Hopp til innhold

I dag starter «Barcelona-og-Real Madrid-ligaen»

Barcelona og Real Madrid spiller hver sin serieåpning i kveld, og fotballgale Spania følger spent med. Selv ikke spanjolene bryr seg nevneverdig om hvem som kommer på tredjeplass.

Ronaldo Lionel Messi

Du har sett det før: Cristiano Ronaldo (t.v.) og Lionel Messi stilt opp mot hverandre. 'Alt' handler om stjernene i Real Madrid og Barcelona når den spanske ligaen for alvor starter i dag.

Foto: La Liga

Petter Veland

La Liga-ekspert Petter Veland gleder seg til en ny sesong med spansk fotball.

– Det handler om å vinne så mange kamper som mulig for disse to. Uavgjort har blitt det nye tapet, sier Petter Veland til NRK.no.

La Liga-eksperten skal analysere seg gjennom en ny sesong med spansk toppseriefotball for Canal+, og igjen er det fotballgigantene Barcelona og Real Madrid som står i sentrum.

De andre lagene er såpass langt bak de to, at de ikke en gang nevnes som mulige gullkandidater.

Følg kampene:

«Ingen» bryr seg om de andre

For bak Messi og Ronaldo og de andre tekniske vidundrene på «Real» og «Barca», kjemper de andre 18 lagene i de spanske serien febrilsk for oppmerksomheten.

Mens seriekampene til de to gigantene blir sett av TV-seere over hele verden, er interessen for å se på «røkla» nærmest ikke-eksisterende - heller ikke blant spanjolene.

En spansk TV-distributør har offentliggjort seertall fra en seriekamp som ikke omhandlet lagene Barcelona eller Real Madrid for noen år tilbake. Den kampen hadde 47(!) seere totalt i hele Spania – et land med over 40 millioner innbyggere.

– Det er sånn det har blitt, og har vært i en god stund. Folk, selv spanjolene, bryr seg utelukkende kun om de to topplagene, sier Veland.

Forskjellen øker

Mourinho

José Mourinho er klar for en ny sesong med 'Los Galacticos'.

Foto: DANI POZO / Afp

Både på den sportslige siden og den økonomiske siden er Barca og Real enerådende i spansk fotball.

Og gapet mellom de to gullrivalene og de øvrige lagene ser bare ut til å øke.

I fjor endte Real Madrid på rekordhøye 100 poeng. Barcelona var ni poeng bak, mens bronsevinner Valencia endte hele 39 poeng bak seriemesterne.

Året før var avstanden ned til tredjeplasserte Valencia 25 poeng, og året før der igjen, i 2009/2010-seongen var avstanden 28 poeng.

– Sist et lag klarte å skille Barca og Real på tabellen, var da Villareal tok andreplassen i 2007/2008-sesongen. Real vant, mens Barcelona endte på tredje, sier Veland.

Konger på overgangsmarkedet

Det er også enorme forskjeller i hvor mye de øvrige klubbene bruker på spillerkjøp.

I sommer har Barcelona og Real Madrid faktisk brukt mer penger på spillere til sine reservelag enn de andre lagene har brukt på førstelagsspillere.

De beste spillerne i spansk fotball, som ikke allerede spiller for enten Barcelona eller Real Madrid, søker seg vekk fra sine klubber.

Santi Cazorla

Santi Cazorla var meget god for Málaga forrige sesong. Nå er han i Arsenal.

Foto: OLLY GREENWOOD / Afp

Santi Cazorla, Málagas mest fremtredende spiller forrige sesong, har forsvunnet til Arsenal, mens Valencia-backen Jordi Alba gikk til Barcelona under sommerens fotball-EM.

Villareal-spiss Guiseppe Rossi har uttalt at han ønsker seg vekk, det samme har Athletic Bilbao-spiss Fernando Llorente gjort.

– De beste spillerne ønsker seg titler. Den eneste måten de kan få seg det, er ved å enten gå til ett av de to topplagene eller finne seg en klubb i et annet land, sier Veland.

