Hopp til innhold

VIF-Haakonsen: Vi ønsket Stengel tidlig

SANDVIKA (NRK.no): Vålerengas tidligere sportsdirektør Truls Haakonsen forklarer at klubben var ute etter Herman Stengel tidlig på sommeren i 2011, og at Stabæk-talentet slett ikke ble brukt for å skjule en større overgang for Veigar Páll Gunnarsson.

Stene og Haakonsen

VITNER: Truls Haakonsen (innfelt) er den andre tiltalte i overgangssaken som utspørres av politiadvokat Morten Stene

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Stengel

STABÆK-TALENT: Herman Stengel vitner i rettssaken på torsdag.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Peder Morset

FORSVARER: Peder Morset forsvarer Truls Haakonsen. Bak er Berit Reiss-Andersen, som forsvarer et tidligere styremedlem i Stabæk.

Foto: Svein Olsson, NRK
Haakonsen og Gunnarsson

BEDRE TIDER: Sportsdirektør Truls Haakonsen gratulerer Veigar Páll Gunnarsson etter Vålerengas 3-0-seier over Viking14. oktober 2011. I retten tirsdag sa Haakonsen at han mente Gunnarsson var «null verdt» da de hentet ham til klubben.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix
Da aktørene kom tilbake etter lunsjpausen, ga tidligere Stabæk-styreleder Lars Holter-Sørensen en kameratslig klapp på skulderen til Truls Haakonsen. Den tidligere sportsdirektøren i Vålerenga inntok vitneboksen klokken 13.52 tirsdag ettermiddag.

Haakonsen er den andre av de tiltalte som vitner i saken. Tidligere på dagen hadde sportslig leder i Stabæk, Inge André Olsen, avsluttet sitt vitnemål.

Les også: SMS: Ikke si et ord om Veigar-overgangen

Truls Haakonsen opplyste i sin frie forklaring at han totalt har vært ansvarlig for 150 spilleroverganger i Norge og utlandet.

Han forklarte seg med høy og klar røst, og ba flere ganger om ordet for å gi sin versjon.

Var interessert i tre spillere

Han sa Vålerenga tidlig hadde en interesse for Stabæk-talentet Herman Stengel. Etter å ha fått nyss i Stabæks økonomiske problemer, drøftet Vålerenga mulige kjøp fra den kriserammede Bærums-klubben.

– Etter en europacupkamp 14. juli diskuterte vi i Vålerenga hvilke spillere som kunne være aktuelle. Vi ble i utgangspunktet enige om tre spillere: Veigar Páll Gunnarsson, Vegar Eggen Hedenstad og Herman Stengel, fortalte Haakonsen.

Vålerengas primære ønske var en kombinasjon av Veigar Páll Gunnarsson og Vegar Eggen Hedenstad.

En e-post fra VIFs økonomisjef Rune Riberg ble vist i retten. Der foreslår han å betale 7 millioner kroner for de to. Fordelingen oppgitt i e-posten viser 1,5 million kroner for Gunnarsson og 5,5 milioner kroner for Hedenstad.

– Martin Andresen foreslo opsjonsavtalen

Men Stabæk var ikke interessert i å selge Hedenstad. Dermed ble søkelyset satt på Herman Stengel. Haakonsen sa, som Inge André Olsen, at Martin Andresen foreslo opsjonsavtalen.

– Etter litt tautrekking ble vi enige om en opsjon på 4 millioner kroner, fortalte Haakonsen.

Selv om avtalen for å kjøpe ut Stengel var på 10 millioner i 2011, 12,5 millioner i 2012 og 15 millioner i 2014, mente Vålerenga at de kunne få ham langt billigere, hevdet Haakonsen

– Vi regnet med at vi ville forhandle ned prisen utpå høsten, Stabæks økonomiske situasjon tatt i betraktning, sa Haakonsen.

Forklaringen går dermed rett i strupen på påtalenemndas vurdering av opsjonen og prisene VIF eventuelt måtte ut med.

I den hemmelige innstillingen fra påtalenemnda omtales opsjonsavtalen klubbene inngikk for Herman Stengel som «ansvarsløs gambling», vilkårene som «kommersielt helt urealistiske» og avtalen som «grov overprising».

Påtalenemnda i NFF har gjennomført sin granskning parallelt med politiets undersøkelser. Domsutvalget i NFF avventer avgjørelsen til rettssaken er over.

