Hopp til innhold

Eggen møter AIKs steinharde skotte

Rosenborg-trener Nils Arne Eggen møter sin rake motsetning i kveldens mesterligakvalifisering mot AIK. Alex Miller passer betegnelsen «jernmann».

Nils Arne Eggen og Alex Miller

Nils Arne Eggen skal få bryne seg på tøffingen Alex Miller i kveldens mesterliga-kvalik mot AIK.

Foto: Scanpix/Reuters

Nils Arne Eggens trenerstil kan være streng. For all del.

Men på den andre trenerbenken i kveldens oppgjør mot svenske AIK møter 69-åringen sin overmann hva gjelder disiplin i skotske Alex Miller.

Følg de viktigste hendelsene i kampen her: AIK - Rosenborg kl 20.45

Utradisjonell trener-stil

Siden han tok over AIK, «Allmänna Idrottsklobben», i juni, har den tidligere Rangers-spilleren flere ganger kritisert sine egne spillere høylydt i media, solgt unna to av supporternes favorittspillere, og innført et strengt treningsopplegg der lite er overlatt til tilfeldighetene.

Skottens utradisjonelle og autoritære styremåte har gitt Miller et «tough guy»-image i svensk presse.

Og en historie fra hans spillerkarriere i Rangers forsterker dette imaget ytterligere.

Les også: Hamrén tror Rosenborg vinner

(artikkelen fortsetter under bildet)

Rosenborg-trener Nils Arne Eggen

Rosenborgs-trenervikar Nils Arne Eggen leder trønderne for 91. gang i Europa-sammenheng i kveld.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Brakk kjeven - fortsatte å spille

Under en skotsk cupfinale på 1970-tallet, brakk Miller kjeven i løpet av kampen. Til tross for store smerter, fortsatte «jernmannen» å spille.

– Ansiktet mitt var vondt. Men du spiller ikke fotball med ansiktet, sa Miller etter kampen.

Etter å ha tapt for Malmö nylig, gikk 61-åringen ut i svensk presse og sa at han trengte flere menn og færre gutter på laget.

– Selv om vi er på bortebane, skal ikke laget prestere dårligere av den grunn. Banen er like stor og gresset har samme fargen, tordnet det fra Miller.

På trenerfronten er ikke Miller en hvem-som-helst. Skotten var assistenttrener for både Gérard Houllier og Rafael Benitez i Liverpool, og var i trenerteamet da Merseyside-klubben vant Champions League i 2005. Hardhausen trekker frem Liverpools 2005-årgang som et prakteksempel på riktig innstilling.

– Da vi vant finalen så du millionærer gråte av glede. Det handler ikke om penger, det handler om å vinne, sier Miller.

Mandag: Jönsson overtar Rosenborg

(artikkelen fortsetter under bildet)

Rafael Benitez og Alex Miller

Alex Miller var Rafael Benitez' høyre hånd i Liverpool i en årrekke. Dette bildet ble tatt før finaledagen i Champions League i 2007, der Liverpool tapte 2-1 for AC Milan.

Foto: JOHN KOLESIDIS / REUTERS

– Begge lag skal kjenne det

AIK har ikke kvalifisert seg til mesterligaens gruppespill siden 1999. Det har Miller tenkt å gjøre noe med. Foran kveldens oppgjør mot Rosenborg er det store forventninger i Sverige, og den svenske pressen kaller kampen «Slaget om Skandinavia».

– Det kommer til å bli en vanskelig kamp. Rosenborg har masse erfaring med å spille Champions League-kamper. Det viktigste blir å ikke slippe inn mål på hjemmebane, sier Miller dagen før dagen.

Etter Millers overtagelse har AIK begynt å vinne kamper igjen etter en særdeles trå start på sesongen. Etter kun seks poeng på de 11 første kampene, står de regjerende mesterne nå med tre seire på de siste fem kampene.

Trener-bautaen har studert Rosenborg nøye før kveldens første oppgjør.

– De angriper som et lag, og forsvarer seg som et lag. Jeg kan love at etter to kamper mot Rosenborg, kommer begge lag til å kjenne at de har vært gjennom en hard kvalik-runde, avslutter Miller.

Hvem går videre, Rosenborg eller AIK? Si din mening!

Fotball

 • Barcelona og Graham Hansen slapp med skrekken i Roma

  Barcelona og Caroline Graham Hansen gikk seirende ut av mesterligaoppgjøret mot Emilie Haavis Roma på Stadio Olimpico, da de vant 1-0 i Italia.