Og å finne seg en klubb i et annet land, er nettopp det mange spanske spillere gjør. De senere årene har flere spanske serieprofiler som ikke spiller for de to seriegigantene, forsvunnet til engelsk fotball:

  • David Silva (Valencia til Man. City)
  • Sergio Agüero (Atlético Madrid til Man. City)
  • David de Gea (Atlético Madrid til Man. United)
  • Fernando Torres (Atlético Madrid til Liverpool (nå Chelsea))
  • Juan Mata (Valencia til Chelsea)
  • Michu (Rayo Vallecano til Swansea)

De øvrige spanske lagene er også gode, for all del. Det beviser resultatene i europaligaen, der fjorårets finale ble spilt mellom Athletic Bilbao og Atlético Madrid. Men uromomentet er at avstanden mellom Real/Barca og de øvrige begynner å bli faretruende stor.

– Hvis La Liga er en konkurranse mellom to lag, noe det er, så er det ikke fordi at resten er en gjeng med esler. I hvert fall ikke ennå, skriver Guardian-journalisten Sid Lowe i en kommentar.

TV-avtale skaper konflikt

På pengefronten er gapet også massivt.

Barcelona og Real Madrid tjener mest i verden og sniker til seg omtrent halvparten av TV-inntektene på 4,4 milliarder kroner (600 mill. euro).

Forrige sesong gikk spillerne til streik på grunn av ubetalte lønninger.

I år var ligastarten nær ved å bli utsatt igjen på grunn av en pågående tvist om TV-rettigheter.

– Det er jo selvfølgelig riktig at de to største og beste klubbene skal få mest TV-tid og mest penger, men at gapet ned til de øvrige skal være så stort, begynner de andre klubbene å irritere seg over, sier Veland.

Málaga er den eneste klubben som har økonomiske muskler til å hamle opp med de to gigantene. Men deres qatarske eier, sjeik Al-Thani, har ikke vært like velvillig med oljepengene foran denne sesongen som den forrige.

– Ønsker man å se Ronaldo og Messi, må man se på La Liga. Men på grunn av deres dominans, på grunn av Real og Barcelonas krefter, får ikke andre gode spillere som spiller for andre lag, mulighet til å vise seg frem, skriver Lowe.

Hvem tar gullet?

Tito Vilanova

Barcelonas nye trener Tito Vilanova vil ta tilbake tittelen i år, tror Petter Veland.

Foto: MANU FERNANDEZ / Ap

Når det er sagt, er den spanske serien fortsatt spennende. For gullkampen og de dramatiske «El Clásico»-oppgjørene lever i beste velgående.

– Det er kanskje den mest spennende gullkampen i hele Europa, men det står alltid mellom de to. Ingen andre lag er i nærheten, sier Veland.

– Hvem vinner i år?

– I det lange løpet er det marginer som kommer til å avgjøre. Det er veldig vanskelig å skille lagene fra hverandre. Magefølelsen min sier at Barcelona vinner, sier Veland.

– Og hvem tar tredjeplassen?

– Valencia igjen. Jeg tror de kommer til å ta flere poeng enn hva de gjorde i fjor. Skulle Valencia vinne serien, tar jeg salto - og jeg kan ikke salto.

Fotball

  • Norsk fotball oppretter eget VAR-utvalg – klubbene kan melde inn situasjoner

    Eliteserieklubbene kan framover be et uavhengig utvalg vurdere episoder som kan forberede videodømmingen i norsk toppfotball.

    Det er en tidligere dommer, en tidligere trener og en tidligere spiller som skal utgjøre det nye VAR-utvalg i NFF.

    Det opplyser generalsekretær Karl-Petter Løken på en pressekonferanse torsdag.

    – Klubbene kan etter hver serierunde melde inn VAR-situasjoner de vil diskutere nærmere, forteller Løken.

    Grepet blir gjort på initiativ fra interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball.

    – Dette er et godt tiltak som vil bidra til økt forståelse for både bruken av VAR og dommerrollen. Det er fint å få andre perspektiver på vår rolle og bruken av VAR, sier dommersjef Terje Hauge.

    – Så håper jeg at klubbene er flinke til å melde inn, slik at vi får en diskusjon og en åpenhet rundt hvordan både spillere, trenere og dommere tenker rundt gitte situasjoner, legger han til (NTB).

    VAR Norge
    Foto: NTB
  • Bild: Rangnick sier nei til Bayern München

    Tyske Ralf Rangnick har avslått tilbudet om å bli ny manager i Bayern München, det melder den tyske avisen Bild.

    Rangnick fortsetter heller som østerriksk landslagssjef, hvor han har kontrakt frem til 2026.

    Han har hatt landslagsjobben i snart to år, og i sommer leder han laget i EM.

