Hopp til innhold

– Det holder nå. Vi har fått nok.

Mandag kveld la Helsingborg-fansen klubbtilhørigheten til side og inviterte fotballvenner fra hele landet til en minnesmarkering for svensk fotballs fremtid.

Gårsdagens tragedie, hvor en Helsingborg-supporter ble drept i forbindelse med en fotballkamp, blir i dag markert med en minnemarkering i Helsingborg. Reporter: Thomas Lerdahl Foto: Stig Jaarvik

SE VIDEO: Reporter Thomas Lerdahl rapporterer fra minnemarkeringen i Helsingborg.

NRK-reporter Thomas Lerdahl er i Helsingborg. Se hans rapport fra minnemarkeringen i Helsingborg (se video over).

– Uavhengig av klubbtilhørighet samles vi for fem minutters stillhet. Vi tenner lys og legger ned skjerf for å hedre den avdøde Djurgården-supporteren. Og vi gjør det for svensk fotballs fremtid, skriver Helsinborgs supporterklubb Kärnan på sin hjemmeside.

Klokken sju mandag kveld inviterte de fotballfans fra hele Sverige til «Stortorget» i Helsingborg for en felles minnesmarkering.

Det var under opptøyer med supportere fra nettopp Helsingborg at en 43 år gammel Djurgården-supporter ble drept søndag i forbindelse med serieåpningen i Allsvendskan.

43-åringen var firebarnsfar og omtales som en vanlig supporter.

– Dette er utrolig tungt. Vi har folk i klubben som kjenner han som er drept, sa en gråtkvalt Djurgården-sportssjef Bosse Andersson til SVT søndag kveld.

«#DetRäckerNu»

Sverige har i lengre tid slitt med fotballbråk og på en pressekonferanse mandag formiddag sa politiet at drapet er et resultat av en utvikling de har sett over tid.

– Vi håper fotballsupportere over hele landet kan sette ned foten en gang for alle. Det holder nå. Vi har fått nok, er oppfordringen fra Kärnan.

Mandagens markering har fått navnet «#DetRäckerNu», altså «Det holder nå» på norsk.

– La oss vise at vi er mange. La oss vise at vi ikke vil se mer vold i forbindelse med våre lags kamper. Og la oss gjøre det sammen, skriver Helsingborg-supporterne.

Vil utestenge bortefans

Samtidig som supporterne oppfordrer til en felles markering, tar Sveriges idrettsminister, Lena Adelsohn Liljeroth, til orde for å utestenge bortefans fra seriekamper i Allsvenskan.

– Det finnes en gruppe såkalte supportere som drives av volden, som er tente, berusede og som ikke har interesse av kampen. Jeg synes vi kan lære av det hockeyligaen har gjort, det vil si at man bare tillater hjemmelagets supportere å delta. Siste utvei er å forby ståplasstribunene, men det tar bort mye av det som er gleden i fotball og hockey, sier Liljeroth til SVT.

Uttalelsene har skapt reaksjoner i Sverige. Overfor nyhetsbyrået TT sier hun at utestengelsen av bortefans kun vil være en nødløsning.

– Å stenge ute bortesupportere er en drastisk utgang som jeg håper vi slipper. Det er ikke et politisk spørsmål, men i så fall opp til det svenske fotballforbundet å avgjøre, sier hun.

Pressekonferanse etter første kvartfinale i Serieligaen

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Pressekonferanse med Bodø/Glimt og Roma-manager José Mourinho.
 • Frankfurt vant dramatisk europaliga-finale

  Tidligere Arsenal-stjerne Aaron Ramsey ble syndebukk for Rangers da Eintracht Frankfurt og Jens Petter Hauge kom seirende ut av straffesparkkonkurransen.

  – Jeg kan ikke tro det. Vi er søren meg mestere! utbrøt Kevin Trapp i intervju med Viaplay.

  Det var Rafael Santos Borré som satte det avgjørende straffesparket.

