Møt den mektigste agenten i fotball

KOMMENTAR: Overgangsmarkedet i Europa har nådd et punkt hvor de fleste storkjøp drives av én og samme person. Slik opererer Jorge Mendes, den mektigste agenten i fotball.

Jorge Mendes

MEKTIG: Fotballagent Jorge Mendes.

Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / Afp

Det virker i utgangspunktet som en merkelig overgang. Falcao har vært en skygge av seg selv siden den alvorlige kneskaden han pådro seg i en fransk cupkamp i januar 2014.

Spissen scoret fire mål på 26 ligakamper for Manchester United forrige sesong.

Prestasjonene for Colombia i Copa América denne sommeren har gitt få tegn til bedring hos 29-åringen.

Likevel henter Chelsea hente ham på lån. Falcao er heldig som får en ny sjanse.

Hvorfor?

Hvorfor? De har stort sett investert i unge spillere de siste årene, som enten har blomstret eller blitt solgt videre for profitt. Aldrende aktører med høye lønninger har ikke fått kontraktene sine fornyet.

Og Roman Abramovitsj bør ha blitt klok av skade etter kjøpene av superspisser som Fernando Torres og Andrej Sjevtsjenko.

Så det gir lite mening å hente Falcao. Men når agenten din heter Jorge Mendes, er alt mulig.

Jorge Mendes og Falcao

Jorge Mendes sammen med Falcao, som skal spille for Chelsea neste sesong.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Mendes representerer nemlig også José Mourinho og har forhandlet overganger til Chelsea i over 10 år. Hans innflytelse alene kan forklare hvorfor Englands seriemestre tar sjansen på en formsvak og skadeskutt spiss som de fleste andre toppklubber behandler med skepsis.

«Hvis jeg kan hjelpe Falcao med å nå sitt gamle nivå, så vil jeg det», sa Mourinho. Det hørtes ut som om han gjorde noen en tjeneste.

Fergusons favoritt

Dette er ikke et isolert tilfelle for Mendes. Overgangsmarkedet blant de europeiske toppklubbene har kommet til et punkt hvor en forståelse av hans kontaktnettverk og arbeidsmetoder er nødvendig om man ønsker et innblikk i dynamikken bak ryktene som dominerer nyhetsbildet. Under overflaten av markedets mørke farvann er det han som styrer de største pengestrømmene.

Ta saker som David de Gea til Real Madrid, Nicolás Otamendi til United, Antoine Griezmann til Chelsea, eller Jackson Martínez til Atlético Madrid. Alle involverer Mendes på et eller annet vis.

Overganger for over 10 milliarder

FOOTBALL/ Hull City v Chelsea - Barclays Premier League

Chelsea-manager Jose Mourinho har hatt mye å gjøre med sin landsmann Jorge Mendes

Foto: Lee Smith / Reuters

Ønsker du gode spillere, går du til ham. Han har kontakter og innflytelse ingen kan matche. Han er energisk, karismatisk, direkte og lojal. Han skryter klientene opp i skyene; nylig beskrev han Cristiano Ronaldo som den beste sportsmannen gjennom tidene. Selveste Sir Alex Ferguson kalte ham den beste agenten han jobbet med.

Han får ting gjort. Rapporter hevder at Mendes har forhandlet overganger til en totalverdi som overgår 10 milliarder kroner.

Dette hadde vært umulig uten forhold til trenere, spillere, direktører og eiere. Dette nettverket har Mendes bygget over en periode på 19 år, helt siden han ved en tilfeldighet møtte keeperen Nuno Espírito Santo i en bar nord i Portugal.

Fra DJ til superagent

Året var 1996. Mendes var på det tidspunktet en mislykket fotballspiller; i stedet for å bli proff hadde han jobbet som DJ og åpnet en videosjappe, samt baren hvor han møtte Nuno.

