Follo-treneren skal etterforskes

Politiet starter etterforskning av Follo-trener Hans-Erik Eriksen etter opplysninger han har kommet med i avhør.

Hans Erik Eriksen

Follos hovedtrener Hans-Erik Eriksen har fortalt at han fikk penger for å fikse kamper. Han mottok flere titusen kroner for dette, men har avvist at han fikset kampene han hadde fått betalt for.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Oslo-politiet opplyser i en pressemelding at opplysningene tilsier at det kan ha skjedd straffbare forhold.

Lørdag ble det kjent at hovedtrener i Follo, Hans-Erik Eriksen, i samtaler med klubben og politiet har innrømmet mulige ulovligheter.

Han fortalte at han fikk betaling for å gi en gambler tips om fem kamper som han ga inntrykk av at kunne fikses.

Han hadde oppgitt at han hadde «kjøpt» spillere på begge lag og dermed kunne fikse resultatet, noe han i realiteten ikke hadde gjort.

Kan ha vært straffbart

– Jeg fikk rundt 10.000-20.000 kroner per kamp, og det var snakk om totalt fem kamper, fortalte Eriksen selv.

– For flere år tilbake var jeg yngre og betydelig dummere enn jeg er nå. Jeg involverte meg i noe som den gang kanskje kunne virke som en spennende aktivitet, en rask vei til noen ekstra penger, sa han.

Politiet opplyser i dag at opplysningene Eriksen har gitt politiet i avhør, tilsier at det kan ha skjedd straffbare forhold rundt pengemottaket.

Kampene skal ha blitt spilt i perioden 2000 til 2005.

– Viktig å få avklart

Politiet vil nå starte etterforskning av Follo-treneren for å avklare om det har skjedd noe straffbart, og om det i så fall er foreldet eller ikke.

Bakgrunnen for at vi skal etterforske, er at han selv har kommet til oss og forklart seg om forhold som kan være straffbare. Det er viktig, både for Fotballforbundet og fotballens renommé som sådan, og ikke minst den treneren som har kommet til oss, å få avklart spørsmålet om det faktisk dreier seg om et straffbart forhold, sier politiadvokat Ragnvald Brekke til NRK.

Det er foreløpig ikke tatt ut siktelse mot Eriksen.

– Hvor alvorlig ser dere på det som har kommet frem?

– Jeg vil ikke kommentere alvorligheten, for vi har ennå ikke brakt klarhet i om det er et straffbart forhold, sier Brekke.

– Men rent generelt kan jeg si at hvis man har mottatt penger for å medvirke til at innholdet i kamper fikses, kan det være et alvorlig forhold som rammes av blant annet korrupsjonsbestemmelsene.

Politiet skal nå gjennomføre avhør i løpet av uken og utelukker ikke at det kan komme flere pågripelser.

Før helgen ble det kjent at totalt fire personer, tre Follo-spillere og én Asker-spiller, var siktet for heleri etter mistanke om kampfiksing. Tre av dem ble pågrepet i løpet av forrige uke.

Politiadvokat Brekke ser foreløpig ingen sammenheng mellom den saken og saken knyttet til Follo-treneren.

– Kampfiksing er jo et kjent fenomen i Europa. At det kan være noen av de samme miljøene som står bak, kan vi ikke utelukke, men vi ser ingen umiddelbar sammenheng, sier Brekke.

Avkrefter utvidet etterforskning

Politiet avviser i dag også at det er flere kamper som etterforskes for kampfiksing.

De utelukker imidlertid ikke at etterforskningen kan bli utvidet senere.

NRK meldte i går at politiet hadde fattet mistanke ved tre nye kamper i andredivisjon, ettersom resultatene var overraskende, og kamputviklingen var spesiell.

Politiet presiserer i dag at det ikke er flere kamper som etterforskes.

«Dagsrevyen fortalte i går at vi mistenker ytterligere kamper og spillere for involvering i kampfiksing. Vi kan avkrefte at etterforskningen er utvidet til å gjelde andre kamper enn de som nå etterforskes,» skriver politiet i en pressemelding.

Politiet opplyser også at de ikke har verken siktet eller avhørt andre spillere i helgen om kampfiksing.

Fotball

Oppsummert

 • Fra 22.45 Landslagssjef Lars Lagerbäck og en utvalgt spiller møter pressen etter kampen.
 • Sluttar som Barcelona-president

  Josep Maria Bartomeu har sagt opp som president for fotballklubben Barcelona, melder den spanske avisa Sport tysdag ifølge Reuters. Bartomeu har fått mykje kritikk det siste året grunna finansielle problem og store tap for klubben i Champions League.

  Bartomeu
  Foto: JOSEP LAGO / AFP
 • Sarpsborg-profil skadet igjen

  Sarpsborg 08-forsvarer Jørgen Horn røk korsbåndet mot Rosenborg og blir ute i ni til tolv måneder, bekrefter eliteserieklubbens lege.

  Klubben fikk svar på MR-bildene mandag kveld etter skaden Horn pådro seg mot Rosenborg søndag.

  – Bildene viste dessverre at skaden var det verste det kunne være. Det fremre korsbåndet i kneet er røket. Dermed er Jørgen ute i ni til tolv måneder. Det er veldig trist, sier lege Chubaka Rubasha til Sarpsborg Arbeiderblad.

  Horn kom til Sarpsborg 08 i 2018 og har hatt en bruddskade i ansiktet, et brudd i foten og en alvorlig ankelskade før denne korsbåndsskaden, opplyser SA.

  Jørgen Horn
  Foto: Christoffer Andersen / Christoffer Andersen
 • Øygarden låner Godset-spiller

  Mustapha Fofana (19) går fra Strømsgodset til Øygarden på lån ut sesongen.

  Fofana har slitt med sykdom denne sesongen og ikke fått noen minutter for Strømsgodset i Eliteserien i fotball.

  – Vi er veldige glade for at Fofana får dette utlånet. Mulighetene for spilletid er større i Øygarden enn hos oss akkurat nå, så dette er det riktige for hans utvikling videre. Vi håper han fortsetter utviklingen sin og ønsker han lykke til, sier sportssjef Jostein Flo til Godsets hjemmesider.

  Mustapha Fofana
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Utestengt i 60 kamper for rasisme

  Start-supporteren som kom med rasistiske tilrop til Sandefjors Brice Wembangomo utestenges i 60 kamper. Det melder Start på sine nettsider.

  Hendelsen fant sted under lørdagens oppgjør mellom Start og Sandefjord på Sør Arena.

  – Jeg synes at det er rettferdig. Så er vi åpne for at mennesker kan gjøre en innsats for å endre seg. Vi har ikke lyst til å ha rasistiske ytringer på stadion, men vi vil heller ikke utestenge folk. Så hvis vi ser at det gjøres en jobb og at det endres holdning så er vi åpne for å se på dette igjen, sier daglig leder i Start, Christopher MacConnacher til Fædrelandsvennen.

  Eliteserien 2020 Start - Sandefjord 0-1.
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB