubbene har kommet til et punkt hvor en forståelse av hans kontaktnettverk og arbeidsmetoder er nødvendig om man ønsker et innblikk i dynamikken bak ryktene som dominerer nyhetsbildet. Under overflaten av markedets mørke farvann er det han som styrer de største pengestrømmene.

Ta saker som David de Gea til Real Madrid, Nicolás Otamendi til United, Antoine Griezmann til Chelsea, eller Jackson Martínez til Atlético Madrid. Alle involverer Mendes på et eller annet vis.

Overganger for over 10 milliarder

FOOTBALL/ Hull City v Chelsea - Barclays Premier League

Chelsea-manager Jose Mourinho har hatt mye å gjøre med sin landsmann Jorge Mendes

Foto: Lee Smith / Reuters

Ønsker du gode spillere, går du til ham. Han har kontakter og innflytelse ingen kan matche. Han er energisk, karismatisk, direkte og lojal. Han skryter klientene opp i skyene; nylig beskrev han Cristiano Ronaldo som den beste sportsmannen gjennom tidene. Selveste Sir Alex Ferguson kalte ham den beste agenten han jobbet med.

Han får ting gjort. Rapporter hevder at Mendes har forhandlet overganger til en totalverdi som overgår 10 milliarder kroner.

Dette hadde vært umulig uten forhold til trenere, spillere, direktører og eiere. Dette nettverket har Mendes bygget over en periode på 19 år, helt siden han ved en tilfeldighet møtte keeperen Nuno Espírito Santo i en bar nord i Portugal.

Fra DJ til superagent

Året var 1996. Mendes var på det tidspunktet en mislykket fotballspiller; i stedet for å bli proff hadde han jobbet som DJ og åpnet en videosjappe, samt baren hvor han møtte Nuno.

Dét sammentreffet endte med at Mendes fikset Nuno en overgang fra Vitória Guimarães til Deportivo La Coruña. Hans første klient. Avtalen ga mersmak på agentlivet, og Mendes vokste seg fort stor i Portugal gjennom aggressive trekk og spisse albuer. Flere rivaler beskyldte ham for å stjele klienter. På et tidspunkt skal han ha kommet i slåsskamp med Luís Figos agent, José Veiga, på flyplassen i Lisboa.

Ronaldo

- Cristiano Ronaldo er tidenes beste sportsmann, sier Mendes. Som var sentral i Ronaldos ferd både til Manchester United og Real Madrid

Foto: GERARD JULIEN / Afp

Hans første internasjonale overgang var Newcastles kjøp av Hugo Viana fra Sporting i 2002. Året etter sto han bak Ronaldos ferd til Old Trafford fra samme klubb.

Den avtalen åpnet flere dører. Mendes kom i kontakt med Uniteds daglige leder Peter Kenyon, som like etter dro til Chelsea. Da Mourinho noen måneder senere ønsket seg videre fra Porto, var det Mendes som kunne tilby et møte med Abramovitsj.

Mourinho skrev under for Chelsea, og gjorde Mendes til sin nye agent.

Milliardærenes kamerat

Prosjektet i Chelsea ble et typisk eksempel på hvordan Mendes jobber. Han brukte Mourinho og klubben til å sikre gunstige overganger for sine klienter. Spillere som Paulo Ferreira, Ricardo Carvalho og Tiago ble hentet fra portugisisk fotball. Senere kom Maniche på lån.

Chelsea var ikke de eneste som forhandlet med Mendes. I 2007 dro Nani (fra Sporting) og Anderson (Porto) til United, Pepe (Porto) til Real Madrid og Simão Sabrosa (Benfica) til Atlético Madrid. Da Mourinho tok over Real Madrid i 2010, fulgte Ángel Di María (Benfica), Fábio Coentrão (Benfica), og Carvalho igjen.

Oppskriften var den samme: Mourinho skriver under, og kjøper så Mendes sine spillere.

Prins Albert og Dmitry Rjbolovlev

Monacos russiske eier Dmitry Rybolovlev er en av dem som har fått hjelp av Jorge Mendes' nettverk - her sammen med prins Albert av Monaco

Foto: VALERY HACHE / Afp

Spillergruppen Mendes rår over har satt ham i direkte kontakt med eiere. Han hjalp Monacos styrtrike Dmitry Rybolovlev med rekruttering; sommeren 2013 fikset han lukrative overganger for Falcao, James Rodríguez og João Moutinho. Alle hadde bakgrunn i Porto. Da Carvalho senere var ferdig i Madrid, dro også han til Monaco.

Et lignende prosjekt har funnet sted i Valencia, hvor forretningsmannen Peter Lim har tatt kontroll. De siste 12 månedene har Lim kjøpt Enzo Pérez (Benfica) og Otamendi (Porto), takket være Mendes.

Lagets trener kjenner du til. Han heter Nuno Espírito Santo.

Alle vinner

Det stopper ikke der. Forrige sommer sto Mendes bak så godt som alle store overganger: Rodríguez til Real Madrid, Di María til United, Diego Costa til Chelsea, Eliaquim Mangala til Manchester City. Nylig har Valencia annonsert permanente overganger for Rodrigo, João Cancelo og André Gomes – alle fra Benfica.

Eierne får gode spillere, spillerne går til store klubber, og Mendes tar sin del av kaka. Alle vinner.

I tillegg har Mendes representert forretningsmenn som har investert i spilleres markedsverdi, og som har mottatt fortjenester når de har blitt solgt videre for større summer. Praksisen er kontroversiell og nå bannlyst i flere land, blant andre England, men har vært tillatt andre steder.

Markedet har nå blitt slik at klubber som ikke samarbeider med Mendes ekskluderer seg selv fra en stor gruppe ettertraktede profiler. For de største stjernene er han mannen som kan fikse drømmeovergangen, som Ronaldo til Real Madrid.

For de som sliter kan Mendes sikre nye sjanser de ellers aldri ville fått. Falcao blir neppe det siste eksempelet på akkurat det.

Fotball

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland