Hopp til innhold

Mars: Verdt 250.000. August: Verdt opptil 19 mill

I mars 2011 var Herman Stengel priset til 250.000 kroner. I august samme år gjorde Vålerenga en avtale der Stabæk-spilleren ble verdsatt til inntil 19 millioner kroner.

Gunnarsson og Stengel

Herman Stengel var 'grovt overpriset' i avtalen mellom Stabæk og Vålerenga i saken som også omhandlet Veigar Pall Gunnarsons overgang mellom klubbene i 2011

Foto: Solum, Stian Lysberg, Gorm Kallestad / Scanpix

Det går fram av innstillingen fra Norges Fotballforbunds påtalenemnd i den omstridte overgangssaken mellom Vålerenga og Stabæk. Innstillingen er hemmelig, men Finansavisen har fått tilgang til den.

Saken begynner i Asker og Bærums tingrett mandag.

– Alvorligere enn Mikel-saken

Påtalenemnda mener denne saken er mer alvorlig enn Mikel-saken fra 2006. Den endte med at Lyns daværende direktør Morgan Andersen fikk ett års betinget fengsel for å ha forfalsket kontrakten til stortalentet John Obi Mikel, og for falsk politianmeldelse.

Der omtales opsjonsavtalen klubbene inngikk for Herman Stengel som «ansvarsløs gambling», vilkårene som «kommersielt helt urealistiske» og avtalen som «grov overprising».

Opp til 19 millioner kroner

Tallene bygger på at Vålerenga hentet Veigar Páll Gunnarsson fra Stabæk for én million kroner, og betalte samtidig fire millioner for en opsjon på kjøp av den da 16 år gamle Herman Stengel.

I tillegg skulle Vålerenga betale 12,5 eller 15 millioner kroner for Stengel den dagen de hentet ham til klubben.

Det blir til sammen maksimalt 19 mill kroner. Det er beløp som man ikke har sett maken til mellom norske klubber, med et mulig unntak for John Carews overgang fra Vålerenga til Rosenborg i sin tid, mener påtalenemnda.

"Kjøpesummen skulle skjules"

Det er dette påtalenemnda i NFF reagerer på. De mener at Vålerengas opsjonsavtale skulle brukes som et "regnskapsmessig grunnlag" for kjøp av Gunnarsson, slik at kjøpesummen skulle skjules.

Den franske klubben Nancy, der Gunnarsson hadde spilt før han returnerte til Stabæk, skulle nemlig ha halvparten av summen når islendingen ble solgt videre. Det var derfor i Stabæks interesse å holde salgssummen så lav som mulig, mener nemnda.

– Det er «hevet over rimelig tvil at den reelle kjøpesummen for VPG (Veigar Páll Gunnarsson, journ.anm.) ble forsøkt kamuflert for å forsøke å unndra midler som Stabæk skulle ha betalt til Nancy», skriver påtalenemnda i sin hemmelige innstilling.

Nei til 2,5 mill – ja til 1 mill

Så seint som i mars samme år vurderte Stabæk om de skulle bruke 250.000 kroner for en 15-åring med salgspotensiale. Det går fram av en rapport fra Stabæks sportslige utvalg.

Deretter nevnes Stengel bare en gang (at han vurderer å signere for Stabæk) i styreprotokoller og i referatene fra sportslig utvalg, ifølge påtalenemnda.

Nemnda finner det også merkelig at Stabæk takket nei til et tilbud fra Rosenborg på 2,5 millioner for Gunnarsson. I stedet gikk han til Vålerenga for 1 million.

– Vi har ikke gjort noe galt

Tidligere styreleder i Stabæk, Erik Loe, sier til Finansavisen at klubben hans ikke har gjort noe galt i denne saken.

– Det er det eneste jeg vil si. Jeg ønsker bare at saken kommer opp for domsutvalget i NFF slik at vi kan bli ferdige med den, sier Loe, som er fradømt retten til å ha tillitsverv i NFF på bakgrunn av saken.

– Straffen har jeg jo fått, og jeg er helt trygg på at jeg ikke får mer straff, sier Loe.

De nåværende styrelederne i Vålerenga og Stabæk vil ikke kommentere påtalenemndas innstilling.

Fotball

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten