NRK Meny
Normal

Se statistikken som taler for målløst Norge

Landslagssjef Egil «Drillo» Olsen innrømmer at han har for få målscorere å velge mellom foran VM-kvalifiseringsåpningen mot Island.

Moa i aksjon mot Hellas

Mohammed «Moa» Abdellaoue skal sørge for norske nettkjenninger mot Island, men spissen har en svak målstatistikk i 2012. Her i aksjon under privatlandskampen i fotball mellom Norge og Hellas på Ullevaal stadion 15. august.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Når Norge barker sammen med Island i Reykjavik fredag, har «Drillo» kun tre åpenbare spissvalg på topp.

Mohammed Abdellaoue er pekt ut som soleklar favoritt til å starte oppgjøret, men spissen har ikke imponerende statistikk å vise til:

I 2012 januar har Hannover-spissen scoret to mål på fjorten kamper i Bundesliga. 26-åringen startet 13 av kampene, og samlet spilletid gir ett mål per 437. minutt.

– Jeg registrerer at det blir gjort et poeng at vi har for få spisser, og det er for så vidt noe i dét. Det er ikke flust av veldig gode spisser for tiden, men de vi har her holder et bra nivå, sier Drillo til NRK.

Egil Olsen

Landslagssjef Egil Olsen sier han ikke har mange gode spisser å velge mellom.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Abdellaoue scoret sist mot Śląsk i Europa League-kvalifiseringen 30. august. Siden har «Moa» mistet de to første kampene i sesongstarten på grunn av ryggplager.

  • Hvem synes du bør spille på topp for Norge? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen.

Skal vi tro landslagssjefen har 26-åringen nå ristet skaden av seg.

– Han har sett bra ut på trening nå. Det så ikke ut som han slet med ryggen da i hvert fall, sier «Drillo».

– Bekymrer du deg over skaden?

– Ja, hvis han blir sittende på benken er det naturligvis en stor ulempe for landslaget, svarer landslagssjefen.

«Moa»s tidligere opptredener mot Island er imidlertid positiv lesning: I begge oppgjørene mot Island i forrige EM-kvalifisering ble 26-åringen matchvinner.

Landslagsspissen innrømmer at han trives ekstra godt når Island er motstander.

– Det betyr forhåpentligvis at jeg har med meg gode opplevelser inn mot kampen, og så får vi se hvordan det går fredag. Men jeg liker å spille mot Island, helt klart, sier «Moa».

Men 1-0-målet mot Island i september i fjor er også 26-åringens siste scoring for landslaget.

– Det bekymrer meg ikke. Men jeg skulle gjerne pyntet på målstatistikken for landslaget, sier Hannover-spissen, som har 5 mål på 21 landskamper.

– Er konkurransen om spissplassen god nok?

Ja, det synes jeg. Nå har Joshua King kommet opp, og det gjør oss andre ekstra skjerpet. Det liker jeg, svarer han.

Tynt bak «Moa»

I bakhånd har landslagssjefen Haugesunds Alexander Søderlund (25) og Joshua King (20) som spiller på Manchester Uniteds U19-lag.

Søderlund har like mange landskamper som «Moa» har landslagsmål (5), mens King er tatt ut i troppen for første gang.

Joshua King

Joshua King (20) får muligens en jokerrolle mot Island.

Foto: PAUL ELLIS / AFP

Så langt har Søderlund scoret 10 mål på 21 kamper i eliteserien. King, som ble hentet av «Drillo» på overtid, har kun har 2 mål på 27 kamper i karrieren fra utlån i Preston, Borussia Mönchengladbach og Hull.

– Jeg har ikke sett King i kamp, men han har sett bra ut på trening. Han har også gode referanser fra Per-Joar Hansen på U21-landslaget, sier «Drillo».

Landslagssjefen vurderer 20-åringen som enten spiss eller venstrekant.

– Jeg har sjeldent sett en spiller med så stort potensial når det gjelder hurtighet, kreativitet og uforutsigbarhet, sier «Drillo».

Svekket Island

Ajax-spiss Kolbeinn Sigthórsson har imponerende åtte mål på elleve kamper for Island. Han har riktignok fått lite spilletid for de nederlandske mesterne denne sesongen, men nå ser det uansett ut til at 22-åringen må stå over mot Norge.

– Det er helt klart en svekkelse hvis de mister Sigthórsson. Men de påstår selv at de aldri har hatt et bedre landslag, og de har god spisskompetanse i flere lagdeler, sier Drillo.

Av hele Islands tropp er det kun keeperne Gunnleifur Gunnleifsson og Hannes Þór Halldórsson som til daglig spiller i hjemlig serie.

Raser FIFA-rankingen

Norge dalte ni plasser på FIFA-rankingen i september og ligger nå på 34. plass med 682 poeng.

I VM-kvalifiseringen møter Norge foruten Island også Slovenia, Sveits, Albania og Kypros. Av disse landene er Sveits høyest ranket på 20. plass med 847 poeng. Slovenia ligger fire plasser bak med 784 poeng.

Spania topper fortsatt rankingen foran Tyskland og England.

PS! Mot Island kan «Drillo» velge å sette Tarik Elyounoussi (24) inn på spissplass, men Rosenborg-spilleren vil trolig brukes på enten høyre eller venstre kant.

Fotballnyheter