    – Jeg vil understreke at dette ikke er en avvisning av Bayern, men snarere en avgjørelse for laget mitt og vårt felles mål. Vi skal gjøre alt for å komme så langt som mulig i EM, sier Rangnick i en uttalelse.

    Thomas Tuchel gir seg i Bayern etter sesongen, og det har lenge blitt spekulert i hvem som vil overta den tyske storklubben.

    65 år gamle Rangnick har vært hovedkandidaten til å overta for Tuchel siden det ble klart at Xabi Alonso fortsetter som manager i Bayer Leverkusen, samtidig som Julian Nagelsmann signerte ny kontrakt med det tyske landslaget i april.

    Rangnick
    Foto: AFP
  • Tyskerne tok innersvingen på Premier League – får en ekstra mesterliga-plass

    Italia og Tyskland er garantert å kunne stille med fem lag i neste sesongs Champions League. Svake europaresultater stoppet England.

    Tidligere i år lå Premier League godt an til å få utvidet kvoten for antall CL-deltakere, men sjansene stupte brått da ingen engelske lag tok seg til semifinale i verken mesterligaen eller europaligaen.

    Der har Tyskland med tre klubber, og onsdag ble Bundesliga sikret å bli blant de to beste ligaene på Uefas ranking for 2023/24-sesongen. Nylig kunne italiensk Serie A juble for det samme.

    Borussia Dortmunds 1-0-seier over Paris Saint-Germain sørget for å ta tyskerne over «målstreken».

    Med resultatet hjalp Dortmund seg selv. Klubben er nummer fem i Tyskland, men er nå sikret CL-spill uansett hva som skjer i de tre siste rundene.

    Til høsten spilles Champions League i et nytt format. Blant nyvinningene er at det deles ut en ekstra plass til de to ligaene som presterte best sesongen før.

    Premier League må som før nøye seg med fire plasser. I øyeblikket innehar Aston Villa 4.-plassen. (NTB)

    Dortmund
    Foto: AP
  • Engelsk dommersjef ønsker VAR-endring: – Vil være nyttig

    Dommerforeningen i England jobber for at VAR-avgjørelser skal forklares over høyttaleranlegget på arenaene i Premier League.

    Det sier PGMOL-sjefen Howard Webb til Sky Sports.

    – Vi ser på det og er åpne for at det kan være noe vi kan ta i bruk. Det vil være veldig nyttig for dommeren å kunne snakke til alle på stadion.

    I dag får tilskuere kun se en tekstplakat på storskjermene. Der står det om det sjekkes for offside, straffe eller rødt kort, men de får ikke flere detaljer. Bilder av situasjoner blir ikke vist.

    – Her er det rom for en forbedring, medgir Webb.

    Fotballens internasjonale lovkomité (Ifab) har klare retningslinjer på at diskusjoner mellom dommere ikke kan kringkastes direkte. Av den grunn ser den engelske dommerforeningen for seg at kamplederne forklarer avgjørelsene når de har vurdert situasjoner på VAR-monitoren.

    En slik kommunikasjon ble benyttet i fjorårets fotball-VM for kvinner. Det er også blitt introdusert i MLS. (NTB)

    VAR
    Foto: AP
  • TV-gigant fortsetter å presse på – ønsker å flytte Premier League-kamper til USA

    Ideen om å spille Premier League-oppgjør på amerikanske arenaer har blusset opp igjen. TV-selskapet NBC jobber for at det blir en realitet.

    Det sier NBC-toppen Jon Miller i et intervju med The Athletic.

    – Vi har hatt samtaler med Premier League. De har vært veldig åpne og mottakelige for å høre på meg.

    Miller er øverste ansvarlig for rettighetskjøp i NBC Sports. Den amerikanske TV-giganten har sendt engelsk toppfotball siden 2013 og skal fortsette å gjøre det i minst fire år til.

    – En gang i framtiden ville jeg elsket å se Premier League starte sesongen her med noen kamper. Dette er noe vi vil fortsette å presse på for å få til. Her er det et amerikansk publikum som gjerne vil se tellende kamper, sier Miller.

    Så sent som i forrige uke sa Premier League-direktør Richard Masters at «døra er på gløtt» når det kommer til å flytte seriekamper til utlandet, men understrekte at det for tiden ikke er noen planer om å gjøre det. (NTB)

    arsenal
    Foto: AP
Erling Braut Haaland