Toppfotballsjefen mener Norge tjener på å selge de beste spillerne

Selv om eliteserien for andre år på rad mister toppscoreren midt i sesongen, mener toppfotballsjef Nils Johan Semb norsk fotball tjener på salgene.

Moa og Ujah

Både Mohammed «Moa» Abdellaoue (t.v.) og Anthony Ujah bøttet inn mål i eliteserien.

Foto: Thomas Lohnes / Olsen, Linn Cathrin / Ap / Scanpix

Nils Johan Semb

Toppfotballsjef Nils Johan Semb.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix
Ujah

Anthony Ujah scoret Lillesrøms alle fire mål i forrige seriekamp da laget vant 4-2 mot Strømssgodset. Her er han i duell med Godset-kaptein Glenn Andersen.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix
Akkurat på samme måte som Mohammed «Moa» Abdellaoue forsvant til tyske Hannover i fjor, forsvinner nå sannsynligvis Anthony Ujah til tyske Mainz .

Begge toppscorere på tidspunktet de ble solgt (LSK har foreløpig ikke bekreftet Ujah-salget), «Moa» med 15 mål og Ujah med 13 mål.

– Eliteserien mister en profil og her i nuet er det selvfølgelig negativt fordi det tapper serien for kvalitet, men på lang sikt er det bra for norsk fotball, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb om Ujah-salget til NRK.no.

  • Er du enig med Semb? Si din mening nederst i saken!

Han tenker på eliteseriens omdømme og at det er god reklame at spillere selges til en bedre liga etter spill i Norge.

– Når spillerne i tillegg leverer på et høyt internasjonalt nivå i sin nye klubb viser det at du blir god nok av å spille i norsk fotball, sier Semb.

– Innertier av Lillestrøm

«Moa» er et bevis på det, Brede Hangeland et annet. Hangeland gikk fra Viking til FC København i 2005 og er i dag en etablert Premier League-spiller i Fulham. «Moa» på sin side spilte mer eller mindre fast på Hannover i sin første sesong i Bundesliga og scoret ti mål.

I tilfellet med Ujah er ikke toppfotballsjefen i tvil om at Lillestrøm gjør det riktige ved å selge spissen.

– Lillestrøm har truffet innertieren i blinken, sier Semb.

For det første får klubben gode penger for salget. Ifølge VG er overgangssummen på 25 millioner kroner, hvorav klubben får beholde omlag ti av dem. I tillegg vil nok klubben få prosenter av et eventuelt videre salg av nigerianeren.

Tar man med det 20-åringens sportslige prestasjoner har skaffet av klingende mynt i klubbkassa, ser dette lyst ut for Lillestrøm.

Unge spillere

Da Vålerenga solgte «Moa» i august mente tidligere Rosenborg-trener Nils Arne Eggen det var meningsløst av VIF å kvitte seg med toppscoreren siden klubben kjempet om seriegullet (VIF endte på 2. plass).

NRKs fotballekspert, Hallvar Thoresen, mener også det vil være et tap for Lillestrøm å miste Ujah, men alt i alt tror han klubben tjener på salget.

– Det er om sommeren de europeiske klubbene kjøper, derfor er det riktig å selge Ujah nå selv om klubben vil savne han på kort sikt. Forutsetning for å tjene på salget er at de investerer pengene i fremtiden, sier Thoresen.

Med «fremtiden» mener han investering i unge spillere.

Forhåpentligvis klarer så en av disse spillerne å ta steget ut i en av de fem store europeiske ligaene i England, Spania, Italia, Tyskland eller Frankrike.

– Siden Norge er en liten liga i den store sammenhengen er det en automatikk i at eliteserien er et stopp på veien, sier Semb.

Er du enig med Semb? Si din mening her!

Fotballnyheter