NRK Meny
Normal

- Her er Englands fem straffeskyttere

Straffetreninger, lure formler og komplekser. Hele England holder pusten og forbereder seg mentalt på en ny straffekonkurranse i åttedelsfinalen mot Tyskland.

Soccer WCup Germany England Again

Paul Gascoigne eskorteres av banen av kaptein Terry Butcher etter England tapte straffesparkkonkurransen mot Tyskland i VM 1990.

Foto: ROBERTO PFEIL / Ap

England ble sendt ut av både VM i 1990 og EM i 1996 etter straffesparkkonkurranser, begge gangene av Tyskland. Det er mer enn nok til å skape komplekser.

I tillegg har flere av de sentrale spillerne på Englands lag bommet avgjørende straffer tidligere - blant annet bommet John Terry en potensielt avgjørende straffe i mesterligafinalen for to år siden, mens både Steven Gerrard og Frank Lampard bommet mot Portugal i forrige VM.

Fem skyttere klare

Ifølge flere britiske tabloider slipper Terry å skyte straffe. Så heldige er ikke Lampard og Gerrard. Begge er på Capellos liste over utvalgte straffeskyttere. Ifølge både The Mirror og Daily Mail skal følgende fem spillere skyte straffer om England spiller uavgjort mot Tyskland:

  • Steven Gerrard
  • Frank Lampard
  • James Milner
  • Wayne Rooney
  • Gareth Barry

Hvem av England-spillerne har størst sjanse for å bomme? Diskutér nederst i saken.

England BEDRE?

Det engelske straffekomplekset er velkjent, men ikke alle kjøper at engelskmennene er dårligere fra 11-meteren. The Sun har gått gjennom alle straffeskudd utført av spillerne i den engelske og tyske troppen de siste fire sesongene, og de engelske spillerne har faktisk truffet en større andel av straffene sine enn tyskerne.

Tysklands spillere har truffet 23 av 29 straffer. Det gir 79 prosent treffsikkerhet.

Englands spillere har truffet 79 av 98 straffer. Det gir 80 prosent treffsikkerhet.

Altså har de engelske spillerne både mer erfaring fra straffemerket og en liten fordel i antall treff.

Les også: Tysk kynisme og engelske tårer

Keeper-duellen

En fordel for England kan også være at tyske Lukas Podolski bommet straffe mot Serbia i gruppespillet. Frank Lampard, på sin side, har bommet sine to siste.

(saken fortsetter under bildet)

frank lampard

Frank lampard bommer straffe i oppkjøringskampen mot Japan.

Foto: DARREN STAPLES / Reuters

Les: Podolski bommet straffe da Tyskland tapte

De to keeperne som sannsynligvis starter kampen, David James og Manuel Neuer, er omtrent like gode til å avverge straffescoringer, men også her har England en liten fordel. James har reddet 37,9 prosent, mens Neuer har reddet 36,4 prosent.

Overfokus?

Ifølge alle de tre britiske avisene har alle de engelske spillerne trent ekstra på straffer nesten hver dag siden de møttes før VM.

Ifølge The Mirror har Capello og assistenttrener Stuart Pearce gått vitenskapelig til verks, og ført statistikk over hvordan spillerne treffer oftest. Avisen skriver videre at spillerne vil få beskjed av Capello hvor de skal skyte i en eventuell straffesparkkonkurranse, siden han har statistikk på hvor de er mest effektive.

Så spørs det om de ikke har overfokusert. Og om det hjelper å ha Stuart Pearce som straffetrener.

Han ble nemlig syndebukk etter han bommet i straffesparkkonkurransen i semifinalen i VM i 1990. Og gjett hvem de spilte mot...

Les også:

Fotballnyheter