Eliteserien tappes for profiler

Eliteserien er bare halvspilt, men fem av de største profilene er allerede solgt. Trener-legenden Nils Arne Eggen tror likevel ikke det svekker norsk fotball.

Høgli, Ujah, Diouf, Hauger, Skjelbred

Tom Høgli (øverst t.v.), Anthony Ujah, Pape Paté Diouf og Henning Hauger er alle borte fra eliteserien. Nå forsvinner trolig også Per Ciljan Skjelbred (nederst t.h.)

Foto: Scanpix

På under én måned har eliteserien mistet sine to toppscorere (Ujah og Diouf) og to norske landslagsspillere (Høgli og Hauger). I tillegg er Rosenborg-stjernen Per Ciljan Skjelbred på vei vekk (se faktaboks).

Tidligere Rosenborg-trener Nils Arne Eggen er imidlertid ikke bekymret for situasjonen i norsk fotball.

– Det er lagets kollektive dyktighet som er viktigst, enkeltspillere kan alltid erstattes sier Eggen til NRK.no.

I sin mangeårige trenerkarriere i Rosenborg så han flere profiler forsvinne, men klubben klarte alltid å finne en erstatter, ofte var erstatteren klar før profilen forsvant. Da Sigurd Rushfeldt ble solgt til Racing Santander i 1999 kom for eksempel en ung og lovende John Carew til Lerkendal.

Nils Arne Eggen på RBKs årsmøte

Nils Arne Eggen.

Foto: Hans H. Bjørstad

Ikke nytt

Selv om trenden med profiler som forsvinner er svært tydelig i år, er den langt fra ny. Sist sommer forsvant for eksempel både Mohammed «Moa» Abdellaue, Péter Kovács og Marcus Pedersen, mens VG torsdag skriver at to av tre toppscorere har forsvunnet fra den norske eliteserien de siste tre årene.

Molde-trener Ole Gunnar Solskjær, som denne uken mistet toppscoreren sin (Diouf), er imidlertid trygg på at det var riktig å la Diouf få gå.

Ole Gunnar Solskjær

Ole Gunnar Solskjær

Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix

– Vi selger ikke muligheten for seriegull. Det er også alt for tidlig å snakke om seriegull. Vi ha fått en forespørsel på Pape som han ville vi skulle godta. Han hadde lyst til dette, sa Ole Gunnar Solskjær til NRK da overgangen til FC København ble kjent.

Viktig med riktig investering

NRKs fotballekspert og tidligere Nederland-proff, Hallvar Thoresen, mener tapet av gode spillere svekker norsk fotball på kort sikt, men dersom klubbene forvalter pengene riktig tror han ikke det er ødeleggende på lang sikt. Det er imidlertid en viktig forutsetning, sier han:

– Pengene må investeres i utvikling av unge spillere i stedet for høyere lønninger til spillere på samme nivå slik tilfellet har vært tidligere, sier Thoresen.

Det er ingen tvil om at klubbene som har solgt sine beste spillere i årets overgangsvindu har tjent gode penger. Tromsø tjente for eksempel omlag ti millioner på salget av Tom Høgli til Club Brugge.

Hallvar Thoresen

Hallvar Thoresen

Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

Hallvar Thoresen mener det er blitt en sunnere spillerlogistikk i norsk fotball. Spillerlogistikken går ut på at klubbene tidlig finner gode spillere med utviklingspotensiale, lar de så utvikle seg i klubben for så å selge dem når prisen er riktig. Pengene de tjener investeres i å utvikle nye gode spillere.

– Det er vår (norsk fotballs, journ. anm.) rolle i systemet, sier Thoresen.

Eliteserien - et stopp på veien

Toppfotballsjef Nils Johan Semb deler dette synet. Semb sa følgende til NRK.no da eliteseriens toppscorer, Anthony Ujah, ble solgt for drøyt tre uker siden:

– Siden Norge er en liten liga i den store sammenhengen er det en automatikk i at eliteserien er et stopp på veien.

Toppfotballsjefen er derfor fornøyd med at de største eliteserieprofilene forsvinner til store utenlandske ligaer, spesielt hvis de klarer å levere på et høyt internasjonalt nivå i sin nye klubb.

– Det viser at du blir god nok av å spille i norsk fotball, sier han og tenker på eliteseriens omdømme som utviklingsarena.

Vadim Demidov

Vadim Demidov

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Demdidov: Du må peise på

Vadim Demidov (24) er en av spillerne som har lyktes i utlandet. I vinter gikk han fra Rosenborg til Real Sociedad og spansk toppfotball. Han taklet etter hvert overgangen og ved sesongslutt i mai var han mer eller mindre fast på laget.

Demidov mener det viktigste for en fersk utenlandsproff er å integrere seg så fort som mulig.

– Du må ikke tro at alt blir gjort på samme måte som her hjemme, for det gjør det ikke. Tilpass deg etter beste evne, lær deg for eksempel språket, sier han til NRK.no.

I tillegg mener han det er viktig å ikke glemme at det enkleste ofte er det beste.

– Det gjelder å peise på under trening. Gjør ditt beste, enkelt og greit.

Fotballnyheter