Hopp til innhold

Fotballpøbler stanset kamp: – Den største skandalen på lang tid

Med stoler og ølflasker flagrende rundt ørene filmet tilskuer Magnus Malmsted den siste fotballskandalen som nå ryster Sverige. Gråtende barn måtte leies ut av Tele2 Arena etter at det brøt ut fullstendig kaos i Superettan-kampen.

Fotballkampen mellom Hammarby og Gais endte i et kjempeslagsmål mellom begge supporterlagene.

SE VIDEO: Her truer fotballpøblene publikum og spillere, mens rasende tilskuere prøver å stoppe opprøret. Tilskuer Magnus Malmsted havnet midt i kaoset, som han filmet med mobiltelefonen sin.

Jeg forsøkte å ikke bli truffet mens jeg filmet, sier Magnus Malmfeldt til NRK.no.

Han havnet ufrivillig midt i det som blir kalt en av de største skandalene i svensk fotball på lang tid. Den oppsiktsvekkende videoen, som du kan se over, viser kaoset som rådet på tribunen da Hammarby og Gais møttes torsdag kveld.

– Ti minutter ut i andreomgang hører vi plutselig en hel del skriking. Jeg merker at det kommer mynter flyvende, og når jeg ser opp ser jeg 20-30 personer, mange av dem maskerte, som har tatt seg inn på den avstengte tribunen over oss, skriver han i et blogginnlegg om hendelsen.

Gråtende barn

Kampen måtte nemlig avbrytes etter at en opprørsk gruppe på nærmere 50 menn tok seg gjennom stengte dører og inn på en tom tribune. Mennene var kledd i sort, og en del av dem hadde på seg masker.

Gruppen oppførte seg truende overfor både andre tilskuere og spillerne på banen, og begynte etter hvert å kaste rundt seg alt fra mynter, ølflasker og til slutt også knallskudd. På et tidspunkt rev de også opp stoler som de hev ned fra tribunen.

– Dette er den største skandalen på lang tid i svensk fotball. Det er fullstendig uakseptabelt, sier Gais' sportssjef Jonas Lundén.

Han er bekymret for de mange barnefamiliene som var tilstede, og frykter mange nå vil vegre seg for å gå på fotballkamp.

– Jeg synes det er helt sykt det som skjedde. Supporterne kommer seg rundt, de kaster ned stoler, bomber, knallskudd, kall det hva faen dere vil. Barn løper herfra gråtende, raser Lundén overfor Aftonbladet dagen etter kampen.

– Fryktelig ubehagelig

Malmstedt skjønte fort alvoret i situasjonen han var havnet midt oppe i, og ble derfor stående med mobiltelefonen i hånden og filme.

– Alt føltes fryktelig ubehagelig. Jeg kan ikke forstå hvorfor det blir sånn. 99,9% prosent av de besøkende på Tele2 Arena var der for å se fotball. At en liten del mennesker kan ødelegge så mye er forferdelig trist, skriver han.

Andre tilskuere reagerte med å skjelle ut pøblene, mens noen prøve å komme seg ut. Ifølge svenske medier måtte flere gråtende og redde barn føres ut av stadionet.

Dommeren stanset kampen og sendte spillerne i garderoben, men politiet slet med å roe ned situasjonen på tribunen. Etter en halvtime bestemte dommeren og lagene seg for å fortsette kampen.

– Vi ble værende der vi satt, men jeg forsøkte å forlate stadionet etter 87 minutters spill. Men da hadde politiet sperret utgangen, og vi måtte vente til en stund etter kampen, sier Malmstedt til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fans

Flere hendelser har opprørt svensk fotball de siste årene. Her har fotballfans løpt på inn på banen i Friends Arena, etter at IFK Gøteborg vant over Djurgården IF i den svenske cupfinalen tidligere i vår. Det oppsto etter hvert knuffing og bråk.

Foto: ERIK MÅRTENSSON / NTB scanpix

Får kritikk for sikkerheten

Nå får arrangøren kraftig kritikk for slett sikkerhet på stadionet.

Ifølge Aftonbladets kilder var det rundt 40-50 politifolk på stadionet, noe de mener er altfor lite. Magnus Lindgren, generalsekretær i Tryggare Sverige, er helt enig i det.

– Vi er bekymret over sikkerheten og logistikken rundt Tele2 Arena. Det er så klart utrolig at en gruppe kan bryte seg gjennom dører som skal være låste og lage så mye bråk som i går, sier han til NRK.no.

Tryggare Sverige er en uavhengig organisasjon som jobber for bedre sikkerhet på idrettsarrangementer. De har de siste årene sett en bekymringsverdig utvikling, spesielt i fotballen.

Sliter med mye fotballbråk

Hendelsen i Tele2 Arena føyer seg inn i en etterhvert lang rekke av alvorlig tribunebråk i Sverige. Fotballen i landet har tidligere innrømmet at de har et stort problem med de såkalte casualsmiljøene rundt enkelte klubber - som har vist seg å være langt større og mer aktive enn de tilsvarende i Norge.

– Har fotballfans i Sverige grunn til å være redde for å gå på kamp?

– Vanligvis ikke, men vi er bekymret når det gjelder Tele2 Arena og Friends Arena (landslagsarenaen i Sverige). Det er fordi det er to nye stadioner hvor alt ikke er helt på plass. Det bygges fortsatt, og sikkerhetstiltakene er ikke helt der de burde være ennå, sier Lindgren.

Tele2 Arena er den nye hjemmebanen til Djurgården og Hammarby, og ble tatt i bruk for første gang i juli. Torsdagens opprør ble dens første.

– I tillegg er vi bekymret for en del enkeltoppgjør, som vi kaller høyrisikoppgjør. Det er typisk derbyoppgjør og lignende. Det er noen kamper i svensk fotball vi som jobber her i Tryggare Sverige absolutt ikke kommer til å gå på som tilskuere, legger Lindgren til.

Khennet Tallinger, talsmann i det svenske fotballforbundets disiplinærnemd, sier til Aftonbladet at de vil vente på rapporter fra kampdelegaten og dommeren før de går videre med saken.

– Etterpå går det ut til klubbene, og deretter tar vi stilling etter å ha gjort en total bedømmelse av hendelsen. Vi bruker å ta en avgjørelse etter 14 dager. Men i dag vet jeg ikke mer om det som har skjedd enn det som står i avisene, sier han.

Fotball