Bakgrunn: Dette må retten få svar på i overgangssaken

Haakonsen sablet ned Gunnarsson-verdi

Truls Haakonsen forklarte i retten at han aldri ville betalt mer enn 1,5 millioner kroner for Stabæks Veigar Páll Gunnarsson.

– Da Stabæk ønsket 3 millioner kroner, svarte jeg at han var null verdt siden han var 31 år og krevde høye lønninger, forklarte Haakonsen.

Påtalenemnda mener verdien av Gunnarsson er holdt kunstig lav for å holde penger unna den franske klubben Nancy, som hadde krav på halvparten av overgangssummen.

– Det er null koblinger mellom disse avtalene, sa Haakonsen flere ganger.

Forsvarte opsjonsavtalen

Mandag og første halvdel av tirsdagen forklarte Stabæks sportslige leder Inge André Olsen seg blant annet om den kontroversielle opsjonsavtalen for Herman Stengel. Ifølge Olsen var det Vålerenga og trener Martin Andresen som tok initiativ til å sikre seg opsjonen etter å ha måtte takke «nei» til Stabæks millionkrav.

Avtalen ble landet under et møte med Andresen og tidligere VIF-sportsdirektør Truls Haakonsen 18. juli, ifølge Olsen. Da ble partene enige om opsjonsavtalen, kjøp av Veigar Páll Gunnarsson og en utlånsavtale for Vålerengas Dawda Leigh, som senere strandet.

– Møtet på Telenor arena 18. juli er helt sentralt. Det er her avtalen inngås og det er her bedrageriet skal ha skjedd. Og det kan jeg ikke se at aktoratet har funnet bevis for, sa forsvarer Ole Petter Drevland til NRK.no.

Politiet: Stabæk prisvurderte Gunnarsson til 6 millioner før salget

Spørsmålet retten skal ta stilling til, er om prisen på Stengel-opsjonen var reell, eller om beløpet var en fordekt overgangssum for Gunnarsson. Den franske klubben Nancy hadde nemlig krav på halvparten av overgangssummen.

Politiet mener Stabæk og Vålerenga holdt prisen på Veigar Páll Gunnarsson nede ved å bli enige om en unaturlig opsjonspris for Herman Stengel.

Fotball

 • Sønstevold legger opp som fotballspiller: – Ekstremt stolt

  31 år gamle Anja Sønstevold gir seg med toppfotball. Hun har spilt i Italia de siste sesongene.

  Sønstevold skriver selv om avgjørelsen på Instagram.

  – Jeg er ekstremt stolt og utrolig takknemlig for karrieren min, skriver hun.

  Sønstevold fikk 31 landskamper for Norge. Den siste kom mot Filippinene i VM i fjor. Hun står med til sammen 68 aldersbestemte landskamper.

  Hun startet karrieren i Grei før hun gikk til Kolbotn. Deretter var det seks sesonger i LSK Kvinner før turen gikk utenlands til Fleury 91, Inter og Roma.(NTB)

  Em i fotball for kvinner 2022
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Nusa og Vetlesen ligamestere i Belgia

  Landslagsspillerne Hugo Vetlesen og Antonio Nusa kunne til slutt juble for seriegull med Club Brugge etter 0-0 mot Cercle Brugge.

  Det ene poenget var nok for å holde seg foran Union Saint-Gilloise som vant sin kamp mot Genk 2-0.

  Vetlesen startet kampen og ble tatt av helt på tampen. Nusa kom inn de siste 20 minuttene. Jesper Daland spilte hele kampen i gjestenes midtforsvar.

  Ronny Deila startet sesongen som Brugge-sjef, men han fikk sparken etter en lang rekke med skuffende resultater. Nicky Hayen har overtatt ansvaret.

  t2co-ep70oM
  Foto: NTB
 • Scoret hat-trick - la press på Sørloth

  Fredag kveld vant Girona 7-0 hjemme mot allerede nedrykksklare Granada. Ukrainske Artem Dovbyk scoret tre for hjemmelaget, hvorav to av Dovbyks scoringer kom på straffespark.

  Dermed har han ett mål mer enn Alexander Sørloth på toppscorerlisten i La Liga.

