NRK Meny
Normal

Follo-treneren skal etterforskes

Politiet starter etterforskning av Follo-trener Hans-Erik Eriksen etter opplysninger han har kommet med i avhør.

Hans Erik Eriksen

Follos hovedtrener Hans-Erik Eriksen har fortalt at han fikk penger for å fikse kamper. Han mottok flere titusen kroner for dette, men har avvist at han fikset kampene han hadde fått betalt for.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Oslo-politiet opplyser i en pressemelding at opplysningene tilsier at det kan ha skjedd straffbare forhold.

Lørdag ble det kjent at hovedtrener i Follo, Hans-Erik Eriksen, i samtaler med klubben og politiet har innrømmet mulige ulovligheter.

Han fortalte at han fikk betaling for å gi en gambler tips om fem kamper som han ga inntrykk av at kunne fikses.

Han hadde oppgitt at han hadde «kjøpt» spillere på begge lag og dermed kunne fikse resultatet, noe han i realiteten ikke hadde gjort.

Kan ha vært straffbart

– Jeg fikk rundt 10.000-20.000 kroner per kamp, og det var snakk om totalt fem kamper, fortalte Eriksen selv.

– For flere år tilbake var jeg yngre og betydelig dummere enn jeg er nå. Jeg involverte meg i noe som den gang kanskje kunne virke som en spennende aktivitet, en rask vei til noen ekstra penger, sa han.

Politiet opplyser i dag at opplysningene Eriksen har gitt politiet i avhør, tilsier at det kan ha skjedd straffbare forhold rundt pengemottaket.

Kampene skal ha blitt spilt i perioden 2000 til 2005.

– Viktig å få avklart

Politiet vil nå starte etterforskning av Follo-treneren for å avklare om det har skjedd noe straffbart, og om det i så fall er foreldet eller ikke.

Bakgrunnen for at vi skal etterforske, er at han selv har kommet til oss og forklart seg om forhold som kan være straffbare. Det er viktig, både for Fotballforbundet og fotballens renommé som sådan, og ikke minst den treneren som har kommet til oss, å få avklart spørsmålet om det faktisk dreier seg om et straffbart forhold, sier politiadvokat Ragnvald Brekke til NRK.

Det er foreløpig ikke tatt ut siktelse mot Eriksen.

– Hvor alvorlig ser dere på det som har kommet frem?

– Jeg vil ikke kommentere alvorligheten, for vi har ennå ikke brakt klarhet i om det er et straffbart forhold, sier Brekke.

– Men rent generelt kan jeg si at hvis man har mottatt penger for å medvirke til at innholdet i kamper fikses, kan det være et alvorlig forhold som rammes av blant annet korrupsjonsbestemmelsene.

Politiet skal nå gjennomføre avhør i løpet av uken og utelukker ikke at det kan komme flere pågripelser.

Før helgen ble det kjent at totalt fire personer, tre Follo-spillere og én Asker-spiller, var siktet for heleri etter mistanke om kampfiksing. Tre av dem ble pågrepet i løpet av forrige uke.

Politiadvokat Brekke ser foreløpig ingen sammenheng mellom den saken og saken knyttet til Follo-treneren.

– Kampfiksing er jo et kjent fenomen i Europa. At det kan være noen av de samme miljøene som står bak, kan vi ikke utelukke, men vi ser ingen umiddelbar sammenheng, sier Brekke.

Avkrefter utvidet etterforskning

Politiet avviser i dag også at det er flere kamper som etterforskes for kampfiksing.

De utelukker imidlertid ikke at etterforskningen kan bli utvidet senere.

NRK meldte i går at politiet hadde fattet mistanke ved tre nye kamper i andredivisjon, ettersom resultatene var overraskende, og kamputviklingen var spesiell.

Politiet presiserer i dag at det ikke er flere kamper som etterforskes.

«Dagsrevyen fortalte i går at vi mistenker ytterligere kamper og spillere for involvering i kampfiksing. Vi kan avkrefte at etterforskningen er utvidet til å gjelde andre kamper enn de som nå etterforskes,» skriver politiet i en pressemelding.

Politiet opplyser også at de ikke har verken siktet eller avhørt andre spillere i helgen om kampfiksing.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.