- Johansen var stjernen, Elabdellaoui var best

STOCKHOLM (NRK.no): For ni år siden debuterte Stefan Johansen og Omar Elabdellaoui i den samme u-landslagskampen. Siden har de vært følgesvenner, og nå ser det ut til at de får sin etterlengtede a-landslagsdebut sammen også.

Stefan Johansen og Omar Elabellaoui

Johansen og Elabdellaoui har fulgt hverandre gjennom hele landslagskarrieren. Her er de som 17-åringer fra en kvalifiseringskamp til EM U17 mot Ungarn i 2008. Norge stilte med denne troppen: Arild Østbø - Lars Gunnar Johnsen, Espen Knudsen, Torjus Aaland, Ole Martin Tunheim, Abdissalam Ibrahim, Omar Elabdellaoui, Christian Landu Landu, Vegar Eggen Hedenstad, Stefan Johansen, Torstein Andersen Aase.

Foto: Digitalsport

– He, he. Det der husker jeg godt, sier Stefan Johansen og humrer når NRK.no viser ham et gammelt lagbilde fra en ungdomslandslagssamling.

Smiler

Johansen og Elabdellaoui dro på smilebåndene da NRK viste dem bildet over.

Foto: NRK


Johansen og Elabdellaoui er debutantene i Egil Olsens siste Norge-tropp.

Mandag tok 22-åringene fatt på sin aller første a-landslagssamling, og sjansen er stor for at begge får spilletid når Norge møter Sverige i Stockholm på onsdag.

– «Drillo» har sagt at han har lyst å gi spilletid til noen av oss unge og nye, så vi håper vi kan komme innpå litt, sier Johansen.

Husker godt den første kampen

De to er likevel ikke akkurat ubeskrevne i landslagssammenheng for Norge. Sammen har de herjet på aldersbestemt nivå i en årrekke.

Faktisk landslagsdebuterte de to jevnaldrende kameratene i den samme kampen for ni år siden.

Datoen var 8. august 2006. Norge G-15 møtte Polen i Kolbucy. Ingen av lagene greide å score i treningskampen.

Johansen nøler ikke et sekund når NRK spør om han husker første gangen han møtte Elabdellaoui.

– Ja, vi var femten år gamle og på vår første landslagssamling, sier han, mens lagkameraten nikker bekreftende ved siden av ham.

– Stefan var stjerna på laget den gangen, sier Elabdellaoui.

– Men Omar var best, kontrer Johansen.

– Det var veldig stort

Elabdellaoui forteller at han var nesten like spent for landslagsdebuten den gangen som han er nå.

– Jeg husker det var veldig stort. Jeg var jo ung, og det var det første store jeg fikk være med på, sier han.

I ettertid har duoen spilt på de samme aldersbestemte landslagene helt frem til dagens landslagsdebut.

I en kort periode i 2011 spilte de også samtidig i Strømsgodset, før Elabdellaoui forsvant til Feynoord - og deretter til hans nåværende klubb, tyske Eintracht Braunschweig.

De kjenner hverandres bevegelser på banen inn og ut, noe de håper å dra nytte av nå som de etter alt å dømme skal i aksjon på høyeste nivå.

– Ja, det kan sikkert være en fordel. Jeg og Omar har fulgt hverandre lenge og kjenner hverandre godt, sier Johansen.

Imponerte under U21-EM

Begge er tatt med i a-troppen mye på grunn av prestasjonene under U21-EM tidligere i sommer. Da var de med på å sikre en imponerende bronsemedalje til Norge.

– Nå må vi bare gripe sjansen vi har fått til å spille på a-landslaget. Det vil i så fall være en stor drøm som går i oppfyllelse, fastslår Johansen.

Debutantene var de klart mest populære da spillerne møtte pressen i Stockholm på mandag, og spesielt for Elabdellaoui var det en litt ny opplevelse.

Johansen har derimot blitt vant til å ha journalister på slep, etter to svært gode sesonger for gulljaktende Strømsgodset. Han har måttet svare på utallige spørsmål om han ikke snart blir utenlandsproff, men hevder fortsatt at han ikke vet om det vil skje denne høsten.

–Jeg lover å si det hvis det skjer, sier han med et smil.

Elabdellaoui er ikke overrasket av kameratens suksess.

– Prestasjonene til Stefan snakker for seg selv. Han har vært en stjerne så lenge jeg har kjent ham, fastslår han.

Fotballnyheter