NRK Meny
Normal

Fremmer forslag om casuals-lov i Norge

Politiet i Norge har ønsket seg en lovendring for å bortvise voldelige casuals fra fotballbanene i fire år. Nå lover regjeringen å fremme lovforslaget for Stortinget.

Supporter

Utenfor Stockholm stadion henger det trøyer og blomster for å hedre Djurgårdensupporteren. Tragedien i Sverige har gjort sterkt inntrykk også på norske politikere.

Foto: JESSICA GOW / TT / NTB scanpix

– Vi jobber veldig hardt for å få dette til så fort som mulig, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til NRK.

Justisminister Anders Anundsen (Frp)

Justisminister Anders Anundsen (Frp) lover å fremme lovforslaget som kan gi voldelige casuals forbud mot å oppholde seg på stadion.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Etter fotballtragedien i Sverige har justisministeren og kulturminister Thorhild Widvey hatt møter med Norges Fotballforbund og politiet for å diskutere eventuelle tiltak i Norge.

En Djurgårdensupporter ble drept etter å ha blitt utsatt for grov mishandling før kampen mellom Djurgården og Helsingborg søndag.

– Det som skjedde i Sverige var en stor tragedie, sier Anundsen til NRK

– Så fort som mulig

Også i Norge har det vært flere tilfeller av vold utført av såkalte casuals de siste årene, og politiet har i lang tid krevd et lovverk som i større grad kan gjøre det enklere å bortvise fotballpøblene fra fotballstadion.

Loven kan gi voldelige casuals forbud mot å oppholde seg på stadion og områdene rundt. Foreløpig har det imidlertid ikke skjedd noe, til tross for at politiet har bedt om denne lovendringen i fire år.

Et lovforslag har vært ute til høring, og 5. februar ble et ferdig lovforslag sendt fra Politidirektoratet til justisdepartementet.

Jan Bøhler

Jan Bøhler (Ap): – Det er på tide å gjøre noe nå.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

Amundsen forteller at regjeringen nå vil fremme lovforslaget for Stortinget så fort som mulig. Justisministeren håper at dette kan skje før sommeren.

– Vi jobber med muligheten for å fjerne folk fra andre steder enn selve arrangementsstedet, sier Anundsen til NRK.

– En slik lov er viktig for å forebygge den type uro utenfor stadion, sier Anundsen, som understreker at de har et godt samarbeid med politiet og NFF.

Frykter konsekvensene

Jan Bøhler (Ap) har stått på barrikadene for et slikt lovforslag i flere år. Etter supporterdrapet i Sverige tror han det haster.

Ifølge tall som NRK har fått tilgang til, var det totalt over 20 voldshendelser som kunne knyttes direkte til casualsmiljøene i Norge i 2013, i tillegg til at politiet avverget omlag 15 store hendelser de mener ville endt i store slagsmål.

– Det er på tide å gjøre noe nå, slik at konsekvensene ikke blir alvorligere, slik som i Sverige, sier Bøhler.

Bøhler har opplevd liknende voldsepisoder på nært hold under en cupkamp på Grorud mot Lillestrøm i 2013.

– Da kom det en casualsgjeng fra miljøet rundt Vålerenga og stormet anlegget. Det er livsfarlig når de går amok. Heldigvis var politiet på pletten, men dette må vi forebygge bedre, sier han.

– Det var en uhyggelig opplevelse, forteller politikeren.

– Det skal være trygt å gå på fotballkamper i Norge. Familier og barn skal slippe å være redd.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.