NRK Meny
Normal

Kåfjord: - Omdømmet til FIFA er i stupposisjon

Norges medlem i FIFAs etiske komité, Sondre Kåfjord, mener organisasjonen gjennomsyres av mistillit.

Sepp Blatter

Sepp Blatter under åpningen av FIFA-kongressen tirsdag.

Foto: ALESSANDRO DELLA BELLA / Ap

Den tidligere fotballpresidenten er sterkt bekymret over korrupsjonsanklagene som hagler over Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) for tiden.

- Vi har en organisasjon som er i alvorlige vansker. Den preges av gjensidig mistillit mellom personer, mellom deler av fotballverden og sponsorer er begynt å rasle med sablene, sa Sonde Kåfjord da han var gjest i NRK-programmet "Aktuelt" tirsdag.

- Alt dette gjør at omdømmet til FIFA er i stupposisjon, og det skrikes etter å komme seg ut av den situasjonen, understreker han.

Kan ramme fotballspillet

I programmet fikk Kåfjord spørsmål om han ville betegne kulturen i FIFA som en korrupsjonskultur.

Kåfjord var forsiktig med å bruke en slik karakteristikk, men innrømmet at det var spesielt at hele fire av medlemmene i FIFAs styre enten er dømt eller mistenkt for korrupsjon.

- Det er jo ikke bra, sier han.

- Hvis dette fortsetter, er det ikke lenge før dette vil ramme også fotballspillet, så her må det gjøres noe, sier Kåfjord.

Video 76da9c8c-3249-4a7f-b290-66a8fbc3c4a9.jpg

VIDEO: Se intervjuet med Sondre Kåfjord i 'Aktuelt'.

Presses av sponsorer

Onsdag blir den sittende fotballpresidenten Sepp Blatter trolig gjenvalgt - uten motkandidater. Mohamed Bin Hammam trakk sitt kandidatur etter anklager om korrupsjon.

Les også:

Fire av de seks største sponsorene til FIFA la ekstra press på president Sepp Blatter da han åpnet kongressen i Zurich tirsdag.

Coca-Cola, Visa, Adidas og Emirates Airlines mente Blatter må akseptere store reformer, som kan få det skandalerammede forbundet på rett spor igjen.

Samtidig som Blatter åpnet kongressen i en ishockeyhall i Zurich, jobbet lederne for Det engelske fotballforbundet (FA) med å søke støtte for sitt forslag om å utsette hele valget av ny president.

Norge stemmer trolig for Blatter

Det er ikke trolig at engelskmennene kommer til å få tilstrekkelig støtte for sitt forslag, for selv Jack Warner, den suspenderte visepresidenten, som så sent som mandag mente Blatter måtte stoppes, har skrevet brev til alle forbundene i Karibia, der han ber delegatene gi sin støtte til Blatter ved valget.

Også Norges Fotballforbund kommer etter all sannsynlighet til å stemme for Sepp Blatter, men avgjørelsen om hvordan Norge stemmer, blir ikke tatt før like før det skal velges, og det er helt klart at Norge kommer til å følge Det europeiske fotballforbundet (UEFA).

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.