NRK Meny
Normal

FIFA: Ikke grunnlag for omvalg av VM

Russland og Qatar får beholde sine VM inntil videre. FIFA mener det ikke er gode nok bevis for at de kjøpte stemmer til at det kan bli omvalg.

Domenico Scala

Domenico Scala leder komiteen som har bestemt kriteriene for et eventuelt omvalg av fotball-VM i 2018 og 2022.

Foto: RUBEN SPRICH / Reuters

Det ble klart søndag etter at et en FIFA-komité satt kriteriene for hva som skal til for en ny avstemning om VM i 2018 og 2022 etter korrupsjonsanklagene den siste tiden.

– Ville det vært bevis om at tildelingen til Russland og Qatar var gjort kun på grunn av kjøpte stemmer, ville tildelingen bli annullert. Dette har ikke blitt bevist, sier styreformannen i komiteen, Domenico Scala, ifølge den sveitsiske avisen Sonntagszeitung.

Det betyr at revisjonskomiteen mener det foreløpig ikke er bevis for at verken Russland eller Qatar kjøpte stemmer.

Etterforsker tildelingen

Siste ord i denne saken er uansett ikke sagt. Både amerikansk og sveitsisk politi jobber nå intenst med å finne fellende bevis for korrupsjon i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

Det er blant annet mistanke om bestikkelser rundt tildelingen av nettopp VM til Russland og Qatar, og i forrige uke meldte nyhetsbyrået Reuters at tildelingen av de to mesterskapene etterforskes.

– Australia var blant landene som søkte mesterskapet (i 2022). Vår søknad var ren, men jeg vet at andre ikke gjorde det på samme måte. Jeg har delt det jeg vet med myndighetene, inkludert Michael Garcia som ledet etterforskningen av søknadsprosessen, skrev formannen i Australias fotballforbund, Frank Lowy, i et åpent brev forrige uke.

Nye avsløringer

Søndag kom det dessuten nye avsløringer i FIFA-skandalen.

Britiske BBC melder at de har sett bevis for at tidligere visepresident Jack Warner nedbetalte millioner på private lån med penger han fikk som bestikkelser for å hjelpe Sør-Afrika med å få VM i 2010.

Warner hevder han ikke kjenner til korrupsjonsanklagene.

Den britiske avisen Sunday Times skriver på sin side at de har lydopptak som avslører at det var Marokko som fikk flest stemmer under avstemmingen av VM i 2010, men at resultatet ble trikset med slik at Sør-Afrika likevel fikk mesterskapet.

Sør-Afrikas sportsminister nektet i forrige uke for at de jukset til seg mesterskapet.

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.