Dét sammentreffet endte med at Mendes fikset Nuno en overgang fra Vitória Guimarães til Deportivo La Coruña. Hans første klient. Avtalen ga mersmak på agentlivet, og Mendes vokste seg fort stor i Portugal gjennom aggressive trekk og spisse albuer. Flere rivaler beskyldte ham for å stjele klienter. På et tidspunkt skal han ha kommet i slåsskamp med Luís Figos agent, José Veiga, på flyplassen i Lisboa.

Ronaldo

- Cristiano Ronaldo er tidenes beste sportsmann, sier Mendes. Som var sentral i Ronaldos ferd både til Manchester United og Real Madrid

Foto: GERARD JULIEN / Afp

Hans første internasjonale overgang var Newcastles kjøp av Hugo Viana fra Sporting i 2002. Året etter sto han bak Ronaldos ferd til Old Trafford fra samme klubb.

Den avtalen åpnet flere dører. Mendes kom i kontakt med Uniteds daglige leder Peter Kenyon, som like etter dro til Chelsea. Da Mourinho noen måneder senere ønsket seg videre fra Porto, var det Mendes som kunne tilby et møte med Abramovitsj.

Mourinho skrev under for Chelsea, og gjorde Mendes til sin nye agent.

Milliardærenes kamerat

Prosjektet i Chelsea ble et typisk eksempel på hvordan Mendes jobber. Han brukte Mourinho og klubben til å sikre gunstige overganger for sine klienter. Spillere som Paulo Ferreira, Ricardo Carvalho og Tiago ble hentet fra portugisisk fotball. Senere kom Maniche på lån.

Chelsea var ikke de eneste som forhandlet med Mendes. I 2007 dro Nani (fra Sporting) og Anderson (Porto) til United, Pepe (Porto) til Real Madrid og Simão Sabrosa (Benfica) til Atlético Madrid. Da Mourinho tok over Real Madrid i 2010, fulgte Ángel Di María (Benfica), Fábio Coentrão (Benfica), og Carvalho igjen.

Oppskriften var den samme: Mourinho skriver under, og kjøper så Mendes sine spillere.

Prins Albert og Dmitry Rjbolovlev

Monacos russiske eier Dmitry Rybolovlev er en av dem som har fått hjelp av Jorge Mendes' nettverk - her sammen med prins Albert av Monaco

Foto: VALERY HACHE / Afp

Spillergruppen Mendes rår over har satt ham i direkte kontakt med eiere. Han hjalp Monacos styrtrike Dmitry Rybolovlev med rekruttering; sommeren 2013 fikset han lukrative overganger for Falcao, James Rodríguez og João Moutinho. Alle hadde bakgrunn i Porto. Da Carvalho senere var ferdig i Madrid, dro også han til Monaco.

Et lignende prosjekt har funnet sted i Valencia, hvor forretningsmannen Peter Lim har tatt kontroll. De siste 12 månedene har Lim kjøpt Enzo Pérez (Benfica) og Otamendi (Porto), takket være Mendes.

Lagets trener kjenner du til. Han heter Nuno Espírito Santo.

Alle vinner

Det stopper ikke der. Forrige sommer sto Mendes bak så godt som alle store overganger: Rodríguez til Real Madrid, Di María til United, Diego Costa til Chelsea, Eliaquim Mangala til Manchester City. Nylig har Valencia annonsert permanente overganger for Rodrigo, João Cancelo og André Gomes – alle fra Benfica.

Eierne får gode spillere, spillerne går til store klubber, og Mendes tar sin del av kaka. Alle vinner.

I tillegg har Mendes representert forretningsmenn som har investert i spilleres markedsverdi, og som har mottatt fortjenester når de har blitt solgt videre for større summer. Praksisen er kontroversiell og nå bannlyst i flere land, blant andre England, men har vært tillatt andre steder.

Markedet har nå blitt slik at klubber som ikke samarbeider med Mendes ekskluderer seg selv fra en stor gruppe ettertraktede profiler. For de største stjernene er han mannen som kan fikse drømmeovergangen, som Ronaldo til Real Madrid.

For de som sliter kan Mendes sikre nye sjanser de ellers aldri ville fått. Falcao blir neppe det siste eksempelet på akkurat det.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp