NRK Meny
Normal

Bjørnebye om Liverpool-kollapsen: – Det er nesten så jeg tror det spøker

Tidligere Liverpool-spiller Stig Inge Bjørnebye (44) så på i vantro da gullsjansene til gamleklubben gikk i grus på åtte minutter.

Bjørnebye Liverpool

Stig Inge Bjørnebye (innfelt) tror gullsjansene forsvant for Daniel Sturridge og Liverpool med poengtapet mot Crystal Palace.

Foto: Alastair Grant / Ap

– Det var helt forjævlig å se på, både med et Liverpool-hjerte og ut fra et fotballtaktisk perspektiv. Det var gullsjansen som røk på åtte minutter, tror tidligere Liverpool-spiller Stig Inge Bjørnebye til NRK.no.

Suarez og Gerrard

Steven Gerrard måtte trøste Luis Suarez etter den utrolige opphentingen til Crystal Palace mandag kveld.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

Bjørnebye snakker trolig på vegne av mange Liverpool-supportere som fikk se at tre raske baklengsmål mot slutten av kampen gjorde at Liverpool endte med kun ett poeng i mandagens kamp mot Crystal Palace.

Trodde gull var skjebnen

Etter å ha kontrollert store deler av kampen var det en lei smell for et Liverpool-lag som for kun to serierunder siden var i posisjon til å vinne Premier League.

Nå må de håpe på at Manchester City taper en av sine to siste kamper.

Bjørnebye, som spilte 139 kamper for rødtrøyene mellom 1992 og 2000, tør allikevel ikke gi opp håpet, da han føler det «stod skrevet i stjernene» at Liverpool skulle vinne ligaen i år.

– Det er nesten så jeg tror det spøker. Det var så mange ting som gikk vår vei og så mye tydet på at det var vår sesong. Så å skulle miste gullet på Gerrard som sklir og en opphenting som den i går er tungt. Jeg har ikke gitt opp gullet ennå, men logisk sett blir det vanskelig, sier han.

Taktiske tabber

Om Liverpool skulle vinne kampen allikevel, vil det være første gang siden Ipswich i 1961/62-sesongen at noen blitt mestere med så mange baklengsmål (Liverpool har sluppet inn 49 mål). Det er en klar svakhet ved årets Liverpool-utgave, mener Bjørnebye.

– Det som skjer i går er at de får en smell på en sårbarhet de har hatt hele sesongen. De tømte midtbanen på 3-0 opptil flere ganger, og har dårlig kontradekning. Det ble gjort mange taktiske blundere, det byttet med Sterling ut og Coutinho inn fungerte ikke spesielt bra. Men det er klart, spillere på dette nivået skal klare å låse igjen når det blir 3-1 og 3-2, men det klarte de ikke, dessverre, sier han.

Feil bytter

Bjørnebye i Liverpool

Stig Inge Bjørnebye spilte over 100 kamper for Liverpool på 1990-tallet. Her fra en treningskamp mot Rosenborg i 1998.

Foto: Aamodt, Lars / NTB scanpix

NRKs fotballekspert Thore Haugstad er heller ikke spesielt imponert over hvordan Liverpool fremsto på slutten av gårsdagens kamp.

– Det var en veldig naiv måte å redusere sjansene til å vinne tittelen. Da det første målet til Palace gikk inn tenkte jeg at de burde slå seg til ro med tre poeng og heller satse på at Manchester City skulle snuble, og i alle fall da det ble 3-2 burde de satset på å snøre igjen sekken, sier Haugstad, og legger til:

– Spørsmålet er vel om Rodgers skulle byttet inn en forsvarsspiller, i stedet for å bytte inn spisser og midtbanespillere, og det tipper jeg han angrer en del på selv også.

Allikevel vil ikke Haugstad være med på at det er en mangel på kynisme som koster Liverpool gullet.

– Mye av suksessen de har hatt i år er bygd på at de har sendt folk i angrep og fått åpnet opp spillet. Dersom de hadde hatt mer kynisme og en mer negativ innstilling, så tror jeg ikke de hadde vært i den situasjonen de er i. Så å skulle kritisere Liverpool så veldig for det nå blir litt feil. At de burde gjort noe annerledes de siste ti minuttene når de leder 3-0 er noe annet, men nå er jo situasjonen ganske spesiell siden de ville forsøke å ta igjen Manchester City sin målforskjell.

Slipper inn for mange mål

Gårsdagens defensive kollaps kom ikke helt ut av det blå.

Til tross for en fantastisk angrepssesong, har Liverpool hatt problemer med at de har sluppet inn for mange mål.

– Du kan ikke slippe inn så mange mål om du skal vinne ligagullet. Det viser historien, sier Jamie Carragher, tidligere Liverpool-spiller og ekspert i Skysports, og trekker fram følgende statistikk for å beskrive Liverpools store defensive problemer:

– Sakho og Skrtel har vært Liverpools stopperpar i 17 kamper denne sesongen. De har bare holdt nullen i én av de kampene. De slipper inn mål nesten hver eneste kamp, sier Carragher.

Søker nye spillere

Også Gary Neville hadde mye å utsette på den defensive innsatsen til Liverpool.

– Midtstopperne til Liverpool er et stort problem for dem. Det skjer altfor mye i den bakre fireren. Det virker ikke å være noe stabilitet. De ber om trøbbel, sier Gary Neville, tidligere United-spiller og ekspert for britiske Sky Sports.

De defensive problemene gjør at Liverpool stadig kobles til nye forsvarsspillere. Så sent som i dag skriver den ikke alltid så pålitelige avisa Metro at Liverpool vil kjøpe Marcos Rojos for i overkant av 200 millioner kroner. Andre forsvarsspillere på Rodgers' ønskeliste skal være Southampton-backen Luke Shaw og Cardiffs midtstopper Steven Caulker.

Slik ser Premier League-tabellen ut med én serierunde igjen å spille:

Laster innhold, vennligst vent..

Fotballnyheter