  Dovbyk har scoret 24 mål, mens Sørloth har scoret 23. Til Sørloths fordel har han fortsatt én kamp til gode, mens Dovbyk er ferdigspilt for sesongen.

  Dermed kan nordmannen ende som ensom toppscorer, dersom han scorer to eller flere mål borte mot Osasuna lørdag.

  Jude Bellingham er nestemann på listen bak de to spissene, men med sine 19 mål, må han score minst fem mål for å ta den gjeve toppscorertittelen.

  Dovbyk
  Foto: AFP
 • KFUM Oslo nære sjokkseier mot Bodø/Glimt

  Nyopprykkede KFUM Oslo sjokkerte borte mot serieleder Bodø/Glimt fredag kveld, men det holdt kun til 2-2.

  KFUM skapte de første farlighetene drøye ti minutter ut i kampen med en heading like over mål.

  Etter 18 minutter fikk hjemmelaget en dobbeltsjanse da de vant ballen høyt oppe på egen banehalvdel. Men dessverre for Bodø/Glimt klarte verken August Mikkelsen eller Håkon Evjen å få skuddene i mål.

  Like før pause tok Bodø/Glimt ledelsen. Jens Petter Hauge forserte ned langs venstrekanten og inne i feltet fant han Albert Grønbæk, som satte inn sitt syvende ligamål fra kort hold.

  På overtid av førsteomgang svarte likevel KFUM. En lang ball i bakrom nådde Petter Nosa Dahl, som er på lån fra nettopp Bodø/Glimt, banket ballen i mål via tverrliggeren. Dermed stod det 1-1 til pause.

  – Det var fantastisk å sette den scoringen der. Få noen til å spise ordene sine litt, sa utleide Nosa Dahl til TV, uten å utdype noe mer.

  – Det er for dårlig over hele linja, sa Bodø/Glimt-kaptein Patrick Berg til TV 2 om førsteomgangen.

  KFUM yppet seg også etter hvilen, og etter 64 minutter sendte Johannes Nunez bortelaget i ledelsen med ett skudd i nærmeste hjørne.

  Da måtte hjemmelaget opp og frem, for å unngå sitt andre strake hjemmetap.

  Nino Zugelj tok ansvar og fosset fremover, før han spilte fri Hauge foran mål. Sistnevnte gjorde ingen feil og utlignet etter 75 minutter.

  Begge lag hadde gode muligheter til å ta alle tre poengene mot slutten, men uten å score. Uavgjort gjør at Bodø/Glimt fortsatt leder serien, mens KFUM befinner seg på 5. plass.

  Eliteseriekampen i fotball mellom Bodø/Glimt og KFUM på Aspmyra stadion i Bodø.
  Foto: NTB
 • The Guardian: Ten Hag får sparken etter FA-cupfinalen

  Uavhengig av hvordan det går i lørdagens FA-cupfinale mot byrival Manchester City, så skal Manchester United ha bestemt seg for å sparke Erik ten Hag som manager.

  Det skriver The Guardian fredag.

  Fremtiden til ten Hag har vært diskutert i lang tid. Denne sesongen ledet han Manchester United til åttendeplass i Premier League, deres svakeste ligaplassering siden 1990.

  Uniteds siste håp for å få en europaplass er ved å vinne FA-cupfinalen på Wembley lørdag. Selv ikke det vil redde ten Hag, skriver The Guardian.

  På torsdagens pressekonferanse ble ten Hag spurt om fremtiden, og begynte da sitt svar med at han hadde ingenting å si.

  – Jeg fokuserer bare på jobben jeg må gjøre. Det er først og fremst å vinne kampen på søndag, og deretter å fortsette å jobbe med prosjektet, sa ten Hag.

  Den nederlandske 54-åringen har vært manager for Manchester United siden sommeren 2022. På sine to år i klubben har han så langt vunnet ett trofé: ligacupen i fjor.

  The Guardian skriver at United har sett på Thomas Tuchel, Mauricio Pochettino, Kieran McKenna, Graham Potter og Thomas Frank som kandidater som potensielt kan ta over for ten Hag.

  FILE PHOTO: Premier League - Manchester United v Newcastle United
  Foto: Molly Darlington / Reuters

Politiet knyter valdshendingar til fotballsupporterar: – Ikkje akseptabelt

Rubiales sier opp som fotballpresident: – Jeg kan ikke fortsette