Hammarby straffes etter tribuneskandale

Gråtende barn måtte leies ut av Tele2 Arena da en gruppe sortkledde menn gikk amok på tribunen under en Superettan-kamp. Arrangørklubben Hammarby er likevel rystet over størrelsen på boten de nå har fått.

Fotballkampen mellom Hammarby og Gais endte i et kjempeslagsmål mellom begge supporterlagene.

SE VIDEO: Her går fotballpøblene amok på den avstengte tribunen på Tele2 Arena. (Video: Magnus Malmsted)

Hammarby dømmes til å spille to kamper uten publikum, samt betale til sammen 270.000 kroner i bot som ansvarlig arrangør av kampen som utviklet seg til en av årets største fotballskandaler i Sverige.

Under Superettan-møtet mellom Gais og Hammarby i Tele 2 Arena for tre uker siden brøt en gruppe på 40-50 sortkledde menn seg inn på en avstengt tribune.

– På grensen til terroristangrep

Gruppen kastet alt fra ølflasker, mynter og stoler som de rev løs fra tribunen ned mot publikum, spillere og dommere, slik du kan se i videoen over. I tillegg ble det løst knallskudd.

– Det var på grensen til et terroristangrep, raste det svenske fotballforbundets talsmann Karl-Erik Nilsson etter hendelsen.

Gruppen kom seg gjennom dører som skulle være låste og klarte å stanse kampen i 50 minutter før vaktene fikk kontroll over dem.

Hendelsen ble omtalt som en av de største fotballskandalene noensinne i Sverige, som har en historie med tribunebråk som er mye verre enn i Norge.

– Satte liv og helse i fare

Fotballforbundets disiplinærnemnd mener arrangørklubben Hammarbys sikkerhetstiltak i kampen var altfor dårlig.

– Vi ser veldig alvorlig på dette. Vi vurderer det dit at de (gruppen) har planlagt angrep mot andre supportere og dermed satte liv og helse i fare, sier disiplinærnemndens talsmann Kenneth Tallinger til SVT Sport.

Hammarby mener på sin side straffen er altfor streng, og peker på at det de mener er tilsvarende hendelser er blitt straffet med langt lavere bøter.

– Straffen står overhodet ikke i stil med det som skjedde. Ved hendelser som vi anser som sammenlignbare med det som skjedde i kampen mot Gais har det blitt dømt bøter på rundt 100.000 kroner, skriver klubben i en pressemelding på sin hjemmeside.

Gråtende barn

Med gjenstander flagrende rundt ørene filmet tilskuer Magnus Malmsted videoen i denne artikkelen. Han forteller at mange rundt ham ble redde og prøvde å komme seg ut av arenaen da gruppen ble stadig mer aggressiv.

Selv bestemte han seg for å filme mest mulig, ettersom han skjønte at det kunne bli viktig å få dokumentert hendelsen.

– Alt føltes fryktelig ubehagelig. Jeg kan ikke forstå hvorfor det blir sånn. 99,9% prosent av de besøkende på Tele2 Arena var der for å se fotball. At en liten del mennesker kan ødelegge så mye er forferdelig trist, sier han.

Gais´ sportssjef var kjapt ute og fordømte sikkerheten på Tele2 Arena.

Han er bekymret for de mange barnefamiliene som var tilstede, og frykter mange nå vegrer seg for å gå på fotballkamp. Flere barn måtte føres gråtende og redde ut av arenaen under gruppens herjinger.

– Jeg synes det er helt sykt det som skjedde. Supporterne kommer seg rundt, de kaster ned stoler, bomber, knallskudd, kall det hva faen dere vil. Barn løper herfra gråtende, raste Lundén overfor Aftonbladet dagen etter kampen.

Fotballnyheter