  Det skjedde foran 39.454 tilskuere, noe som er rekord for en kvinnekamp i Italia.

  Det var Salma Pralluelo som sendte gjestene fra Catalonia i ledelsen etter en drøy halvtime spilt, etter et vakkert skudd i lengste hjørne.

  Det ble altså ikke flere scoringer, men både Barcelona og Roma hadde sine sjanser. Blant annet Haavi hadde en kjempesjanse for Roma, men keeper Sandra Paños hang med på notene.

  På overtid var Roma svært nære på å utligne mot Barca, men en sterk redning fra Paños sørget for at det endte med 1-0 for Graham Hansen og co.

  Ingrid Syrstad Engen startet på benken for Barcelona, men kom innpå med drøye ti minutter igjen på klokka.

  Italy Women's Soccer
  Foto: Alfredo Falcone / AP
 • De Bruyne utnevnt til Belgias nye kaptein

  Manchester City-stjernen Kevin de Bruyne har blitt utnevnt til Belgias kaptein etter Eden Hazard som trakk seg fra landslaget etter VM.

  Det belgiske fotballforbundet (RBFA) uttalte tirsdag at De Bruyne skal debutere som kaptein under fredagens EM-kvalifiseringskamp i Sverige.

  Real Madrid-keeper Thibaut Courtois og Inter-spiss Romelu Lukaku er lagets nye visekapteinene under deres nye tyske trener Domenico Tedesco.

  – Det er et stolt øyeblikk å bli kaptein for landet vårt. Jeg har spilt på landslaget lenge. Det er en stor ære for meg, og jeg håper jeg kan fylle rollen godt, sa De Bruyne. (NTB)

  FIFA World Cup Qatar 2022 - Group F - Croatia v Belgium
  Foto: BERNADETT SZABO / Reuters
 • Bayern tok første stikk mot Maanums Arsenal

  Bayern München vant det første kvartfinaleoppgjøret mot Arsenal 1-0 på hjemmebane i mesterligaen.

  Dermed har Frida Maanum og resten av Arsenal kniven på strupen før returoppgjøret i London 29. mars.

  Det var tyskerne som kom best i gang da Lea Schüller nikket vertene i ledelsen sju minutter før pause. Det ble også kampens eneste mål i den første kvartfinalen.

  Bayern trenes av Alexander Straus, som i sommer forlot Brann. Han har fått i oppgave å lede de rødkledde til toppen av europeisk fotball.

  Med på lasset tok også Straus med seg Tuva Hansen, som spilte hele kampen ut for tyskerne, mens Emilie Bragstad først fikk komme på etter 90 minutter.

  Germany Women's Soccer
  Foto: Peter Kneffel / AP
 • Bodø/Glimt bekrefter Haikin-retur

  Nikita Haikin overrasker, og returnerer til Bodø/Glimt. Russeren har kun vært borte fra klubben siden januar, da han dro til engelske Bristol City.

  – Velkommen hjem, skriver klubben.

  Oppholdet ble altså kortvarig, og kontrakten med Bristol City er terminert.

  Nå har Haikin skrevet under en kontrakt med Glimt som strekker seg til sommeren 2026.

  Etter at Haikin forlot Glimt, har Julian Faye Lund vært keeper i laget. Samtidig har klubben ikke lagt skjul på at den jakter en ny førstekeeper.

  Eliteserien i fotball 2022: Vålerenga - Bodø/Glimt
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Naalsund skadet seg i United-debuten – ute i seks til åtte uker

  To måneder etter overgangen til Manchester United fikk endelig Lisa Naalsund debuten sin i helgen. Det tok imidlertid bare 26 minutter før hun skadet seg.

  – Jeg var godt inne i kampen, og jeg har trent hardt for å være der. Men alt blir så bortkastet når dette skjer. Jeg ble oppgitt over kroppen, sa Naalsund Bergensavisen.

  Naalsund gjorde overgang til Manchester United i januar, men har måttet vente i over to måneder før hun endelig fikk debuten sin mot Lewes i kvartfinalen av FA-cupen.

  27-åringen startet kampen sammen med Vilde Bøe Risa og Maria Thorisdottir, men måtte av allerede etter 26 minutter. Overfor BA utdyper Naalsund omfanget av skaden:

  – En grad 2-strekk. Jeg er ute i seks til åtte uker. (NTB)

  Fotball kvinner, A-landslaget har medietreff før EM
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Chelsea v Borussia Dortmund