NRK Meny
Normal

Ghanas fotballpresident: – Vi spiller kamper vi vet er fikset

Presidenten i Ghanas fotballforbund sier til avisa The Telegraph at de stiller opp i kamper de vet er «fikset».

Ghana-spillere

Ghana imponerte en hel verden mot Tyskland i VM. Nå viser det seg at landslaget gjerne stiller opp i kamper som er 'fikset'

Foto: CARL DE SOUZA / Afp

Avisa har sammen med TV-kanalen Channel Four gjort såkalte undercover-intervju der de får opplyst dette. Det var TV 2 som først meldte dette i Norge.

Ghana deltar i fotball-VM i Brasil og imponerte med 2–2 mot Tyskland lørdag, i den kanskje mest underholdende kampen i VM hittil. Nå får de søkelyset mot seg av andre grunner.

Journalistene i de to mediebedriftene har i seks måneder jobbet med saken. De har sammen med en tidligere FIFA-etterforsker utgitt seg for å representere en investorgruppe som ønsket å sponse kamper.

Det ghanesiske fotballforbundet la søndag kveld ut en pressemelding på sine hjemmesider skriver at de har bedt ghanesisk politi etterforske de to individene som er mistenkt for kampfiksing.

Skryter av å kunne fikse kamper

De fikk kontakt med en registrert FIFA-agent ved navn Christopher Forsythe, og Obed Nketiah, en framstående representant for Ghanas fotballforbund.

Begge skal ha skrytt av at de kunne skaffe dommere som kunne fikse kamper der Ghana spilte.

Deretter møtte de Ghanas fotballpresident og gjorde avtale om å fikse resultatet i kamper, mot avtalt betaling.

Kontrakten innebar rundt en million kroner for å fikse en Ghana-kamp. Da hadde de også ordnet med utnevnelse av riktig dommer til kampen.

– Dere (investorgruppa) kan alltid komme til oss og be om et gitt resultat, sa Forsythe. – Da smører vi hjulene slik at de gjør det. Da tjener dere penger.

– Da må man gi dommerne noe. De har mye arbeid å gjøre, sier Nketiah, som også er ansvarlig for Ghanas U20-lag.

– Kampfiksing finnes over alt

Forsythe sier at kampfiksing finnes overalt i fotballen, og at han også kan klare å «rigge» kamper mellom ghanesiske og britiske lag.

– Dommerne kan endre kamputviklingen hele tiden. Det skjer også i England, sa han.

– Vi velger alltid land og forbund der vi mener vi kan kjøpe dommere til alle våre kamper, sier han, og nevner flere afrikanske og europeiske land der «vi kan se etter dommere som kan danse etter vår pipe».

Journalistene møtte seinere Ghanas fotballpresident på et hotell i Miami kort før åpningen av årets VM. Der ble de enige med presidenten om at "investeringsgruppa" skulle betale 170.000 dollar, rundt 1 million kroner, som blant annet skulle sikre at kampfikserne fikk oppnevnt dommere til kampen.

– Det er slik vi gjør det

Dette skulle de ordne gjennom kontakter i FIFA. Det er brudd på FIFA-reglene å la en tredjepart utnevne en dommer.

– La oss fikse to kamper når VM er over, så vi kan vise der at vi får det til, sa Kwesi Nyantakyi, fotballpresident i Ghana.

– Er du fornøyd med denne kontrakten? spurte FIFA-granskeren.

– Ja, det er slik vi gjør det.

– Da kan vi bare gå videre med privatkampen etter VM?

– Ja, svarte presidenten.

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.