  Dermed vant tyskerne europaligafinalen, og er klare for mesterligaen.

  Rangers var laget som tok ledelsen, etter at Joe Aribo sendte skottene i ledelsen. Men Frankfurt brukte bare ti minutter på å svare, da Rafael Santos Borré skled inn utligningen fra kloss hold. Dermed var lagene like langt med 20 minutter igjen av ordinær tid.

  Etter det var det ingen som klarte å få ballen i nettet, og kampen måtte gå til ekstraomganger i Sevilla.

  Rangers hadde en gigantisk mulighet til å ta ledelsen på tampen av ekstraomgangene, men en ellevill redning fra Kevin Trapp sørget for at det måtte avgjøres på straffekonk.

  Europa League - Final - Eintracht Frankfurt v Rangers
  Foto: MARCELO DEL POZO / Reuters
 • 16-åring scoret i Lyn-debuten

  Lyn tok seg komfortabelt videre til cupens tredje runde, etter 4-0-seier over Ull/Kisa. Miriam Mjåseth skrev seg først opp på scoringslista da hun limte ballen opp i krysset, og Kristin Holmen sørget for at det stod 2-0 til Lyn til pause.

  Scoringene lot vente på seg i andre omgang, men etter 75 minutter løsnet det igjen. 16 år gamle Tuva Henriksen var iskald alene med keeper og satte inn 3-0, bare syv minutter etter at hun ble byttet inn og fikk A-lagsdebuten for Lyn. Una Søyland punkterte kampen ti minutter før slutt.

  Det ble spilt ti kamper i cupen onsdag, og alle toppserielagene tok seg videre. LSK Kvinner og Brann tok seg begge enkelt videre, begge med 12-0-seiere over henholdsvis Tynset og Loddefjord.

  Vålerenga er også klare for tredje runde etter 9-0 mot Fart. Det samme er Røa, som knuste Runar 8-0.

  John Arne Riise og Avaldsnes fikk seg også et oppløftende resultat etter blytunge 0-10 for Brann i Toppserien. I cupens 2. runde vant Avaldsnes 3-1 over Viking.

 • Kolbotn kontrollert videre

  Det ble relativt komfortabelt for Kolbotn, som slo ut 1. divisjonslaget Grei i andre runde av NM for kvinner. De vant til slutt 2-0 på bortebane, og er dermed videre til tredje runde av cupen.

  Det var først Ingrid Kvernvolden, som hadde mange sjanser i løpet av kampen, som satte inn 1-0-målet.

  Etter hvilen sørget Sara Dyrehauge for det forløsende 2-0-målet, der hun banket ballen i nettaket.

 • Langtidsskade for Villa-stopper Konsa

  Aston Villa-midtstopper Ezri Konsa er ute i inntil fire måneder etter å ha blitt skadd i helgens Premier League-kamp mot Crystal Palace.

  Det opplyser manager Steven Gerrard foran torsdagens hjemmekamp mot Burnley. Konsa går glipp av de to siste seriekampene og muligens også starten på neste sesong.

  – Ezri Konsa har vært til undersøkelse, og det er bekreftet at han har en kneskade. Han er ute i inntil 16 uker. Det er ikke det verste tidspunktet om man først skal få en skade, for han går ikke glipp av så mye fotball, sier Gerrard.

  Villa ligger på 14.-plass i Premier League, men har mulighet til å klatre noen plasser torsdag kveld.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Nick Potts / AP
 • Bekreftet: Sverige uten Zlatan mot Norge

  Den svenske veteranspissen Zlatan Ibrahimovic er ikke med i landslagstroppen som skal møte Norge to ganger på kort tid i Nations League i juni.

  Det er skadeproblematikk som stopper 40-åringen, som i fjor gjorde comeback på landslaget etter nesten fem år utenfor.

  I tillegg til dobbeltmøtet med Norge 5. og 12. juni skal Sverige spille mot Slovenia (2/6) og Serbia (9/6).