NRK Meny
Normal

Derfor støtter Norge Blatter

Han leder et FIFA i kaos, og toppledere rundt ham faller som fluer. Likevel, Norge og fotballpresident Yngve Hallén kommer til å gi FIFA-president Sepp Blatter sin fulle støtte i morgen.

Yngve Hallen ny fotballpresident

Yngve Hallén og NFF kommer til å stemme på Sepp Blatter ved presidentvalget

Foto: Morten Holm / Scanpix

Presidentvalget i FIFA onsdag blir ikke noe reellt valg, siden det bare er én kandidat igjen. Man må skrive Joseph S. Blatter på lappen - eller man kan stemme blankt.

Det er ventet at blant annet England vil gjøre dette, for å vise sin avsky mot Blatter.

På balløya er man overbevist om at Qatar fikk VM i 2022 etter bestikkelser , og at Blatter ikke er den rette til å rydde opp i rotet.

Norge vil støtte Blatter

Blatter

Stem på denne mannen eller stem blankt. Det er delegatenes valg onsdag

Foto: Reuters

Norge, derimot, kommer til å gi sin fulle støtte til Blatter. Det sier fotballpresident Yngve Hallén til NRK.

– Vi vurderer å gå med det som er i hvert fall de fleste UEFA-landene ligger på nå, at vi må støtte ham for en ny periode, sier han.

Hallén er imidlertid klar på at Norge krever at Blatter gjør sitt aller ytterste for å bekjempe korrupsjon i organisasjonen, og han krever en sterk president de neste fire årene.

– Stoler du på Blatter, Yngve Hallén?

– Jeg har tiltro til at han kan gjøre en jobb knyttet til dette, og å få startet å rydde opp. At han kommer i mål i løpet av fire år, det er vel naivt å tro. Her er det 208 medlemsorganisasjoner fra hele verden, med helt forskjellige kulturer, som skal gå i takt for å rydde opp.

Heiberg: – Må skje noe brutalt

IOK-medlem Gerhard Heiberg

IOCs Gerhard Heiberg.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Gerhard Heiberg, som sitter sammen med Blatter i Den internasjonale olympiske komite, er klinkende klar på at Blatter har en stor jobb foran seg.

– Foreløpig synes jeg ikke han har håndtert dette særlig brukbart, sier Heiberg til NRK.

Han mener Blatter nå først må bli gjenvalgt, så må han jobbe intensivt for å rydde opp.

– Her må det skje noe brutalt, for her er det nok en del som har svin på skogen. De må ut av de forskjellige organer i FIFA, og det bør skje fort.

– Han er ikke fornøyd med seg selv

Hallén var nylig på et UEFA-møte der Blatter også var. FIFA-presidenten talte da offensivt og varmt for kampen mot korrupsjon og kampfiksing.

Men om sin egen innsats forut for skandalene som har boblet til overflaten i FIFA den siste tiden, var Blatter langt mer vag, ifølge Hallén.

– Det tar jeg som et klart uttrykk for at heller ikke Blatter er fornøyd med egen innsats knyttet til den jobben den siste tiden, og det har gjort at fotballen har fått dette fokuset, og har problemer med omdømmet sitt nå, sier Hallén til NRK.

FIFA-kongressen, der ny president skal velges, starter tirsdag. Onsdag er det valg av president. Mohammed Bin Hammam trakk seg som Blatters motkandidat natt til søndag, bare timer før han skulle høres om korrupsjonsanklagene mot ham.

- Kanskje må kongressen utnevne komiteen

Også Blatter var da under etterforskning for korrupsjon. Han ble frikjent.

Bin Hammam ble suspendert av FIFAs etiske komite, et fem mann sterkt organ som er oppnevnt av FIFA-styret, der blant annet Sepp Blatter sitter.

– Det kan hende at vi i fremtiden må passe på at det er kongressen som oppnevner denne komiteen, slik at det ikke kan komme beskyldninger om at den er partisk, sier Hallén.

PS! Englands fotballforbund (FA) krevde tirsdag formiddag at presidentvalget utsettes, slik at andre kandidater kan lanseres. Det er foreløpig uvisst om dette kravet fører frem.

NRK.no følger situasjonen i FIFA

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.