Hopp til innhold

Manchester Citys merkelige berg- og dalbane

KOMMENTAR: Manchester City er ett av kun tre lag som ikke har vunnet noen av sine siste seks bortekamper i Premier League. Formen er del av en interessant trend.

Raheem Sterling

BOM IGJEN: Raheem Sterling fortviler etter en ny bom i 0-0-kampen mot Leicester tirsdag - Manchester Citys sjette strake bortekamp uten seier

Foto: Carl Recine / Reuters

Etter de første fem rundene ville de fleste ha spådd at Manchester City skulle toppe tabellen etter halvspilt sesong. De lyseblå hadde tatt full pott uten å slippe inn mål, og virket ustoppelige.

Nå ligger de imidlertid tre poeng bak Arsenal og Leicester, med 36 poeng. Dét er syv færre enn de hadde på samme tidspunkt i fjor.

City er åpenbart fortsatt med i tittelkampen og kan anses som favoritter sammen med Arsenal, men basert på pangstarten er poengsummen lavere enn forventet. De har landets sterkeste stall og det høyeste toppnivået. Få henger med når alt klaffer.

Dette har likevel ikke skjedd ofte. Etter gårsdagens poengdeling i Leicester står de faktisk uten seier på seks bortekamper i ligaen.

Kun Chelsea og Aston Villa har en lignende statistikk.

Savnede stjerner

Vincent Kompany

AVGJØRENDE: Lagkaptein og forsvarsklippe Vincent Kompany har vært helt avgjørende for Citys poengfangst. Han har vært ute med skade i åtte ligakamper denne sesongen

Foto: Jason Cairnduff / Reuters

Den dystre rekken er en del av en formdupp som begynte etter de fem første rundene. Siden dét har City kun vunnet seks av 14.

Skader har vært en faktor. Med Vincent Kompany fra start har de sluppet inn ett mål på åtte kamper; uten har de sluppet inn 19 på 11. David Silva var strålende før han ble skadet, og Sergio Agüero har vært mye borte av samme grunn. Dette er spillere de fleste lag ville savnet.

Samtidig er ikke dette første gang Citys sesong har blitt oppdelt i gode og magre perioder. Ser man tilbake de siste 14 månedene, har de hatt veldefinerte faser med flyt og stabilitet samt strake uker med svak form.

Store variasjoner

Gå du tilbake til oktober og november 2014, finner du en måned hvor City vant én av seks kamper. De tapte 2-1 mot CSKA Moskva og 2-0 mot Newcastle, begge hjemme.

Like etter vant de 11 av 12 kamper, blant annet 2-0 borte mot Roma og 3-2 hjemme mot Bayern München 3-2.

Deretter snudde alt igjen. De neste seks kampene endte med én seier, igjen, og inkluderte et 2-0-tap hjemme i FA-cupen mot Middlesbrough. Kort tid etter fulgte en enda verre periode da de tapte seks av åtte kamper, inkludert to mot Barcelona, men også mot Burnley og Crystal Palace.

Og så, likesom dag følger natt, kom en ny fase med stabilitet. De tok 11 strake seiere. Og det var denne formen som varte inn mot sesongstarten i august.

Alt i alt har forskjellen på prestasjonene vært forbløffende. City har vist en evne til å bygge seiersrekker over en og to måneder, men når disse først brytes, har det gjerne tatt litt tid før de har kommet tilbake på sporet.

Lat drage

Manchester City - Liverpool

VERST PÅ FEM ÅR: Manchester Citys 1-4 mot Liverpool i november var klubbens største hjemmetap siden 2010

Foto: OLI SCARFF / Afp

Dette setter konteksten for den nåværende borteformen, fordi City er inne i en relativt svak periode.

Dette er riktignok ikke et like ekstremt tilfelle, men laget ligger åpenbart et stykke unna maksnivået. Resultatene skaper ingen generell trend som før, da City har vunnet seks av sine åtte siste i ligakamper hjemme, men ikke alle prestasjonene har vært overbevisende. De siste fem ligakampene hjemme har de vaklet mot Southampton og slått Norwich og Swansea takket være mål i det 89. og 92. minutt.

Nederlaget mot Liverpool (4-1) var det største på Etihad siden 2010. Noe slikt kunne neppe skjedd i august.

Joe Hart har sammenlignet laget med en drage som må provoseres før den kommer ut av buret. Meningen er at de kun har spilt for full maskin når de virkelig føler at de må. Talentet ligger der, men mentaliteten varierer. Et eksempel fant sted borte mot Arsenal, hvor de lå under 2-0 for så å storspille de siste 10 minuttene, til ingen nytte.

Det frustrerende for City er at de har kapasitet til å spille slik langt oftere. Nå spørs det hvor lang tid det tar før de er tilbake i sin flytsone.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotball

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland